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Date: June 19, 2001

Subject:
Payroll deductions for political contributions

Mr. Joseph C. Shoemaker
Lake County School Board Attorney
Post Office Box 491357
Leesburg, Florida 34749-1357

RE: SCHOOL BOARDS--UNIONS--whether statute precludes payroll deductions for
contributions to political action committee. s. 447.303, Fla. Stat.

Dear Mr. Shoemaker:

You have asked for my opinion on substantially the following question:

Do voluntary payroll deductions by public employers made to support a political action
committee constitute special assessments, which a public employer is prohibited from collecting
under section 447.303, Florida Statutes?

In sum:

Voluntary payments to a political action committee by public employees are not special
assessments which a public employer is prohibited from collecting under section 447.303,
Florida Statutes.

According to your letter, a Lake County School Board employee union wishes to have voluntary
payroll deductions made on behalf of those members of the union who wish to contribute to
political action committee activity. You are aware of Attorney General's Opinion 98-19 concluding
that section 112.171, Florida Statutes, authorizes a county, in its sole discretion, to make
deductions from the salary or wages of any employee when such deduction meets the county's
standards or restrictions for such withholding, and the deduction is in an amount authorized and
requested by the employee for those purposes. You note that section 447.303, Florida Statutes,
also deals with deductions from employee wages for union activities and ask whether this statute
would prohibit payroll deductions for political action committees.

Section 447.303, Florida Statutes, deals with the deduction and collection of labor organization
dues on behalf of public employees:

"Any employee organization which has been certified as a bargaining agent shall have the right
to have its dues and uniform assessments deducted and collected by the employer from the
salaries of those employees who authorize the deduction of said dues and uniform assessments.
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However, such authorization is revocable at the employee's request upon 30 days' written notice
to the employer and employee organization. Said deductions shall commence upon the
bargaining agent's written request to the employer. Reasonable costs to the employer of said
deductions shall be a proper subject of collective bargaining. Such right to deduction, unless
revoked pursuant to s. 447.507, shall be in force for so long as the employee organization
remains the certified bargaining agent for the employees in the unit. The public employer is
expressly prohibited from any involvement in the collection of fines, penalties, or special
assessments." (e.s.)

You recognize that voluntary contributions to support a political action committee are not fines or
penalties, thus your question is whether they constitute special assessments.

The term "special assessment" is not defined for purposes of Chapter 447, Florida Statutes. In
the absence of any statutory definition, a term should be given its usual and ordinary meaning.[1]
The dictionary definition of the word "assessment" includes: "A levy made on members of an
organization (as a club or union) for a special purpose not covered by dues."[2] An essential
element of an assessment is the obligation or duty to pay.[3] By definition, an assessment is
involuntary.

The situation you have described involves voluntary contributions to a political action committee.
Thus, the voluntary payroll deductions about which you inquire are not assessments at all and
would not constitute special assessments, which a public employer is prohibited from collecting
under the provisions of section 447.303, Florida Statutes. Therefore, under the rationale of
Attorney General's Opinion 98-19, the school board may, in its sole discretion, make these
deductions if they meet the standards or restrictions of the school board for such withholding and
are in an amount authorized and requested by the employee for those purposes.

In sum, it is my opinion that voluntary payments to a political action committee by public
employees are not special assessments which a public employer is prohibited from collecting
under section 447.303, Florida Statutes.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tgh

-------------------------------------------------------------

[1] See, e.g., Gasson v. Gay, 49 So. 2d 525 (Fla. 1950); Citizens of State v. Public Service
Commission, 425 So. 2d 534 (Fla. 1982).

[2] Webster's Third New International Dictionary 131 (unabridged ed. 1981).

[3]  See In re Petition for Declaratory Statement of the Manatee County School Board, 6 FPER
11212 (1980), determining that an assessment is an involuntary, compulsory payment required



by the union as a condition for maintaining union membership or avoiding union disciplinary
action. And see Benevolent Association of Coachmen v. Broward County, Division of Mass
Transit v. Amalgamated Transit Union, Local 1267, 15 FPER 20331 (1989), concluding that "an
assessment levied for a purpose related to the collective bargaining or contract administration
functions of the bargaining agent and shared equally among all members of the union
constitutes a uniform assessment, which the bargaining agent is entitled to have deducted from
the wages of consenting employees pursuant to s. 447.303. Conversely, a levy which is imposed
upon a select portion of the membership for a purpose other than collective bargaining or
contract negotiation is a special assessment not subject to wage deduction even if authorized by
the employees." at p. 704.


