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RE: DUAL OFFICEHOLDING-STATE BOARD OF COMMUNITY COLLEGES-SPECIAL
DISTRICTS-BRIDGE DISTRICTS-appointment of board member of bridge authority to state
board of community colleges. s. 5(a), Art. I, State Const.

QUESTION:

May a person simultaneously serve as a member of the Fort Walton Beach Area Bridge
Authority and as a member of the State Board of Community Colleges without violating the
prohibition against dual officeholding contained in s. 5(a), Art. Il, State Const.?

SUMMARY:

The dual officeholding prohibition of s. 5(a), Art. Il, State Const., prohibits a person from serving
simultaneously as a member of both the Fort Walton Beach Area Bridge Authority and the State
Board of Community Colleges.

Section 5(a), Art. Il, State Const., provides in part:

"No person shall hold at the same time more than one office under the government of the state
and the counties and municipalities therein, except that . . . any officer may be a member of a . .
. Statutory body having only advisory powers."

Thus, s. 5(a) of Art. Il, prohibits a person from contemporaneously holding more than one "office"
under the government of the state and the counties and municipalities therein.[1]

However, the Constitution does not define the terms "office" or "officer" for its purposes. The
Florida Supreme Court has stated that "[t]he term 'office’ implies a delegation of a portion of the
sovereign power to, and the possession of it by, the person filling the office, while an
employment does not comprehend a delegation of any part of the sovereign authority."[2]

In accordance with the specific provision in the Constitution, this office has previously concluded
that statutory bodies having only advisory powers are excepted from application of the dual
officeholding prohibition.[3] In AGO 86-105 it was determined that a local planning agency which
was established by the town code to prepare the comprehensive plan and to recommend the
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plan or elements or portions thereof to the town council for adoption did not fall within the scope
of the constitutional prohibition since the powers of the agency were information-gathering and
advisory only. As is stated in the opinion, "[s]uch agency does not appear to be vested with any
authority to exercise the sovereign power of the state, the possession and exercise of such
power being an identifying characteristic of an 'office.™

In contrast to the advisory powers of the local planning agency in AGO 86-105, the State Board
of Community Colleges appears to have extensive powers not limited to those of an advisory
nature. Section 240.305, F.S., provides in part that:

"There is established a State Board of Community Colleges of the Department of Education with
the necessary powers to exercise responsibility for statewide leadership in overseeing and
coordinating the individually governed public community colleges. . . ."

The board is responsible for establishing and developing rules and policies for the operation and
maintenance of the state community college system in a coordinated, efficient, and effective
manner.[4] The guidelines relating to salary and fringe benefit policies for community college
administrators, including community college presidents, are to be developed and adopted by the
board.[5]

The State Board of Community Colleges is responsible for reviewing and administering the state
program of support for the community college system.[6] In this capacity the board review and
approves all budgets and recommended budget amendments in the community college
system.[7]

Inasmuch as the State Board of Community Colleges exercises a portion of the sovereign power
in overseeing and coordinating the operation of the community college system, | am of the
opinion that membership on the State Board of Community Colleges must be deemed a state
"office" for purposes of s. 5(a), Art. I, State Const.

Having concluded that membership on the State Board of Community Colleges constitutes an
"office," it is necessary to determine whether a member of the Fort Walton Beach Area Bridge
Authority is an "officer” for purposes of s. 5(a), Art. Il, State Const.

The Fort Walton Beach Area Bridge Authority was created by Ch. 90-412, Laws of Florida, "for
the purpose of planning, construction, operating, and maintaining a bridge or bridges
transversing Choctawhatchee Bay or Santa Rosa Sound, or both, and access roads to the
bridge or bridges."[8] The authority was created as a dependent special district within Okaloosa
County.[9]

The constitutional prohibition contained in s. 5(a), Art. I, State Const., applies to state, county
and municipal officers. This office has, on a number of occasions, concluded that the dual
officeholding prohibition does not apply to special district officers.[10]

However, in AGO 84-90 this office considered whether a member of a county health facilities
authority created under Part Ill, Ch. 154, F.S., was an officer. The authority was created by the
county as a public body corporate and politic after the county determined that a need existed for



the authority to function in the county. This office concluded that, "since the county's governing
body created the authority . . . appoints the members of the authority created for the county . . .
may remove any of the members so appointed . . . and may abolish it at any time . . . the Volusia
County Health Facilities Authority is, for the purposes of s. 5(a), Art. Il, State Const., an agency
or instrumentality of the county.” The opinion went on to note that the authority and its members
exercised sovereign powers and concluded that, for dual officeholding purposes, the members of
the county health facilities authority were officers of the county.

