
Municipal regulation of family day care homes 
Number: AGO 2003-62

Date: December 16, 2003

Subject:
Municipal regulation of family day care homes

Mr. Paul Marino
Kenneth Town Attorney
611 Druid Road East
Suite 512
Clearwater, Florida 33756

RE: MUNICIPALITIES–FAMILY DAY CARE HOMES–ZONING–ORDINANCES–authority of
municipality to regulate family day care homes. s. 166.0445, Fla. Stat.

Dear Mr. Marino:

On behalf of the Town of Kenneth City, you have asked for my opinion on substantially the
following questions:

1. Does the Municipal Home Rule Powers Act authorize a municipality to enact an ordinance
restricting the operation of a residential family day care home to a particular residential zoning
classification?

2. Pursuant to provisions of the Municipal Home Rule Powers Act, may a municipality, by
ordinance, limit the number of family day care homes that may operate within a particular
residential zoning district?

According to your letter, the Town of Kenneth City has recently enacted an ordinance that tracks
the language in section 166.0445, Florida Statutes, relating to family day care homes. The issue
that has arisen is whether state law preemption would prohibit a municipality from restricting the
operation of a family day care home to a particular residential zoning district and whether a
municipality may limit the number of such facilities within a geographic area under provisions of
the Municipal Home Rule Powers Act. Your questions are related and will be answered together.

Section 166.021(1), Florida Statutes, a provision of the "Municipal Home Rule Powers Act,"
states that municipalities may exercise any power for municipal purposes except when expressly
prohibited by law. Section 166.021(3), Florida Statutes, provides that pursuant to the authority
set forth in section 2(b), Article VIII, Florida Constitution, the legislative body of each municipality
has the power to enact legislation concerning any subject upon which the state Legislature may
act except, among other things, any subject that is expressly prohibited by the constitution or any
subject that is expressly preempted to state or county government by the constitution or by
general law.[1] The term "express" as used in section 166.021, Florida Statutes, has been
construed to mean a reference that is distinctly stated and not left to inference.[2]
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Section 166.0445, Florida Statutes, enacted in 1986,[3] provides:

"The operation of a residence as a family day care home, as defined by law, registered or
licensed with the Department of Health and Rehabilitative Services shall constitute a valid
residential use for purposes of any local zoning regulations and no such regulation shall require
the owner or operator of such family day care home to obtain any special exemption or use
permit or waiver, or to pay any special fee in excess of $50, to operate in an area zoned for
residential use."[4]

The statute absolutely precludes a municipality from adopting any regulations requiring the
owner or operator of a family day care home to secure a special exemption or use permit or
waiver or pay any special fee above $50 to operate in a residential area.[5]

While not defined specifically for purposes of section 166.0445, a "[f]amily day care home" is
defined elsewhere in the statutes as:

"[A]n occupied residence in which child care is regularly provided for children from at least two
unrelated families and which receives a payment, fee, or grant for any of the children receiving
care, whether or not operated for profit. A family day care home shall be allowed to provide care
for one of the following groups of children, which shall include those children under 13 years of
age who are related to the caregiver:
(a) A maximum of four children from birth to 12 months of age.
(b) A maximum of three children from birth to 12 months of age, and other children, for a
maximum total of six children.
(c) A maximum of six preschool children if all are older than 12 months of age.
(d) A maximum of 10 children if no more than 5 are preschool age and, of those 5, no more than
2 are under 12 months of age."[6]

The legislative history surrounding the enactment, in 1986, of section 166.0445, Florida Statutes,
and its counterpart for counties, section 125.0109, Florida Statutes, indicates that the purpose of
the legislation was to remedy a problem facing many operators of family day care homes.[7] The
previous year, the Legislature had enacted section 402.313, Florida Statutes, requiring operators
not subject to licensure by county ordinance or resolution to register with the Department of
Health and Rehabilitative Services.[8] By registering, operators had to face local zoning
restrictions that often compelled them to seek a waiver to operate or to discontinue keeping
children in their homes. Since zoning waivers were seldom granted, family day care home
operators were forced to choose between losing their livelihood by complying with the law or
operating illegally.[9]

With the enactment of sections 166.0445 and 125.0109, Florida Statutes, the Legislature
restricted a local government's authority to regulate the operation of family day care homes in
residential areas through zoning. The operation of family day care homes is statutorily declared
to be a valid residential use under the zoning regulations of a municipality or county.

Thus, municipalities are precluded from prohibiting family day care homes from operating in
residential areas under their zoning regulations. Because this area is preempted, it is my opinion
that local governments may not limit the number of family day care homes within a geographic



area or restrict the operation of a family day care home to a particular residential zoning district
so long as the facility is located in any district zoned for residential use.[10]

Sincerely,

Charlie Crist
Attorney General

CC/tgh

--------------------------------------------------------

[1] Section 166.021(3)(b) and (c), Fla. Stat.
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(1984). Cf., Pierce v. Division of Retirement, 410 So. 2d 669, 672 (Fla. 2d DCA 1982).
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[9] See Department of Health and Rehabilitative Services Bill Analysis, HB 782, dated March 27,
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[10] See Op. Att'y Gen. Fla. 91-97 (1991) (the limitation in s. 125.0109, Fla. Stat., on "special
fees" applies only to those fees imposed on family day care homes in connection with a local
zoning ordinance), and Op. Att'y Gen. Fla. 03-34 (2003) (to the extent a municipality proposes to
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