
Community redevelopment agency, removal of commissioner 
Number: AGO 98-16

Date: February 25, 1998

Subject:
Community redevelopment agency, removal of commissioner

Mr. Gordon B. Linn
Pompano Beach City Attorney
Post Office Box 2081
Pompano Beach, Florida 33061

RE: MUNICIPALITIES--COMMUNITY REDEVELOPMENT AGENCY--PUBLIC OFFICERS AND
EMPLOYEES--authority of city commission to remove member from community redevelopment
agency when city commission has designated itself as the agency. ss. 163.356 and 163.357,
Fla. Stat.

Dear Mr. Linn:

On behalf of the city commission, you ask substantially the following question:

When the city commission has designated itself as the governing body of the community
redevelopment agency, may the city commission remove one of its members from the
community redevelopment agency or may the member resign from the governing body of the
community redevelopment agency while still retaining his or her seat on the city commission?

In sum:

Where the city commission is serving as the ex officio governing body of the community
redevelopment agency, the city commission cannot remove one of its members only from the
community redevelopment agency nor may the member resign from the community
redevelopment agency while still retaining his or her seat on the city commission.

The Community Redevelopment Act, Part III, Chapter 163, Florida Statutes, was enacted to
enable counties and municipalities to eliminate and prevent the development or spread of slums
and urban blight, encourage needed community redevelopment, and provide for the
redevelopment of slums and blighted areas.[1] Upon making the requisite findings, a county or
municipality is authorized to create a community redevelopment agency to carry out the
purposes set forth in the act.[2]

The act prescribes with particularity the structural organization and powers of such agencies and
the composition, number, and terms of office of the members thereof. Section 163.356(2),
Florida Statutes, provides that the governing body of the county or municipality creating the
community redevelopment agency shall appoint by ordinance a board of commissioners for the
agency "which shall consist of not fewer than five or more than seven commissioners." The

https://www.myfloridalegal.com/ag-opinions/community-redevelopment-agency-removal-of-commissioner


governing body of the county or municipality is authorized to remove a commissioner "for
inefficiency, neglect of duty, or misconduct in office only after a hearing and only if he or she has
been given a copy of the charges at least 10 days prior to such hearing and has had an
opportunity to be heard in person or by counsel."[3]

As an alternative to the appointment of a board of commissioners, the governing body may by
adoption of a resolution declare itself to be a community redevelopment agency.[4] In such
cases all rights, powers, duties, privileges, and immunities vested by Part III, Chapter 163,
Florida Statutes, in the community redevelopment agency are vested in the governing body of
the municipality.[5]

According to your letter, the Pompano Beach City Commission has exercised that option and
designated itself to be the community redevelopment agency. Since the city commission
consists of only five members, the city commission has appointed two additional persons
pursuant to section 163.357, Florida Statutes, which provides:

"A governing body which consists of five members may appoint two additional persons to act as
members of the community redevelopment agency. The terms of office of the additional
members shall be for 4 years, except that the first person appointed shall initially serve a term of
2 years. Persons appointed under this section are subject to all provisions of this part relating to
appointed members of a community redevelopment agency."[6] (e.s.)

In light of the above emphasized language, it appears clear that the two persons appointed to
serve with the governing body are subject to removal by the city commission pursuant to section
163.356(4), Florida Statutes, for inefficiency, neglect of duty or misconduct. According to your
letter, however, it is not the two appointed members causing the city commission concern, but
two members of the city commission. You state that the two commissioners have a personal
conflict with the time of the community redevelopment agency meetings and have, therefore,
been absent from such meetings. It is presumed that the city commission has already explored
the possibility of changing the time of such meetings to accommodate all members of the
commission.

Part III, Chapter 163, Florida Statutes, permits the city to either designate itself as the board of
commissioners or appoint the board in accordance with the provisions of section 163.356,
Florida Statutes. By designating itself rather than appointing a governing body, the city
commission performs ex officio the functions of the board of commissioners of the community
redevelopment agency. Although the community redevelopment agency is a separate entity from
the city commission, the city commission's service as the governing body of the agency is
viewed as an addition to the existing duties of the city commission.[7] As this office stated in
Attorney General Opinion 89-60,

"The two positions work in tandem; to be a member of the city council entails being a member of
the board of commissioners of the redevelopment agency. Once the governing body has elected
to serve as the board of commissioners for the community redevelopment agency, the individual
members of the governing body of the municipality would appear to be bound by such an
election."[8]



Thus, this office concluded that a member of a city council that had designated itself as the
community redevelopment agency pursuant to section 163.357, Florida Statutes, could not
resign as a community redevelopment agency commissioner and still retain his or her position
on the city council. Similarly, in Attorney General Opinion 97-04, this office concluded that a city
commissioner may not also serve as a commissioner of a redevelopment agency unless the
entire city commission that created the redevelopment agency declares itself to be the governing
body of the redevelopment agency in accordance with section 163.357, Florida Statutes.

Thus, either the entire governing body of the city must serve as the community redevelopment
agency's board of commissioners, or it must appoint a board of commissioners in accordance
with section 163.356, Florida Statutes. While section 163.357(1)(c), Florida Statutes, permits a
city's governing body to appoint two additional members when the governing body consists of
only five members, it does not provide for, or otherwise authorize, the board to appoint
individuals to replace members of the governing body on the board of commissioners.

Accordingly, I am of the opinion that when the city commission has designated itself and serves
as the ex officio governing body of the community redevelopment agency, the city commission
cannot remove one of its members only from the community redevelopment agency nor may the
member resign from the community redevelopment agency while still retaining his or her seat on
the city commission.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tjw

-------------------------------------------------------------

[1] See s. 163.335, Fla. Stat., setting forth the legislative findings and declarations of necessity.

[2] See, ss. 163.355 and 163.356, Fla. Stat., providing for the finding of necessity by the county
or municipality and the creation of the community redevelopment agency.

[3] Section 163.356(4), Fla. Stat.

[4] Section 163.357(1)(a), Fla. Stat.

[5] See s. 163.357(1)(b), Fla. Stat., providing:

"The members of the governing body shall be the members of the agency, but such members
constitute the head of a legal entity, separate, distinct, and independent from the governing body
of the county or municipality. If the governing body declares itself to be an agency which already
exists, the new agency is subject to all of the responsibilities and liabilities imposed or incurred
by the existing agency."



[6] Section 163.357(1)(c), Fla. Stat.

[7] See generally State v. Florida State Turnpike Authority, 80 So. 2d 337 (Fla. 1955); City of
Riviera Beach v. Palm Beach Solid Waste Authority, 502 So. 2d 1335 (Fla. 4th DCA 1987); City
of Orlando v. State Department of Insurance, 528 So. 2d 468 (Fla. 1st DCA 1988), concluding
that the legislative designation of an officer to perform ex officio the functions of another or
additional office does not violate the dual officeholding prohibition, provided that the duties
imposed are consistent with those already being exercised; instead the duties are viewed as an
addition to the existing duties of the officer.

[8] See Op. Att'y Gen. Fla. 84-74 (1984) (a municipal governing body establishing a community
redevelopment agency does not have the authority to alter the composition of the board of
commissioners from that prescribed by statute). And see First National Bank of Key West v. Filer
, 145 So. 204 (Fla. 1933); Alsop v. Pierce, 19 So. 2d 799, 805 (Fla. 1944) (when the Legislature
has prescribed the mode, that mode must be followed); Thayer v. State, 335 So. 2d 815, 817
(Fla. 1976).