The Fort Walton Beach Area Bridge Authority is made up of seven members. Three of the
members of the authority are appointed by the Governor and the other four members are county
appointees.[11] No less than four of the members of the authority must be residents of a
geographical area "extending west from East Pass Bridge to the boundary line between Santa
Rosa County and Okaloosa county, and north to the Eglin Reservation."[12]

The involvement of Okaloosa county in the administrative affairs of the authority is extensive. As
noted above, the Fort Walton Beach Area Bridge Authority was created as a dependent special
district within the county.[13] Pursuant to s. 200.001(8)(d), F.S., the millage of a dependent
special district must be added to that of the governing body to which it is dependent, and may
not exceed the maximum millage applicable to such governing body.

The county commission is also charged with approving the authority's annual budget. Pursuant
to provisions of Ch. 90-412, Laws of Florida, the authority must prepare an annual budget and
submit that budget to the Board of County Commissioners of Okaloosa County for approval.[14]
In this regard,

"[t]he authority, in each fiscal year, shall prepare an annual budget for operating revenue
accounts and operating expense accounts and such other accounts as the board of county
commissioners prescribes, for its operations in the ensuing fiscal year and . . . the chairman of
the authority shall submit such budget to the board of county commissioners. The fiscal year for
the authority is concurrent with the fiscal year of Okaloosa County . . . ."[15]

In addition, the act requires that when a vacancy in office occurs in one of the seats to which the
county appoints, that vacancy must be filled by the Board of County commissioners of Okaloosa
County.[16] Based on this relationship of the county to the authority, | must conclude that the
authority is an instrumentality of the county for dual officeholding purposes.

An examination of the powers of the authority leaves little question that a member of the
authority is an officer. The authority possesses the power to:

"(4) Adopt rules for the regulation of its affairs and the conduct of its business and rules for the
operation of the system, and enforce and administer all such rules;

* % %

(7) Plan for and study the feasibility of constructing, operating, and maintaining a bridge or
bridges tranversing Choctawhatchee Bay or Santa Rosa Sound, or both, and access roads to
such bridge or bridges, including studying the environmental and economic feasibility of such



bridge or bridges and access roads, and such other transportation facilities that become part of
the system.

* % %

(8) Construct, operate, and maintain the system;

* % %

(10) Construct, acquire, repair, and operate any public development or project covered in this
act, or coordinate any of the foregoing among other governmental agencies;

(11) Acquire, construct, reconstruct, equip, improve, maintain, and repair the system or any
portion thereof within its area of operation;

(12) Fix, charge, and collect fees, tolls, rents, and charges for the use of the system, any part
thereof, and any facilities furnished thereby, and of any property under its control, and pledge
such revenue to the payment of revenue bonds issued by the authority;

* % %

(15) Exercise the power of eminent domain pursuant to chapters 73 and 74, Florida Statutes. . .
A7)

In light of the powers exercised by the Fort Walton Beach Area Bridge Authority and a
determination that the authority is an instrumentality or agency of the county, | must conclude
that members of the authority are county officers for purposes of the dual officeholding
prohibition.[18]

Thus, a person may not simultaneously serve as a member of the bridge authority and as a
member of the State Board of Community Colleges without violating the dual officeholding
prohibition contained in s. 5(a), Art I, State Const.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/t
[1] See Bath Club, Inc. v. Dade County, 394 So.2d 110, 112 (Fla. 1981)
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distinction between legally appointed and legally elected officers; AGO 80-97.



[3] See AGO 86-105 (local planning agency whose function is information gathering and
advisory only falls within exception to dual officeholding prohibition); AGO 77-74 (powers
exercised by members of the Florida Advisory Council on Intergovernmental Relations are
advisory and, as such, excluded from the prohibition of s. 5[a], Art. Il, State Const.); AGO 73-288
(municipal zoning board having only advisory powers may serve as county tax collector); AGO
72-179 (legislator may serve as member of ad hoc charter revision commission appointed by
municipal governing body to serve in purely advisory capacity to study and recommend changes
to municipal charter).
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[10] See, e.g., AGO 86-55 (member of governing board of Big Cypress Basin, a subdistrict of the
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(mayor may serve on community redevelopment district established by general law), and AGO
84-72 (member of district school board may serve on county performing arts center authority).
[11] Section 3(2), Ch. 90-412, Laws of Florida.

[12] Section 3(1), Ch. 90-412, Laws of Florida.

[13] Supra, footnote 8.

[14] Section 6(1), Ch. 90-412, Laws of Florida.

[15] Section 6(2)(b), Ch. 90-412, Laws of Florida.

[16] Section 3(4)(a), Ch. 90-412, Laws of Florida.

[17] Section 4, Ch. 90-412, Laws of Florida.

[18] I would note that, in a limited sense, Ch. 90-412, Laws of Florida, currently contains a dual
officeholding prohibition. Section 3(4)(b), provides as follows:

"If a member of the authority becomes a constitutional officer of a county, the member ceases to
be a member of the authority as of such time, and the Governor shall appoint another member to
serve the remaining term of office. A resignation from the constitutional office does not operate
to restore such person to membership on the authority."”



