Records; emergency medical technicians' drug tests
Number: AGO 96-58

Date: July 23, 1996
Subject:

Records; emergency medical technicians' drug tests

Mr. Fred D. Franklin, Jr.

City of Jacksonville General Counsel
1300 City Hall

220 East Bay Street

Jacksonville, Florida 32202

Attention: Mr. Neill W. McArthur, Jr., Assistant General Counsel

RE: MEDICAL RECORDS--PUBLIC EMPLOYEES--HEALTH CARE PRACTITIONERS--
EMERGENCY MEDICAL PERSONNEL--MUNICIPALITIES--city medical director's ability to
submit drug test results of paramedics or emergency medical technicians to Department of
Health and Rehabilitative Services. s. 401.165, Fla. Stat.

Dear Mr. Franklin:
You ask substantially the following question:

May the Medical Director for the City of Jacksonville's Fire and Rescue Department submit drug
test results to the Department of Health and Rehabilitative Services pursuant to section
401.265(2), Florida Statutes, when the director, as a private physician under contract with the
city, has performed the physical examinations on medical technicians and paramedics?

In sum:

Written authorization by the patient to release the results of drug testing to the city and the
additional statutory requirement that the city's medical director report any incident that would
lead to discipline against a medical technician or paramedic to the Department of Health and
Rehabilitative Services, allow the medical director to submit drug test results to the department
as required by section 401.265(2), Florida Statutes.

You state that the City of Jacksonville has a contract with a local physician to serve as the
medical director for the Rescue Division of the Fire and Rescue Department as required by
section 401.165(1), Florida Statutes. The same physician has a contract with the city to perform
routine preemployment and annual fithess for duty physical examinations for emergency medical
technicians, paramedics and firefighters. These examinations include drug testing. While
"reasonable suspicion” drug testing is performed by an occupational health clinic affiliated with a
local hospital, the medical director performs all drug testing in conjunction with preemployment
and annual fitness for duty physical examinations.[1]
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The drug testing is performed pursuant to a collective bargaining agreement under which
employees required to take physical examinations or tests must sign an authorization to release
medical records to the city. The agreement further provides that drug test results are considered
confidential medical records that will be kept confidential to the extent permitted by law.

Section 401.25(1), Florida Statutes, states that every person, firm, corporation, association, or
governmental entity owning or acting as the agent for the owner of any business or service that
furnishes the service of prehospital or interfacility advanced life support services or basic life
support services must be licensed by the Department of Health and Rehabilitative Services.
Each basic life support transportation service or advanced life support service must employ or
contract with a medical director, who must be a licensed physician, group of physicians or
physicians employed by any hospital that delivers in-hospital emergency medical services and
contracts with physicians specifically for that purpose.[2]

The medical director is responsible for supervising and assuming direct responsibility for medical
performance of the emergency medical technicians and paramedics operating for the emergency
medical services system. The director's duties include advising, consulting, training, counseling,
and overseeing services, including appropriate quality assurance, but not administrative and
managerial functions.[3] Each director is required to establish a quality assurance committee to
review all emergency medical technicians and paramedics operating under his or her
supervision. Section 401.265(2), Florida Statutes, states:

"Each medical director shall establish a quality assurance committee to provide for quality
assurance review of all emergency medical technicians and paramedics operating under his or
her supervision. If the medical director has reasonable belief that conduct by an emergency
medical technician or paramedic may constitute one or more grounds for discipline as provided
by this part, he or she shall document facts and other information related to the alleged violation
... [and] report to the Department of Health and Rehabilitative Services any emergency medical
technician or paramedic whom the medical director reasonably believes to have acted in a
manner which might constitute grounds for disciplinary action."

Thus, the medical director is under a statutory duty to document facts and other information
related to an alleged violation that may lead to discipline and to report to the Department of
Health and Rehabilitative Services (HRS) any emergency medical technician or paramedic
whom the director reasonably believes may have acted in a manner constituting grounds for
discipline. You are concerned, however, that as the physician who performs the physical
examination and drug testing, the medical director may be precluded by the physician-patient
privilege from releasing test results.

