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Subject:
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Mr. David Donzella
Pembroke Pines City Pension Fund
for Police Officers & Firefighters
Post Office Box 841009
Pembroke Pines, Florida 33084-2906

RE: DUAL OFFICEHOLDING–-PENSION BOARDS–SPECIAL DISTRICT–no violation of
constitutional dual officeholding prohibition for city pension board member also serving on water
control district. Art. II, s. 5(a), Fla. Const.

Dear Mr. Donzella:

You ask substantially the following question:

May an elected trustee of the board of trustees of a city pension fund for police officers and
firefighters also serve on the board of commissioners of the Central Broward Water Control
District without violating the constitutional dual officeholding prohibition?

In sum:

An elected trustee of the board of trustees of a city pension fund for police officers and
firefighters may also serve on the board of commissioners of the Central Broward Water Control
District without violating the constitutional dual officeholding prohibition.

Article II, section 5(a), Florida Constitution, provides in part:

"No person shall hold at the same time more than one office under the government of the state
and the counties and municipalities therein, except . . . any officer may be a member of a . . .
statutory body having only advisory powers."

This constitutional provision prohibits a person from serving in more than one state, county, or
municipal office simultaneously. The prohibition applies to both elected and appointed offices.[1]
The term "office" is not defined by the Constitution, although the Supreme Court of Florida has
stated that the term "implies a delegation of a portion of the sovereign power to, and the
possession of it by, the person filling the office . . . ."[2] Thus, in determining whether a particular
position is an employment or office, careful consideration must be given to the powers and
responsibilities imposed upon that position by statute, charter or ordinance.
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This office has previously stated that membership on a board of trustees empowered to
administer a pension fund constitutes an "office" for purposes of Article II, section 5(a), Florida
Constitution.[3] The constitutional dual officeholding prohibition, however, refers only to state,
county, and municipal offices; it does not refer to special district offices.[4] The courts and this
office have therefore concluded that the dual officeholding prohibition does not apply to the
officers of an independent special district.[5] In Advisory Opinion to the Governor--Dual Office-
Holding,[6] the Supreme Court of Florida reiterated that special district officers are not included
within the dual officeholding prohibition, concluding that a member of a community college
district board of trustees

"is an officer of a special district created to perform the special governmental function of
operating a community college and is not a state, municipal, or county officer within the meaning
of article II, section 5(a). Thus, the dual officeholding prohibition does not keep a state, county,
or municipal officer from serving on a community college board of trustees."

The Central Broward Water Control District operates as an independent special district.[7] Thus,
the provisions of Article II, section 5(a), Florida Constitution, are inapplicable to offices of the
district.

Accordingly, I am of the opinion that a member of a city pension fund board of trustees for police
officers and firefighters may simultaneously serve on the Board of Commissioners of the Central
Broward Water Control District without violating the dual officeholding prohibition of Article II,
section 5(a), Florida Constitution.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tjw

--------------------------------------------------------------

[1] See Ops. Att'y Gen. Fla. 69-2 (1969) and 80-97 (1980).

[2] See State ex rel. Holloway v. Sheats 83 So. 508, 509 (Fla. 1919).

[3] See Ops. Att'y Gen. Fla. 94-98 (1994), 90-45 (1990), and 86-106 (1986).
[4] While the 1968 Constitution broadened the language of the dual officeholding prohibition to
include municipal as well as state and county offices, it does not refer to special districts.

[5] See, e.g., Ops. Att'y Gen. Fla. 71-324 (1971) (member of hospital district's governing body is
not an officer within constitutional dual officeholding prohibition); 73-47 (1973) (trustee of junior
college district may serve as member of parks, planning, and zoning commission), 75-153
(1975) and 80-16 (1980) (legislator may serve as a member of a community college district
board of trustees); 78-74 (1978) (municipal parking board member may serve as member of
community college district board of trustees); 85-24 (1985) (mayor may serve on a community



redevelopment district established by general law); 86-55 (1986) (member of Big Cypress
Basin's governing board may serve as city mayor); 94-42 (1994) (city commissioner may serve
on a local multi-agency career service authority); 94-83 (1994) (person may serve on airport
authority and on school board); 96-84 (1996) (city commissioner may also serve on area housing
commission).

[6] 630 So. 2d 1055, 1058 (Fla. 1994).

[7] See Ch. 98-501, Laws of Florida, and the title to the act stating the act codifies the charter of
the district, "an independent special district." The district is listed on the Official List of Special
Districts as an independent special district by the Department of Community Affairs. See s.
189.4035(1), Fla. Stat., requiring the Department of Community Affairs to compile the official list
of special districts which shall include all special districts in this state and shall indicate the
independent or dependent status of each district.


