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The Honorable Bill James
State Attorney
Thirteenth Judicial Circuit

RE: STATE ATTORNEYS--COUNTIES–MOTOR VEHICLES--county-owned vehicles used by
the state attorney are not subject to administrative rules governing state-owned or state-leased
motor vehicles. ss. 27.34, 287.15, and 287.17, F.S.

QUESTION:

Are vehicles purchased and serviced by the county, but provided to the State Attorney's Office
pursuant to s. 27.34(2), F.S., subject to the rules in Ch. 13B, F.A.C., or may the county and state
attorney agree to rules governing their use?

SUMMARY:

County-owned vehicles purchased and serviced by the county for use by the state attorney, are
subject to ss. 287.15 and 287.17, F.S. but not subject to Rule 13B-3.004, F.A.C.

Section 27.34(2), F.S.,[1] in pertinent part, provides:

"The state attorneys shall be provided by the counties within their judicial circuits with such office
space, utilities, telephone service, custodial services, library services, transportation services,
and communication services as may be necessary for the proper and efficient functioning of
these offices, except as otherwise provided in the General Appropriations Act." (e.s.)

Thus, counties must provide transportation services to the state attorneys. The transportation
services which may be provided by the county to the state attorneys have been interpreted to
mean only those transportation services "provided for common use by county governmental
units," as opposed to specific services acquired for the office of the state attorneys.[2] An
example of a common county service in which state attorneys are allowed to participate is a
parking lot for official vehicles.[3] For purposes of this opinion, this office assumes the validity of
the arrangement for the provision of motor vehicles to the state attorney by the county.

Your question involves a determination of whether the possession of a county-owned vehicle by
the state attorney subjects such vehicle to the policies in Ch. 13B, F.A.C.[4] This office has been
informed that the vehicles are titled to the county, but assigned for possession and use by the
state attorney.
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Section 287.15, F.S.,[5] states:

"No state agency shall purchase, lease, or acquire any motor vehicle . . . unless prior approval is
first obtained from the Division of Motor Pool of the Department of Management Services."

Furthermore, s. 287.20, F.S., makes the provisions of Part II, Ch. 287, F.S., applicable "to motor
vehicles, watercraft, and aircraft owned, leased, or acquired in any manner by any state agency .
. . ." (e.s.)

The term "acquire" is not defined in the statute. Its plain and ordinary meaning, however, is "to
come into possession, control, or power of disposal of often by some uncertain or unspecified
means,"[6] or "[t]o gain by any means, usually by one's own exertions; . . . [but] does not
necessarily mean that title has passed."[7] While your office does not purchase or lease the
vehicles provided by the county, you have possession and use of such vehicles. You, therefore,
"acquire" such vehicles. Accordingly, prior approval by the Division of Motor Pool must be given
before your agency may acquire the vehicles from the county.

Limitations on the use of motor vehicles by state agencies are set forth in s. 287.17(1), F.S.
Section 287.17(1), F.S., states that "aircraft and motor vehicles owned, leased, or operated by
any state agency shall be available for official state business only as authorized by agency
heads." (e.s.) The term "official state business," however,

"may not be construed to permit the use of a motor vehicle or aircraft for personal business or
commuting purposes, unless special assignment of a motor vehicle is authorized as a perquisite
by the Department of administration, required by an employee after normal duty hours to perform
duties of the position to which assigned, or authorized for an employee whose home is the
official base of operation."[8]

Section 287.17(2), F.S., provides criteria which must be considered in determining appropriate
uses of motor vehicles. These include whether use of the vehicle is necessary to carry out state
official or employee job assignments, whether it is used to transport persons for official state
business or for purposes of performing services for the state, whether the Department of Law
Enforcement has been directed by an agency head to provide security or transportation pursuant
to s. 281.20, F.S.,[9] or whether an emergency exists requiring the use of a motor vehicle for the
protection of life or property.

Thus, the Legislature has provided in Part II, Ch. 287, F.S., guidelines and restrictions applicable
to motor vehicles and aircraft which are owned, leased or otherwise acquired by a state agency.
Motor vehicles which the state attorney acquires from the county, regardless of how such
vehicles are titled, would be subject to Part II, Ch. 287, F.S.

The Division of Motor Pool is authorized to "adopt and enforce rules and regulations for the
efficient and safe use, operation, maintenance, repair, and replacement of all state-owned or
state-leased aircraft and motor vehicles . . . ."[10] (e.s.) Thus, a rule or regulation adopted by the
Division of Motor Pool may only apply to aircraft or motor vehicles owned or leased by the state.
This would not allow the Division of Motor Pool to promulgate rules applicable to motor vehicles
which may be in the possession of the state attorney by a manner other than ownership or



lease.[11] Nor would these rules apply to county-owned or leased vehicles.

While the rules promulgated by the Division of Motor Pool would not apply to a county-owned or
leased motor vehicle in the possession of the state attorney, the provisions in Part II, Ch. 287,
F.S., would govern the assignment and use of such a vehicle. Accordingly, the state attorney
and the county may not agree on rules and regulations that are inconsistent with Ch. 287, F.S.,
governing the use of county-owned motor vehicles used by the state attorney.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/t

-------------------------------------------------------------

[1] As amended by s. 139, Ch. 92-279, Laws of Florida.
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[3] See AGO 74-74.

[4] Rule 13B-3.004, F.A.C., limits the use of motor vehicles to official state purposes, as
authorized by the agency head, and in accordance with the rules of Ch. 13B, F.A.C. The rule
governing assignment of vehicles for after-hours operation, 13B-3.008, specifies that such
vehicles may be driven to and from the employee's home when: an employee is entitled to use
the vehicle by virtue of his position and is so approved and authorized as a perquisite by the
Department of Administration [abolished and transferred to the Department of Management
Services pursuant to s. 1, Ch. 92-279, Laws of Florida]; an employee is subject to special
emergency calls from his residence for law enforcement; an employee is subject to emergency
calls from his residence for the protection of life or property; or an employee's home is his official
base of operation and the vehicle is parked at home when not in use.

[5] As amended by s. 260, Ch. 92-279, Laws of Florida.

[6] Webster's Third New International Dictionary 18 (unabridged ed. 1981).

[7] Black's Law Dictionary 23 (Fifth ed.).

[8] Section 287.17(3), F.S.

[9] Section 281.20, F.S., authorizes the Department of Law Enforcement to provide security or
transportation to specified officials.

[10] Section 287.16(6), F.S.



[11] See Department of Transportation v. James, 403 So.2d 1066, 1068 (4 D.C.A. Fla., 1981)
(regulatory body cannot enlarge its authority through promulgation of rules beyond the authority
delegated by statute).


