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interpretation of requirement organization be located in county or within 15-mile radius of where
bingo game conducted; rental rate restriction; bona fide members of organizations to conduct
game. s. 849.0931, F.S. (1992 Supp.).

QUESTIONS:

1. Pursuant to s. 849.0931, F.S. (1992 Supp.), may Organization A run a session of bingo with
three 250 jackpots and then after a break or intermission, Organization B run its session with
three 250 jackpots on the same day and on the same premises?

2. Does a game in which players buy one or more numbers and, if they bingo on that number,
not only win the regular prize money but also additional money sometimes in excess of the 250
jackpot maximum, constitute a form of lottery or gambling not authorized under s. 849.0931, F.S.
(1992 Supp.)?

3. Does s. 840.0931, F.S. (1992 Supp.), restrict a charitable, nonprofit or veterans' organization
to conducting a bingo game in the county where it has its main or home office?

4. May the proceeds derived from bingo be used for additional payments for administrative
expenses, clean-up expenses and set-up expenses under s. 849.0931(2)(a), F.S. (1992 Supp.)?

5. What criteria is to be used in determining whether the rental rate for property does not exceed
the rental rate charged for similar premises in the same locale pursuant to s. 849.0931(11)(c),
F.S. (1992 Supp.)?

6. Is there an exception to s. 849.0931(8), F.S. (1992 Supp.), which provides that each person
involved in the conduct of any bingo game must be a resident of the county where the
organization is located and a bona fide member of the organization sponsoring the game, which
permits a nonmember of the organization to conduct bingo where all the members of the
organization are physically or mentally unable to conduct the games?

SUMMARY:
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1. In the absence of judicial or legislative clarification, this office cannot conclude that s.
849.0931, F.S. (1992 Supp.), prohibits a qualified organization from running a session of bingo
with three 250 jackpots and then after a break or intermission, another qualified organization
running its session with three 250 jackpots on the same day. It may, however, be advisable to
seek legislative or judicial clarification on this issue.

2. The playing of a game where a player buys one or more numbers and if the player bingos on
that number, he or she wins not only the regular bingo money but additional money, constitutes
a form of lottery or gambling not authorized by s. 849.0931, F.S. (1992 Supp.).

3. While nothing in s. 849.0931, F.S. (1992 Supp.), limits the ability of a charitable, nonprofit or
veterans' organization to conduct bingo games only in the county where its main or home office
is located, it does require the organization itself to be located in the county or within a 15 mile
radius of where the bingo game is located. The residency of the various members of the
organization would not appear to satisfy that requirement.

4. In light of the decision in State v. South County Jewish Federation,[1] which interpreted
substantially the same language as is currently contained in s. 849.0931, F.S. (1992 Supp.), to
include payment of rent, utilities and other "intangibles” necessary for the charitable, non-profit or
veterans' organization to conduct the game, it appears that operational expenses which are
necessary to conduct the game of bingo, such as set-up and clean-up expenses, may be paid
from the proceeds of bingo games.

5. Section 849.0931, F.S. (1992 Supp.), requires that the rental rate may not exceed that
charged for property in the same locale which is comparable or resembles the property to be
rented. A number of factors may be considered such as the size, type of building; however, the
determination of what constitutes "similar premises" in any given instance involves mixed
question of law and fact which this office cannot resolve.

6. Section 849.0931, F.S. (1992 Supp.), requires, among other things, that each person involved
in the conduct of the bingo game must be a bona fide member of the organization sponsoring
the game. There is currently no exception to the above statutory requirement.

AS TO QUESTION 1:

The authority to conduct bingo games, which are a form of gambling,[2] in this state has been
limited to certain charitable, nonprofit or veterans' organizations and to certain condominium or
mobile home owners' associations and groups of residents of mobile home parks.[3] Section
849.0931, F.S. (1992 Supp.), in prescribing the conditions for conducting such games, prohibits
an authorized organization from conducting bingo more than two days a week.[4] In addition,
"[n]o jackpot shall exceed the value of 250 in actual money or its equivalent, and there shall be
no more than three jackpots in any one session of bingo."[5] "Session" is defined as "a
designated set of games played in a day or part of a day."[6] (e.s.)

