Records, copying fee for court files
Number: AGO 91-76

Date: January 18, 1996

Subject:
Records, copying fee for court files

The Honorable Jed Pittman
Clerk of Circuit Court
Pasco County

RE: CLERKS-COURTS-RECORDS-service charge for copies of court files not recorded;
requiring person seeking access to records to disclose name, address and telephone number. s.
28.24, F.S.

QUESTION:

1. Does the $1.00 per page copying fee specified in s. 28.24(8)(a), F.S., apply only to those
instruments recorded in the Official Records Book, or does it apply to all court records as well?

2. Is a person requesting access or copies of court files required to disclose his or her name,
address, telephone number or the like to the clerk?

SUMMARY:

1. The service charge specified in s. 28.24(8)(a), F.S., does not apply to all court records; it
applies only to those records which have been recorded in the public records.

2. In the absence of a court rule, a person requesting access or copies of a court file is not
required to disclose his name, address, telephone number or the like to the clerk on duty.

AS TO QUESTION 1:

The authority of the judiciary over access to its records flows from the separation of powers
doctrine and form the ability of The Supreme Court of Florida to adopt rules for practice and
procedures in all courts under s. 2(a), Art V, State Const.[1] Section 119.07(4), F.S. (1990
Supp.), reflects this authority by providing that nothing in the section shall be construed to
exempt from the disclosure provisions of s. 119.07(1)(a), F.S. (1990 Supp.), a public record
which was made in part of a court file "and which is not specifically closed by order of court . . .
2]

In considering access to judicial records, the Supreme Court has generally considered the
"trigger device" to be the act of filing such material with the clerk of the court.[3] At such time, the
courts have treated such court files, absent a court order closing the file, as public records
subject to disclosure.[4] This office has not been advised of any court order or rule specifying the
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fees to be imposed for copies of court records. The provisions of Ch. 119, F.S., would, therefore,
appear to be applicable.

Section 119.07(1)(a), F.S. (1990 Supp.), provides that the custodian of public records shall
furnish a copy of public records upon payment of the fee prescribed by law. If no fee is
prescribed, the statute requires the custodian to furnish copies upon payment of not more than
15 cents per one-sided copy for copies that are 14 inches by 8 1/2 inches or less. An agency
may charge no more that an additional 5 cents for each two-sided duplicated copy. A charge of
up to $1.00 per copy may be imposed for a certified copy of a public record. For all other copies,
the charge is limited to the actual cost of duplication of the record.[5] However, a special service
charge is authorized when the nature or volume of the records to be copied requires extensive
clerical or supervisory assistance or extensive use of information technology resources or
both.[6]

You ask whether s. 28.24(8)(a), F.S., prescribes the fee to be charged by the clerk in making
copies of records in the court files. You refer to AGO 85-80 in which this office stated that the
service charges prescribed in s. 28.24(8)(a), F.S., for making copies by photographic process of
instruments in the public records applied to those instruments filed and recorded in the Official
Records by the clerk of the circuit court. The opinion further stated that such charges were not
applicable to unrecorded records held by the clerk in his capacity as ex officio clerk of the board
of county commissioners.

Chapter 28, F.S., sets forth the powers and duties of the clerk of the circuit court with
particularity. Pursuant to s. 28.222, F.S., the clerk is the county recorder of all instruments which
are required or authorized by law to be recorded in the county in which the clerk serves. Such
instruments include, among other things, judgments entered by any state court or United States
court having jurisdiction in this state and assignments, releases, and satisfactions.[7] Upon
payment of the service charge prescribed by law, the clerk shall record all such instruments in
one series of books called the "Official Records."[8]

Section 28.24, F.S., enumerates the charges which the clerk is required to make for certain
services rendered by his office. Such services are not limited to those relating to instruments or
documents recorded in the public records but include, as do other provisions of Ch. 28, F.S., the
charges to be imposed for certain services relating to court proceedings and records.[9]

Your inquiry, however, only concerns the application of s. 28.24(8)(a), F.S., to records in a court
file. That section establishes a fee of $1.00 per page "[flor making copies by photographic
process of any instrument in the public records consisting of pages of not more than 14 inches
by 8 1/2 inches ... ." (e.s.)

This office in AGO 85-80 concluded, reading ss. 28.222 and 28.24(8)(a), F.S., for records or
documents in the public records refers to records recorded in the Official Records. Thus, this
office stated that the provisions of s. 28.24(8)(a), F.S., do not apply to those public records
maintained by the clerk in his capacity as ex officio clerk of the board of county commissioners.
The language in s. 28.24(8)(a), F.S., has not changed since AGO 85-80 was issued, nor am |
aware of any appellate court decision which would alter the conclusion reached in that
opinion.[10]



| am, therefore, of the opinion that the service charge specified in s. 28.24(8)(a), F.S., refers to
those records or documents which have been recorded in the public records. While certain
records in a court file may be recorded, not all records in the court file are authorized or required
to be recorded. Thus, s. 28.24(8)(a), F.S., would not appear to be applicable to those records in
the court files which have not been recorded.

AS TO QUESTION 2:

This office has previously stated that nothing in Ch. 119, F.S., requires a requesting party to
make a demand for public records in person or in writing.[11] If a public agency believes it is
necessary to provide written documentation of a public records request, it may require the
custodian to complete an appropriate form or document.[12] However, the person requesting the
information cannot be required to provide such documentation in order to inspect or receive
copies of public records. As the court in Sullivan v. City of New Port Richey,[13] recognized, a
requestor's failure to complete a city form required for access to documents does not authorize
the custodian to refuse to honor a request to inspect or copy public records.

You ask, however, if the clerk prepares the form, whether he may require the requestor to
provide certain information. You have not referred to any particular need for such information
other than the general duty and responsibility of the clerk to ensure the safety of public
records.[14]

As stated by the Supreme Court of Florida in Wait v. Florida Power & Light Company:[15]

"It is clear to us that [reasonable time, under reasonable conditions, and under supervision by
the custodian of the records or his designee] refers not to conditions which must be fulfilled
before review is permitted but to reasonable regulations that would permit the custodian to
protect them from alteration, damage, or destruction and also to ensure that the person
reviewing the records is not subjected to physical constraints designed to preclude review. (e.s.)

More recently, the Second District Court of Appeal in Bean v. Wanicka,[6] held that the Public
Records Act does not condition the inspection of public records on any requirement that the
persons seeking to inspect records reveal background information.

In some instances, certain information may be needed from the person requesting to inspect or
copy records in order to comply with a statute or court order. For example, s. 320.05, F.S.,
requires the Department of Highway Safety and Motor Vehicles to record the name and address
of any person, other than a representative of a law enforcement agency, who requests and
receives information from a motor vehicle record. Section 101.62(3), F.S. (1990 Supp.), limits the
persons to whom information regarding requests for absentee ballots may be made available.

You have not, however, indicated any special need for such information. The duty of a custodian
to safeguard records is not sufficient to justify the imposition of an additional condition, which
might for some have a chilling effect on access to public records. This office has not been
advised of any court rule which would require such information be obtained prior to reviewing a
court file.[17]



Accordingly, | am of the opinion that in the absence of a statute or court rule, a person
requesting access or copies of a court file is not required to disclose his name, address,
telephone number or the like to the clerk on duty.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General
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