Number of days bingo may be conducted on premises
Number: AGO 94-101

Date: August 21, 1995

Subject:
Number of days bingo may be conducted on premises

The Honorable Larry Winkler
Mayor of Dunnellon

Post Office Box 430
Dunnellon, Florida 32630

RE: MUNICIPALITIES--BINGO--GAMBLING--LOTTERIES--city may regulate number of days
that bingo may be conduced on premises. s. 125.0104(4), Fla. Stat. (1993).

Dear Mayor Winkler:
On behalf of the City of Dunnellon, you ask substantially the following question:

May the city pass an ordinance limiting the number of days that a bingo operator may operate an
establishment to five days a week?

In sum:

The city may by ordinance limit the operation of bingo games at a particular facility to five days a
week.

The courts have recognized that the state may exercise greater control and use of its police
power in the area of gambling or gaming.[1] The conduct of bingo games, which is a form of
gambling,[2] has been limited by the Legislature to certain charitable groups. The authority of the
Legislature to regulate this type of gambling has been recognized by the courts.[3] The state,
therefore, could impose and restrict the number of days bingo may be played.

Article VIII, section 2 of the Florida Constitution and its implementing legislation, Chapter 166,
Florida Statutes, grant broad home rule powers to municipalities in this state.[4] Section 166.021,
Florida Statutes, provides that the legislative body of each municipality has the power to enact
legislation concerning any subject matter upon which the state Legislature may act, except on
certain enumerated subjects. One such restriction is that a municipality cannot legislate on any
subject expressly preempted to the state or county government by the Constitution or by general
law.[5]

A review of section 849.0931, Florida Statutes, and its history indicates that the regulation of
bingo is not currently preempted to the state. There is no language in chapter 849, Florida
Statutes, or section 849.0931, Florida Statutes, specifically preempting regulation of this area to
the state. Moreover, an examination of the history of the bingo statute indicates that the field
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historically has not been fully occupied by state regulation. The court, in Jordon Chapel Freewill
Baptist Church v. Dade County,[6] recognized the authority of local governments to enact
legislation dealing with bingo as long as the Legislature has not indicated otherwise.

While the state does not appear to have preempted this area, any local regulation cannot be in
conflict with state law. Thus, a municipality may not authorize what the state has prohibited or
prohibit what the state has authorized.[7] To the extent that a municipal ordinance does conflict
with the state law, it must necessarily fail.[8] For example, in State v. South County Jewish
Federation,[9] the court held that state law allowed groups that are authorized to conduct bingo
two days a week to sublease (under certain conditions) the space to other groups to conduct
bingo games on other days of the week. The local government, therefore, was precluded from
enacting an ordinance that would have prohibited a legitimate organization from subleasing its
space to other qualified organizations.

A review of the current statute indicates that it contains no language that would conflict with the
provision you propose. The fact that multiple-day bingo must be allowed does not mean that
legitimate time and place restraints cannot be imposed by the municipality to avoid the
commercialization of bingo operations. Additional support for the position that time and place
restrictions are legal can be found in the case of Curtis v. Hutchingson,[10] in which the court
analyzed the gaming regulations and found a time regulation to be valid.

A municipality cannot impose time and place restrictions in such a manner as to prohibit an
operator from conducting bingo in the manner permitted under the statute. However, while
restricting the number of days gambling may be conducted to five days might limit the number of
times an operator may sublease the facility, it would not prevent such subleases. An operator
would still be able to sublease the premises for the playing of bingo on days the operator was
not going to conduct bingo games, as long as the combined number of days of bingo activity
does not exceed the municipality's limit.

Therefore, | am of the opinion that a municipality may enact an ordinance limiting the operation
of bingo games at a facility to five days a week. Such an ordinance is not preempted by state law
nor does it conflict with the state statute regulating bingo.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General
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