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Subject:
Attended death

Commander Russell L. Pillifant
Support Services Bureau
Department of Public Safety
Post Office Box 3528
Sarasota, Florida 34230

RE: DEATHS--DEAD BODIES--MEDICAL EXAMINERS--HOSPICE--"attended death" for
purposes of contacting district medical examiner when patient dies at home under care of home
health care agency. ss. 400.6095, 406.11, and 406.12, F.S.

Dear Commander Pillifant:

You ask substantially the following question:

Is the death of a patient who dies at home under the care of a home health care agency and for
whom the patient's attending physician will sign the death certificate an "unattended" death that
must be reported to the district medical examiner pursuant to sections 406.11 and 406.12,
Florida Statutes.

In sum:

The death of a person at home while under the care of an attending physician is not an
"unattended" death for purposes of notification of the district medical advisor. The death of a
patient at home while under the care of a home health care agency other than a licensed
hospice and without an attending physician would be an "unattended" death requiring notification
of the district medical examiner by such health care agency.

It is assumed for purposes of your question that the patient was under the care of a home health
care agency that is not a hospice organization licensed pursuant to Part VI, Chapter 400, Florida
Statutes.

Section 406.11(1), Florida Statutes, requires the medical examiner of the district in which a
death has occurred to perform or have performed such examinations, investigations, and
autopsies as he deems necessary or as requested by the state attorney when any person dies in
this state "[u]nattended by a practicing physician or other recognized practitioner."[1] The statute
also requires such action by the medical examiner when a body is to be cremated, dissected, or
buried at sea.[2]
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While the common definition of the term "attended" is "to look after [or] take charge of," it also
means "to go or stay with as a companion, nurse, or servant: visit professionally as a
physician."[3] Thus, it would appear that the death of a patient "unattended" by a physician
would relate to the absence of a doctor/patient relationship at the time of the death and not
necessarily the physical presence of the attending physician at that time.[4] A death is
considered "unattended" when it occurs more than 30 days after the decedent was last treated
by a physician, except where death was medically expected as certified by an attending
physician.[5]

The notification requirements of the statute are also triggered by a death unattended by a
recognized practitioner. The term "recognized practitioner" is not defined for purposes of the
statute. However, section 400.6095(8), Florida Statutes, provides that "[t]he death of a person
enrolled as a hospice patient shall be considered an attended death for purposes of s.
406.11(1)(a)5." Thus, a hospice licensed pursuant to Part IV, Chapter 440, Florida Statutes, is
recognized as a practitioner, when under whose care a patient dies, the notice requirements in
section 406.11(1), Florida Statutes, are not triggered, absent any of the other circumstances
enumerated in the statute that would otherwise require notification of the district medical
examiner.[6]

Home health agencies other than hospice organizations are not governed by the provisions in
Part IV, Chapter 400, Florida Statutes, and are not statutorily recognized practitioners for
purposes of an "attended" death.[7] I am not aware of, nor have you directed my attention to,
any statutory provision that recognizes any home health care agency other than a licensed
hospice organization for purposes of an "attended" death. Accordingly, the death of a patient at
home while under the care of a home health care agency other than a licensed hospice and
without an attending physician would be an "unattended" death requiring notification of the
district medical examiner by such health care agency.[8]

The statute makes no distinction as to where the "unattended" death must occur before such
notification is required. For example, the death of a patient who has been hospitalized by his
attending physician and who dies during the confinement without the doctor's physical presence
at the time of death could hardly be said to have been an unattended death. I would note,
however, that other provisions of section 406.11(1), Florida Statutes, requiring notification of the
medical examiner, such as when a person dies by accident or in any suspicious or unusual
circumstance, could be triggered while a person is under the care of an attending physician in a
hospital setting. Thus, the circumstance that a death occurs at a patient's home does not by itself
dictate notification of the district medical examiner and a subsequent decision as to whether an
autopsy should be performed to determine the cause of death.[9]

The plain language of the statute requires notification of the district medical examiner when a
body is to be cremated, dissected, or buried at sea. There is no exemption from this requirement
regardless of the circumstances of the death. It would be within the discretion of the district
medical examiner to make such examinations, investigations or autopsies as he deems
necessary.[10] Where the Legislature has directed how a thing must be done, it is, in effect, a
prohibition against it being done in any other manner.[11] Thus, the notification requirements of
sections 406.11 and 406.12, Florida Statutes, must be met when a body is to be cremated,
dissected, or buried at sea.



Accordingly, it would appear that the death of a person at home while under the care of an
attending physician who signs the death certificate does not by itself trigger the notification and
procedural requirements in sections 406.11 and 406.12, Florida Statutes. The death of a person
under the care of a home health agency other than a licensed "hospice" without an attending
physician would be an "unattended" death requiring notification of the district medical examiner.
In the event a body is to be cremated, dissected, or buried at sea, however, the notification and
procedural requirements in these statutes must be met.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tls
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[1] See s. 406.11(a)5., Fla. Stat. (1993).

[2] See s. 406.11(1)(c), Fla. Stat. (1993).

[3] Webster's Third New International Dictionary 140 (unabridged ed. 1981).

[4] Cf. s. 765.101(2), Fla. Stat. (1993), defining "[a]ttending physician" as "the primary physician
who has responsibility for the treatment and care of the patient."

[5] See s. 382.002(4), Fla. Stat. (1993), defining "[d]eath without medical attendance" as "death
occurring more than 30 days after the decedent was last treated by a physician, except where
death was medically expected as certified by an attending physician."

[6] See s. 400.6095(8), Fla. Stat. (1993), stating that "a hospice shall report the death to the
medical examiner if any unusual or unexpected circumstances are present."

[7] See s. 400.601(2), Fla. Stat. (1993), defining "[h]ospice" to mean "a centrally administered
corporation not for profit, as defined in chapter 617, providing a continuum of palliative and
supportive care for the terminally ill patient and his family." See also s. 400.602(1), Fla. Stat.
(1993), providing:

"(a) It is unlawful to operate or maintain a hospice without first obtaining a license from the
agency.
(b) It is unlawful for any person or legal entity not licensed as a hospice under this part to use the
word "hospice" in its name, or to offer or advertise hospice services or hospice-like services in
such a way as to mislead a person to believe that the offeror is a hospice licensed under this
part."

[8]  Cf. Op. Att'y Gen. Fla. 78-46 (1978) (no statutory authority for sheriff, deputy sheriff, or
certified emergency medical technician to declare or officially pronounce a person dead;



however, such individual having knowledge of a death occurring without medical attendance is
required by law to notify the medical examiner).

[9] Cf. Op. Att'y Gen. Fla. 71-106 (when a decedent is attended by a physician at the time of his
death, it is not necessary in every instance to have an autopsy in order to determine if death was
the result of crime; however, even under such circumstances, state attorney or county solicitor,
in the exercise of his best judgment, may have autopsy performed).

[10]  Id.

[11] See Alsop v. Pierce, 19 So. 2d 799, 801 (Fla. 1944) (legislative direction as to how a thing
shall be done is, in effect, a prohibition against its being done in any other way).


