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RE: BUILDING CODES--COUNTIES--MUNICIPALITIES--authority of local governments to
develop wind resistance regulations for one and two family dwellings. s. 553.73, Fla. Stat., as
amended by Ch. 97-177, Laws of Florida.

Dear Mr. Murdock:

On behalf of the Board of Building Codes and Standards for the State of Florida, you have asked
for my opinion on substantially the following question[1]:

Is a local government authorized to approve a locally developed standard for wind resistance in
one and two family dwellings?

In sum:

Local governments may provide for more stringent requirements than those specified in Section
1606 of the Standard Building Code regarding wind load criteria but may not adopt less stringent
regulations. Any local government adopting more stringent regulations must comply with the
procedural requirements of section 553.73(4), Florida Statutes, as amended.

Section 553.73, Florida Statutes, as amended by Chapter 97-177, Laws of Florida, requires local
governments and state agencies with building construction regulation responsibilities to adopt a
building code covering all types of construction.[2] This code must include provisions from those
parts of Chapter 553, Florida Statutes, relating to plumbing, electrical requirements, glass,
manufactured buildings, accessibility by handicapped persons, and thermal efficiency.[3]

Subsection (4) of this statute provides that

"[l]ocal governments and state agencies with building construction regulation responsibilities
may, subject to the limitations of this section, provide for more stringent requirements than those
specified in the State Minimum Building Codes provided:
(a) The local governing body determines, following a public hearing which has been advertised
in a newspaper of general circulation at least 10 days before the hearing, that there is a need to
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strengthen the requirements of the State Minimum Building Codes adopted by such governing
body. The determination must be based upon a review of local conditions by the local governing
body, which review demonstrates that local conditions justify more stringent requirements than
those specified in the State Minimum Building Codes for the protection of life and property.
(b) Such additional requirements are not discriminatory against materials, products, or
construction techniques of demonstrated capabilities.
(c) Such additional requirements may not introduce a new subject not addressed in the State
Minimum Building Codes.
(d) Paragraphs (a), (b), and (c) apply to the enforcing agency's adoption of more stringent
requirements than those specified in the State Minimum Building Codes and to the adoption of
building construction-related codes that have the effect of amending building construction
standards contained in the State Minimum Building Codes. Upon request, the enforcing agency
shall provide a person making application for a building permit, or any state agency or board with
construction-related regulation responsibilities, a listing of all such requirements and codes."

Thus, local governments are authorized to adopt more stringent standards than those contained
in the State Minimum Building Codes by following the procedural requirements in the statute.

Section 553.73, Florida Statutes, contains a provision dealing with wind resistance standards for
building construction. Subsection (9) of the statute states that

"[e]xcept within coastal building zones as defined in s. 161.54, specification standards developed
by nationally recognized code promulgation organizations to determine compliance with s. 1205
and the engineering design criteria of s. 1205 of the Standard Building Code shall not apply to
one or two family dwellings which are two stories or less in height unless approved by the Board
of Building Codes and Standards for use or unless expressly made subject to said standards
and criteria by local ordinance adopted in accordance with the provisions of subsection (4)."

According to information you have provided, Section 1205 of the 1988 Edition of the Standard
Building Code, codified as Section 1606 of the 1997 Edition, provides requirements for wind
resistance.

The Florida Board of Building Codes and Standards has adopted Section 1606 of the Standard
Building Code as the minimum wind load criteria to be used in the design of all one and two
family dwellings.[4] Therefore, as contemplated by section 553.73(9), Florida Statutes, a
minimum standard has been adopted in this state for wind load criteria for one and two family
dwellings, and building regulations adopted by local governments must conform to those
standards and criteria. However, as provided in section 553.73(4), Florida Statutes, local
governments may adopt more stringent requirements than those specified in the State Minimum
Building Codes by following the procedural requirements of that section.[5]

Therefore, it is my opinion that a more stringent standard for wind resistance may be adopted by
a local government for use in designing one and two family dwellings if the standard imposes
more stringent requirements than those specified in Section 1606 of the Standard Building Code
and the procedural requirements of section 553.73(4), Florida Statutes, are followed.[6] Local
governmental agencies may request assistance from the State Board of Building Codes and
Standards relating to the "interpretation, enforcement, administration, or modification" of the



minimum building codes pursuant to section 553.77(1)(d), Florida Statutes, and this would
appear to include a determination of whether certain requirements are "more stringent" than
those contained in the currently adopted State Minimum Building Code.[7]

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tgh

------------------------------------------------------------

[1]  See, s. 553.77(1)(a) and (d), Fla. Stat., authorizing the Board of Building Codes and
Standards to adopt rules and regulations and to issue opinions relating to the interpretation,
enforcement or modification by local governments of the State Minimum Building Codes.

[2] Section 553.73(1)(a), Fla. Stat.

[3] Id.

[4] Rule 9B-3.047(1)(f), Fla. Admin. Code. And see s. 553.73(3), Fla. Stat., authorizing the board
to adopt an administrative rule designating all or a part of an updated or revised version of a
model code as a State Minimum Building Code.

[5] Cf. Op. Att'y Gen. Fla. 75-232 (1975), concluding that the State Minimum Building Codes,
when adopted, will establish uniform minimum building codes applicable throughout the state;
and the more stringent requirements of the South Florida Building Code could be adopted as a
part thereof for particular geographic areas; further, all local building codes containing more
stringent requirements in effect when the state minimum codes are adopted are expressly
preserved by the act; and Op. Att'y Gen. Fla. 96-37 (1996) in which this office concluded that
Dade County and other charter counties have the authority to adopt more stringent regulations
than those set forth in the State Minimum Building Codes as authorized by s. 553.73, Fla. Stat.,
and that regulations adopted by a charter county that are not more stringent than those set forth
in the codes are invalid.

[6] And see s. 553.79(3), Fla. Stat., providing that the State Minimum Building Codes, after the
effective date of their adoption, shall supersede all other building construction codes or
ordinances in the state unless such building construction codes or ordinances are more stringent
than the State Minimum Building Codes and the conditions of s. 553.73(4), Fla. Stat., are met.

[7] Cf. s. 553.79(4), Fla. Stat., which provides that "[t]he State Minimum Building Codes, after the
effective date of their adoption pursuant to the provisions of this part, may be modified by local
governments to require more stringent standards than those specified in the State Minimum
Building Codes, provided the conditions of s. 553.73(4) are met." (e.s.)