Section 455.241(1), Florida Statutes, requires a licensed health care practitioner who makes a
physical examination of or administers treatment or dispenses legend drugs to any person to
furnish copies of all reports and records relating to such examination or treatment to such person
or the person's legal representative. Generally, patient records and medical condition may not be
provided to or discussed with any person other than the patient or the patient's legal
representative, except upon written authorization of the patient.[4]

In this instance, however, paramedics and medical technicians who undergo drug testing have



executed written authorization for the release of drug test results to the city pursuant to the
collective bargaining agreement. Accordingly, upon the written authorization of the patient, the
drug test results may be released to the city by the examining or treating physician, regardless of
the fact that the treating physician also serves as the medical director for the city.

A further concern regarding the release of drug test results by the medical director to HRS arises
in light of section 112.08(7), Florida Statutes, which, in part provides:

"All medical records and medical claims records in the custody of a unit of county or municipal
government relating to county or municipal employees . . . enrolled in a county or municipal
group insurance plan or self-insurance plan shall be kept confidential and are exempt from the
provisions of s. 119.07(1). Such records shall not be furnished to any person other than the
employee or the employee's legal representative, except upon written authorization of the
employee, but may be furnished in any civil or criminal action, unless otherwise prohibited by
law, upon the issuance of a subpoena from a court of competent jurisdiction and proper notice to
the employee or the employee's legal representative by the party seeking such records."

In Attorney General Opinion 95-75, this office addressed a similar situation regarding access to
confidential records produced under section 401.30, Florida Statutes, by a city attorney and
other city officials responsible for advising the city regarding the provision of emergency medical
services or for defending the city against claims that may arise from the provision of such
services. The records at issue contained patient examination or treatment information that is
made confidential pursuant to section 401.30(3), Florida Statutes. This office recognized that the
statute specifies those persons or entities outside of the agency who may receive such
information and found that there was nothing in the statute that precludes access to the records
by agency employees who are responsible for advising the agency as to its duties and
responsibilities in providing emergency medical services.

While it was observed in the opinion that the confidentiality provisions may prevent the
disclosure of such records to city employees for purposes unrelated to the incident, that situation
involved the disclosure of records to the city attorney or city employees connected to the incident
that generated the records.

Similarly, the drug tests in this situation are administered as a part of an initial screening or
annual fitness for duty physical examination. One of the requirements for certification of an
emergency medical technician or paramedic is certification under oath that the individual is not
addicted to alcohol or any controlled substance.[5] Further, HRS may suspend or revoke a
certificate at any time if it determines that a holder does not meet the applicable qualifications.[6]

Providing the test results to the medical director, therefore, would appear to be an integral part of
the director's responsibility to oversee the provision of emergency services and to maintain
appropriate quality assurance relative to paramedics and emergency medical technicians.
Moreover, the specific provisions in section 401.265(2), Florida Statutes, directing the medical
director to document facts and other information related to an alleged violation and to report the
paramedic or emergency medical technician to HRS would appear to operate as an exception to
the general confidentiality provisions governing medical records in the possession of the city.[7]



Accordingly, it is my opinion that the written authorization by emergency medical technicians or
paramedics to release drug test results to the city allows the examining physician to disclose the
results to the city's medical director, regardless of the fact that the examining physician is also
the medical director. Moreover, the medical director may submit the drug test results to the
Department of Health and Rehabilitative Services pursuant to section 401.265(2), Florida
Statutes, for purposes of reporting incidents that would lead to the discipline of emergency
medical technicians or paramedics.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tls

[1] You state that the drug testing is not conducted pursuant to the provisions in ss. 440.101 and
440.102, Fla. Stat., therefore, no discussion of those statutes is necessary.

[2] Section 401.265(1), Fla. Stat.
[3] Id.

[4] Section 455.241(2), Fla. Stat. (1995), provides that a health care practitioner may not furnish
patient records relating to treatment or examination to, and may not discuss the medical
condition of a patient with, any person other than the patient or the patient's legal representative
or other health care providers involved in the care or treatment of the patient, except upon
written authorization to any person.

[5] See s. 401.27(4)(b), Fla. Stat. (1995).

[6] See s. 401.27(9), Fla. Stat. (1995).

[7] See Seminole County v. Wood, 512 So. 2d 1000 (Fla. 5th DCA, 1987), and cases cited
therein, review denied, 520 So. 2d 586 (Fla. 1988) (public records law is to be liberally construed

in favor of open government and exceptions from disclosure are to be narrowly construed so
they are limited to their stated purpose).