Pursuant to s. 849.0931(7), F.S. (1992 Supp.), "[t]here shall be no more than three jackpots on
any one day of play." It is not clear, however, whether the prohibition against more than three
jackpots on any one day of play is limited to games being conducted by a single qualifying



organization or applies to all games played on the same premises by several qualified
organizations.

Section 849.0931, F.S. (1992 Supp.), limits where bingo games may be held by charitable,
nonprofit or veterans' organizations to premises owned by the qualified organization conducting
the game or benefiting from the proceeds, to premises leased by such organization for a period
of not less than one year,[7] or to property owned by a municipality or county which has
specifically authorized the use of such property for such purpose.[8]

In considering its predecessor statute,[9] which contained a similar limitation on where bingo
games could be held, the court in State v. South County Jewish Federation[10] held that the
statute was not violated by a system under which one qualifying charity leased the premises and
conducted bingo on two days and then subleased the premises to another qualifying charity
which conducted bingo on one or two other days each week.

In the absence of legislative or judicial clarification, this office cannot conclude that s. 849.0931,
F.S. (1992 Supp.), on its face prohibits one qualified organization running a session of bingo with
three jackpots of 250 and then, after a short break or intermission, another organization run its
session on the same premises with three jackpots of 250. It may, however, be advisable to seek
legislative or judicial clarification on this issue.

AS TO QUESTION 2:

You state that some organizations are conducting a game in which players are allowed to
purchase one or more numbers. If the players bingo on a number they have purchased, they win
not only the regular bingo prize money but additional money such that the prize may be in
excess of the 250 jackpot maximum.

Section 849.0931(5), F.S. (1992 Supp.), provides that "[n]o jackpot shall exceed the value of 250
in actual money or its equivalent . . . ." (e.s.) The statute specifically defines what constitutes the
bingo game,[11] prescribing how the game is to be played and when a player is to be declared a
winner.[12]

Nothing in the statute authorizes or otherwise provides for such a game to be played. Although
tied to the bingo game, the game appears to constitute a separate game of chance not
contemplated in s. 849.0931, F.S. (1992 Supp.). Where the Legislature has prescribed the
method of doing something, that is, in effect, a prohibition against it being done in any other
way.[13]

Therefore, | am of the opinion that the playing of a game where a player buys one or more
numbers and if the player bingos on that number, he or she wins not only the regular bingo
money but additional money, constitutes a form of lottery or gambling not authorized by s.
849.0931, F.S. (1992 Supp.).

AS TO QUESTION 3:

Pursuant to s. 849.0931(9), F.S. (1992 Supp.), "[e]very charitable, nonprofit, or veterans'



organization involved in the conduct of a bingo game must be located in the county, or within a
15-mile radius of, where the bingo game is located.” You ask whether such an organization may
only conduct bingo in the county where its main or home office is located.

As this office stated in AGO 88-41 in considering a similar requirement in the predecessor
statute,[14] the requirements that a charitable, nonprofit, or veterans' organization be in
existence and active for a period of three years or more and be located within the county or a 15-
mile radius of where the bingo game is to be played, restricts such games to local organizations
having a prior record of charitable endeavors.

Nothing in the statute appears to limit the ability of a charitable, nonprofit or veterans'
organization to conduct bingo games only in the county where its main or home office is located.
Section 849.0931, F.S. (1992 Supp.), however, does require the organization itself to be located
in the county or within a 15-mile radius of where the bingo game is located. The residency of the
various members of the organization would not appear to satisfy that requirement. Nor can |
conclude, absent legislative or judicial clarification, that the activities of some members of the
organization within the county would necessarily satisfy the requirement that the organization
itself is located in the county or within a 15-mile radius of where the bingo game is located
although such a determination would appear to involve mixed questions of law and fact which
this office cannot address.

AS TO QUESTION 4:
Section 849.0931(2)(a), F.S. (1992 Supp.), provides:

"None of the provisions of this chapter shall be construed to prohibit or prevent charitable,
nonprofit, or veterans' organizations engaged in charitable, civic, community, benevolent,
religious, or scholastic works or other similar endeavors, which organizations have been in
existence and active for a period of 3 years or more, from conducting bingo games, provided the
entire proceeds derived from the conduct of such games, less actual business expenses for
articles designed for and essential to the operation, conduct, and playing of bingo, are donated
by such organizations to the endeavors mentioned above. In no case may the net proceeds from
the conduct of such games be used for any other purpose whatsoever. . . ." (e.s.)

