Sunshine Law, approval of minutes of prior meetings
Number: AGO 2002-51

Date: July 22, 2002
Subject:

Sunshine Law, approval of minutes of prior meetings

Mr. James W. Denhardt
Treasure Island City Attorney
2700 First Avenue North
St. Petersburg, Florida 33713

RE: GOVERNMENT IN THE SUNSHINE—-MUNICIPALITIES- requirement that minutes of prior
meeting be signed. s. 286.011, Fla. Stat.

Dear Mr. Denhardt:

As City Attorney for the City of Treasure Island, Florida, you have asked for my opinion on
substantially the following question:

Is a municipality authorized pursuant to the Government in the Sunshine Law to adopt a rule of
procedure for a method of approval of minutes of prior public meetings which does not require
that these minutes be read or signed at a subsequent meeting?

In sum:

The City of Treasure Island may not adopt a rule of procedure which authorizes approval of
minutes of prior public meetings which does not require that these minutes be read or signed at
a subsequent meeting if no changes to the minutes are made. Rather, the Sunshine Law
requires that a vote to accept or revise and adopt the minutes of city commission meetings be
taken at a public meeting.

The City of Treasure Island currently has a rule of procedure, adopted pursuant to its charter,
which states that "[u]nless a reading of the Minutes of a Commission meeting is requested by a
member of the Commission, such Minutes shall be considered approved without reading if the
City Clerk has previously furnished each member with a copy for reading and signature.” It is the
validity of this rule of procedure which is the basis of your question.

According to your letter, all meetings of the City Commission of Treasure Island are conducted
as open public meetings. An official audio tape is made of each meeting, and all meetings are
televised live on local cable television and rebroadcast several times throughout the week.
Videotapes of the meetings are also maintained.

Minutes of the commission meetings are prepared by the deputy city clerk who places the
minutes in a minute book for review by the city commission. These minutes are considered to be
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public records as soon as they are prepared, although they may not have been read or signed
by a commissioner at that time.[1] After the minutes are prepared, individual commissioners
review and sign the minutes.

Under the city's procedure, if a commissioner has corrections or additions to suggest for the
minutes, nothing is discussed with or circulated to any other commissioners until the following
meeting. At each meeting, there is an agenda item pertaining to approval of the minutes, which
indicates that the prior minutes on file are considered approved unless there are objections by
any of the commissioners. In accordance with the rules of procedure adopted by the commission
pursuant to the Treasure Island Charter, unless a commissioner wishes to suggest changes or
additions to the minutes, the minutes are considered as approved without being read. If a
commissioner does have suggested changes or additions, such matters are discussed during
the meeting, and the commission votes to either approve the prior minutes, or approve the
minutes as corrected.

Section 286.011, Florida Statutes, the Government in the Sunshine Law, requires all meetings of
a public board or commission to be open to the public. Subsection (2) of that statute provides
that "[tlhe minutes of a meeting of any such board or commission of any such state agency or
authority shall be promptly recorded, and such records shall be open to public inspection.”

In considering the application of section 286.011, Florida Statutes, the courts have held that it is
the entire decision-making process which is covered, not merely those meetings where the final
vote is taken.[2] As the court in Times Publishing Company v. Williams stated:

"Every step in the decision-making process, including the decision itself, is a necessary
preliminary to formal action. It follows that each such step constitutes an "official act," an
indispensable requisite to "formal action," within the meaning of the act."[3]

The adoption of the minutes of a city commission meeting as the formal record of that meeting
would appear to be a step in the decision-making process in which the public would be
interested.

While nothing in section 286.011, Florida Statutes, establishes a particular procedure for the
adoption of minutes of public meetings, the purpose of the Government in the Sunshine Law is
to insure that governmental action is taken at meetings open to the public. To allow the minutes
of prior meetings to be adopted without official action which is observable by members of the
public would appear to authorize official actions to be accomplished outside a public meeting.[4]

Thus, it is my opinion that the City of Treasure Island may not, pursuant to the Government in
the Sunshine Law, adopt a rule of procedure establishing a method of approval of minutes of
prior meetings which does not require that these minutes be read or signed at a subsequent
meeting if no changes to the minutes are made. Rather, a vote on the concurrence and revisions
of the members should be taken at an open meeting with the minutes and any changes or
revisions also discussed during an open meeting at the time the board adopts the minutes.

Sincerely,



Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tgh

[1] And see Op. Att'y Gen. Fla. 91-26 (1991) (the minutes of city council meetings are public
records when the clerk has performed his or her duty to prepare the minutes even though they
have not yet been sent to the city council members and have not been officially approved by the
city council).

[2] See, e.g., City of Miami Beach v. Berns, 245 So. 2d 38 (Fla. 1971); Board of Public
Instruction of Broward County v. Doran, 224 So. 2d 693 (Fla. 1969), Hough v. Stembridge, 278
So. 2d 288 (Fla. 3d DCA 1973).

[3] 222 So. 2d 470, 473 (Fla. 2d DCA 1969).

[4] Cf. Op. Att'y Gen. Fla. 74-294 (1974), in which this office concluded that a draft of minutes of
a meeting could be circulated for concurrence and for individual members to make suggested
corrections of the minutes for inclusion in the draft of minutes so long as the discussion and vote
on the concurrence and revisions of the members occurred at an open meeting.



