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Subject:
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Mr. Thomas Trask
Attorney for the City of Oldsmar
Frazer, Hubbard, Brandt, and Trask
Post Office Box 1178
Dunedin, Florida 34698

RE: MUNICIPALITIES--TANGIBLE PERSONAL PROPERTY--SURPLUS PROPERTY--sale of
surplus tangible personal property by municipality.

Dear Mr. Trask:

You have asked for my opinion on substantially the following question:

Do the provisions of section 274.05, Florida Statutes, govern the disposition of tangible personal
property that the City of Oldsmar has determined to be surplus municipal property?

In sum:

The provisions of section 274.05, Florida Statutes, do not apply to the disposition of surplus
municipal property. In the absence of a charter provision or ordinance prescribing the
procedures to be used in disposing of surplus tangible personal property of a municipality, the
manner of disposing of such property is left to the discretion of the municipality's governing body,
provided such body acts in the best interests of the municipality.

According to your letter, the City of Oldsmar is about to receive delivery of a new fire engine. The
City's current fire engine will be declared surplus. A Georgia county has contacted the city about
buying the surplus fire engine and has made the city an offer. The City of Oldsmar has not
offered the truck to any other governmental unit nor has it put the purchase of the fire engine out
for bid by any other governmental unit or private, not-for-profit agency. Your question is whether
the city must follow the procedures in section 274.05, Florida Statutes, for the disposition of
surplus property.

Section 274.05, Florida Statutes, authorizes a "governmental unit" to classify certain property[1]
as surplus and to "offer surplus property to other governmental units in the county or district for
sale or donation or . . . offer the property to private nonprofit agencies as defined in s. 273.01(3)
by sale or donation." In making these decisions, the "governmental unit" must use reasonable
discretion and consider the best interests of the county or district. A "governmental unit" is
defined as "the governing board, commission or authority of a county or taxing district of the
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state or the sheriff of the county."[2] Thus, while certain local governmental entities must operate
under the mandates of Chapter 274, Florida Statutes, municipalities are not within the scope of
this chapter.

In Attorney General Opinion 96-16, this office considered and discussed the disposition of
surplus real property by a municipality. A city had questions regarding what procedures would
control the disposal of this surplus property in the absence of any specific directive in Chapter
166, Florida Statutes. As that opinion states, in the absence of a city charter provision, ordinance
or rule to the contrary, the governing body of a municipality may, in its discretion, utilize whatever
method or procedure it decides will be in the best interest of the municipality in disposing of
surplus municipal property.[3] This conclusion is based on the broad home rule powers granted
to municipalities by Article VIII, section 2(b), Florida Constitution, and implemented by Chapter
166, Florida Statutes, the Municipal Home Rule Powers Act.

Section 166.021, Florida Statutes, states that

"[M]unicipalities shall have the governmental, corporate, and proprietary powers to enable them
to conduct municipal government, perform municipal functions, and render municipal services,
and may exercise any power for municipal purposes, except when expressly prohibited by law."
(e.s.)

Thus, in the absence of any statutory provision regulating the disposition of surplus tangible
personal property, such as a fire engine, by a municipality, a city government may exercise its
discretion in performing municipal functions for municipal purposes. However, a city is also
bound to follow any local legislation, such as charter provisions or ordinances it may have
enacted, regarding the disposal of such surplus property.

The courts of this state have generally recognized that in the absence of a statute or charter
provision requiring competitive bids, a municipality has no legal obligation to submit a contract to
competitive bids or to award the contract to the lowest bidder.[4] In such cases, the public body
is required only to act in good faith and in the best interests of the public, and it is within its
discretion whether to let the contract by competitive bid.[5]

Thus, I am of the opinion that in the absence of a charter provision or ordinance specifying the
procedure to be utilized in disposing of surplus tangible personal property owned by a
municipality, the method of disposing of such property is left to the discretion of the municipality’s
governing body, which is required only to act in good faith and in the best interest of the
municipality. While the municipality may utilize the procedures prescribed in section 274.05,
Florida Statutes, as a pattern to follow for disposing of such property, it is not required to do
so.[6]

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tgh



-------------------------------------------------------------

[1] See s. 274.01(3), Fla. Stat., defining "[p]roperty" for purposes of this chapter to mean "all
tangible personal property, owned by a governmental unit, of a nonconsumable nature."

[2] Section 274.12, Fla. Stat., also makes certain special districts subject to the terms of Ch. 274,
Fla. Stat.

[3] And see Op. Att'y Gen. Fla. 82-76 (1982) (absent city charter provision requiring governing
body of municipality to use certain procedure for sale of surplus municipal real property,
governing body may use discretion in choosing method of disposition in best interest of city); Inf.
Op. to the Hon. Mike Fasano, dated July 16, 1997.

[4] See Brown v. City of St. Petersburg, 153 So. 140 (Fla. 1933); and see Volume Services
Division of Interstate United Corporation v. Canteen Corporation, 369 So. 2d 391 (Fla. 2d DCA
1979) (in absence of specific constitutional or statutory requirements, public agency has no
obligation to establish a bidding procedure and may contract in any manner not arbitrary or
capricious).

[5] See Ops. Att'y Gen. Fla. 80-49 (1980) and 77-140 (1977) (city not required to take
competitive bids in purchase of commodities in absence of charter provision or ordinance). And
see State ex rel. Roberts v. Knox, 14 So. 2d 262 (Fla. 1943) (discretion conferred by law on an
officer must be exercised according to established rules of law, and not in an arbitrary or
capricious manner or for personal, selfish, or fraudulent motives or for any reason or reasons not
supported by the discretion conferred); Volume Services Division of Interstate United
Corporation v. Canteen Corporation, supra; Mayes Printing Company v. Flowers, 154 So. 2d 859
(Fla. 1st DCA 1963).

[6] See also s. 125.35, Fla. Stat., which describes procedures for the sale of real and personal
property by counties; and s. 273.055, Fla. Stat., which provides for the disposition of state-
owned tangible personal property.


