
Dual Office Holding, local selective service board 
Number: AGO 2003-59

Date: December 16, 2003

Subject:
Dual Office Holding, local selective service board

Mr. David La Croix
Brooksville City Attorney
123 North Main Street
Brooksville, Florida 34601

RE: MUNICIPALITIES–PUBLIC OFFICERS–DUAL OFFICE-HOLDING–UNITED
STATES–applicability of state dual office holding prohibition to uncompensated local selective
service board member. Art. II, s. 5(a), Fla. Const.

Dear Mr. La Croix:

On behalf of the Brooksville City Council, you ask the following question:

May a member of the city council simultaneously serve as a member of the local board of the
United States Selective Service System without violating Article II, section 5(a), Florida
Constitution?

According to your letter, a member of the city council has applied for appointment as a Selective
Service System local board member. A question has been raised as to whether such
appointment would violate the provisions of Article II, section 5(a), Florida Constitution, Florida's
dual office-holding prohibition.

The first clause of Article II, section 5(a), Florida Constitution, provides:

"No person holding any office of emolument under any foreign government, or civil office of
emolument under the United States or any other state, shall hold any office of honor or of
emolument under the government of this state. . . ."

This office stated that the bifurcation in Article II, section 5(a), Florida Constitution, of the dual
office-holding prohibition into interstate and intrastate segments does not mean that the
interstate segment applies only to state officers, but also includes local government officers.[1]
Thus, this office concluded that the first clause of Article II, section 5(a) prohibited a county
commissioner from simultaneously holding office as a member of the Board of Governors of the
United States Postal Service.[2]

Article II, section 5(a), Florida Constitution, refers to a state office of honor or of emolument; the
constitutional provision, however, includes only an office of emolument when referring to an
office of the United States. The term "emolument" generally refers to "[t]he profit arising from
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office or employment; that which is received as a compensation for services, or which is
annexed to the possession of office as salary, fees, and perquisites[.]"[3]

This office has been advised that members of the local selective service system boards do not
receive a salary for serving on the board.[4] Thus, membership on such a board would not
appear to constitute an office of emolument. For example, in Grant v. State,[5] the court rejected
claims of a dual office-holding violation where a state prosecutor had been appointed as a
special assistant United States Attorney for one case arising out of a local criminal investigation
when it appeared that he received no remuneration for serving in that position.

Accordingly, I am of the opinion that a member of the city council may simultaneously serve as a
member of the local board of the United States Selective Service System, which receives no
compensation, without violating Article II, section 5(a), Florida Constitution.

Sincerely,

Charlie Crist
Attorney General

CC/tjw

----------------------------------------------------

[1] Informal opinion to Senator Lawton M. Chiles, dated January 16, 1986.

[2] And see 1951-1952 Biennial Report of the Attorney General 61, Op. Att'y Gen. Fla. 51-468
(1951) (justice of the peace cannot hold office of United States Commissioner).

[3] Black's Law Dictionary Emolument p. 616 (4th rev. ed. 1968). And see Webster's Third New
International Dictionary Emolument p. 742 (unabridged ed. 1981) ("profit or perquisites from
office, employment, or labor: FEES, SALARY . . . also: COMPENSATION").

[4] See SSS Board Member Application, Personnel Policies and Procedures Manual–Chapter
520, stating that the selective service system is seeking applicants to serve as uncompensated
members of the SSS boards; and s. F of the application providing that board members receive
no pay for serving on the board although they are reimbursed for authorized travel expenses
incurred while conducting their selective service duties.

[5] 474 So. 2d 259 (Fla. 1st DCA 1985), review denied, 484 So. 2d 8 (Fla. 1986).


