Correction of comprehensive plan
Number: AGO 96-56

Date: July 16, 1996

Subject:
Correction of comprehensive plan

Mr. David G. Tucker
Escambia County Attorney
14 West Government Street
Room 411

Pensacola, Florida 32501

Re: COUNTIES--LOCAL GOVERNMENT COMPREHENSIVE PLAN--correction in
comprehensive plan must be by amendment to plan in accordance with Ch. 163. ss. 163.3189,
163.3194, 163.3231, Fla. Stat.

Dear Mr. Tucker:
You ask substantially the following questions:

1. Is Escambia County, following discovery of an error regarding the number of allowable
residential dwelling units in the county's 1993 Comprehensive Plan, required to correct the error
by amending the comprehensive plan or may the county issue development orders based on an
administrative interpretation of the correct number of allowable residential dwelling units?

2. Is section 163.3194(1)(a) or section 163.3231, Florida Statutes, violated if the county issues
additional building permits when the number of residential dwelling units exceeds the maximum
number of such units allowed in the comprehensive plan if that number was based on erroneous
information regarding the number of units in existence at the time the comprehensive plan was
adopted?

In sum:

Any action taken by the county to change the number of allowable dwelling units in the MU-4
category of the county's comprehensive plan must be by amendment of the comprehensive plan
in accordance with the procedures prescribed in Chapter 163, Florida Statutes.

As your questions are interrelated, they will be answered together.

According to your letter, the Escambia County Board of County Commissioners enacted the
Comprehensive Plan for Escambia County on October 20, 1993.[1] The plan provides that the
average densities described in Policy 7.A.4.7 constitute "caps or thresholds on the level of new
development activity in each category wherein such average densities or area-wide allocations
are established. . . ."[2] The MU-4 category in Policy 7.A.4.7 caps the maximum number of
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residential dwelling units located in the Perdido Key area at 1,844.

You state that recent information indicates that the actual number of residential dwelling units in
that area has been exceeded and may have been exceeded at the time of enactment of the
comprehensive plan. According to your letter, the error is reported to have resulted from a
miscalculation by a planning consultant regarding the number of existing dwelling units in the
Perdido Key area at the time the comprehensive plan was prepared.

It is the intent of the comprehensive planning act that no public or private development be
permitted except in conformity with comprehensive plans, or elements or portions thereof,
prepared and adopted in conformity with this act. For example, section 163.3194, Florida
Statutes, which establishes the legal status of the comprehensive plan, provides in subsection

(1)(a):

"After a comprehensive plan, or element or portion thereof, has been adopted in conformity with
this act, all development undertaken by, and all actions taken in regard to development orders
by, governmental agencies in regard to land covered by such plan or element shall be consistent
with such plan or element as adopted.”

Section 163.3231, Florida Statutes, requires that development agreements and authorized
development "shall be consistent with the local government's comprehensive plan and land
development regulations."

The definitions of the terms "development,” "development order," and "development permit" in
the statutes make it clear, as this office recognized in Attorney General Opinion 79-88, that "the
coverage of the Local Government Comprehensive Planning Act includes the issuance of
building permits for construction and any construction undertaken within the jurisdictional
boundaries of the [local government]."[3] As provided in section 163.3194, Florida Statutes, all
land development regulations enacted or amended must be consistent with the comprehensive
plan. Land development regulations include all county zoning and subdivision, building and
construction regulations controlling the development of land.[4] Accordingly, permits for the
construction and use of property issued by a county must be in accordance with the
comprehensive land use plan.

Section 163.3189(1), Florida Statutes, provides that:

"The procedure for amendment of an adopted comprehensive plan or plan element which has
been found to be in compliance shall be solely as prescribed by this section.” (e.s.)

When the Legislature has prescribed how a thing must be done, that method must be observed.
When the controlling law directs how a thing shall be done that is, in effect, a prohibition against
its being done in any other way.[5]

While the statute does not define the term "solely," it is the rule that words of common usage,
when used in a statute, should be construed in their plain and ordinary sense.[6] "Solely" has
been defined as "without another: singly[;] to the exclusion of all else[.]"[7] The term "sole"
means "single; only[.]"[8] The Legislature's use of the term "solely" to apply to the amendment of



an adopted comprehensive plan would mandate use of section 163.3189, Florida Statutes, to the
exclusion of any other method. Thus, this office stated in Attorney General Opinion 95-32 that a
city, despite its broad home rule powers, did not have the authority to act in a manner other than
that prescribed in Chapter 163, Florida Statutes, in amending or altering its comprehensive plan.
Given the significance of such a change and the Legislature's intent that changes to adopted
comprehensive plans be done in conformance with the provisions of Chapter 163, Florida
Statutes, it is my opinion that any action taken by Escambia County to change the number of
allowable dwelling units in the MU-4 category must be by amendment of the comprehensive plan
in accordance with the procedures prescribed in Chapter 163, Florida Statutes.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General
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