Section 849.093, F.S. 1991, formerly authorized organizations licensed to conduct bingo to use
bingo proceeds for certain "authorized expenses."[15] In adopting s. 849.0931, F.S. (1992
Supp.), however, the Legislature did not reenact the provisions relating to "authorized expenses”
but rather relied on language used in an earlier version of s. 849.093, F.S., which stated:

"[T]he entire proceeds derived from the conduct of such games, less actual business expenses
for articles designed for and essential to the operation, conduct, and playing of bingo, are
donated by such organizations to the endeavors mentioned above."[16]

In State v. South County Jewish Federation,[17] the Fourth District Court of Appeal was asked
whether the use of proceeds from bingo games to pay for the rent and maintenance of the
premises and all expenses associated with the conduct of the games, such as the payment of an
independent contractor to prepare the paper and supplies used by the players, violated the



above language. The court stated that inasmuch as bingo games must be played in a room
which necessitates the paying of rent, utilities, and other such "intangibles," "[c]learly, the
legislature intended for these necessities to be considered 'business expenses' that can be paid
by part of the proceeds, or charities would not be able to conduct the bingo games at all."[18]
The court, therefore, affirmed the lower court's finding that the operational expenses were clearly
contemplated by the statute.

In light of the court's decision in State v. South County Jewish Federation, supra, interpreting
substantially the same language as is currently contained in s. 849.0931, F.S. (1992 Supp.), it
appears that operational expenses which are necessary in order to conduct the game of bingo
may be paid from the proceeds of bingo games conducted by charitable organizations.

AS TO QUESTION 5:
Section 849.0931(11)(c), F.S. (1992 Supp.), provides that bingo games may be held on:

"Property leased for a period of not less than 1 year by a charitable, nonprofit, or veterans'
organization, providing the lease or rental agreement does not provide for the payment of a
percentage of the proceeds generated at such premises to the lessor or any other party and
providing the rental rate for such premises does not exceed the rental rates charged for similar
premises in the same locale.” (e.s.)

The statute does not specify what criteria must be used in determining compliance with its terms.
Where a statute does not specifically define words of common usage, the words are to be
construed in their plain and ordinary sense.[19] The term "similar" has been defined as "[n]early
corresponding; resembling in many respects; somewhat like, having a general likeness."[20]

Thus, the statute contemplates that the rental rate may not exceed that charged for property in
the same locale which is comparable or resembles the property to be rented. In determining
what constitutes "similar” premises, a number of factors may be considered such as the size or
type of the building. A distinction, however, has been recognized by one court between the rent
paid for leases and subleases. In State v. South County Jewish Federation, supra, certain
charitable organizations had entered into subleases with Federation, a nonprofit charitable
organization, to conduct bingo games on premises leased by Federation. Although the state
attempted to compare the rents paid by the organizations under the subleases with that paid by
Federation under its lease,[21] the court concluded that "it seems obvious that rental rates under
leases and subleases will be different, because they involve different arrangements."[22]

The determination, however, of what constitutes "similar premises" in any given instance
involves mixed questions of law and fact which this office cannot resolve.

AS TO QUESTION 6:
Section 849.0931(8), F.S. (1992 Supp.), provides:

"Each person involved in the conduct of any bingo game must be a resident of the community
where the organization is located and a bona fide member of the organization sponsoring such



game and may not be compensated in any way for operation of such bingo game. . . ."

An examination of s. 849.0931, F.S. (1992 Supp.), failed to reveal any exception to the above
requirement. The above statute clearly requires that each member involved in the conduct of the
bingo game must be a bona fide member of the organization sponsoring the game.[23] In State
v. South County Jewish Federation, supra, the court, in considering a similar restriction, stated
that the requirement that each person involved in the conduct of a bingo game must be a bona
fide member of the organization sponsoring the game "merely means the person is properly
enrolled in the organization by paying dues and complying with the membership
requirements."[24]

Where a controlling law directs how a thing is to be done, that is, in effect, a prohibition against
its being done in any other way.[25] Section 849.0931, F.S. (1992 Supp.), requires, among other
things, that each person involved in the conduct of the bingo game must be a bona fide member
of the organization sponsoring the game. There is currently no exception to the above statutory
requirement, and this office cannot read into the statute such an exception. Your sixth question
is, therefore, answered in the negative.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General
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