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Number: AGO 2004-05

Date: February 16, 2004
Subject:

Dual office holding, pension board

Mr. Robert D. Pritt

Naples City Attorney

735 Eighth Street South
Naples, Florida 34102-6796

RE: DUAL OFFICE HOLDING--RETIREMENT--POLICE OFFICERS PENSION BOARD--
FIREFIGHTERS PENSION BOARD--MUNICIPALITIES--OFFICERS--members of pension
board simultaneously serving on another pension board; city council member serving on pension
board. ss. 175.061, 185.05, Fla. Stat.; Art. Il, s. 5(a), Fla. Const.

Dear Mr. Pritt:
You ask substantially the following questions:

1. May a person serve on a municipal firefighters pension board administering a local plan under
Chapter 175, Florida Statutes, while simultaneously serving on a municipal police pension board
administering a local plan under Chapter 185, Florida Statutes?

2. May a person serve on a municipal general employees pension plan while simultaneously
serving on the municipal firefighters pension board or police pension board?

3. May a city council member serve on one or more of the above described boards as part of his
or her ex officio duties?

As your questions are interrelated, they will be answered together.
Article 11, section 5(a), Florida Constitution, provides in part:

"No person shall hold at the same time more than one office under the government of the state
and the counties and municipalities therein, except . . . any officer may be a member ofa.. ..
statutory body having only advisory powers."

This constitutional provision prohibits a person from serving in more than one state, county, or
municipal office simultaneously. The prohibition applies to both elected and appointed offices.[1]
While there is no definition of the term "office" in the Constitution, the Supreme Court of Florida
has stated that the term "implies a delegation of a portion of the sovereign power to, and the
possession of it by, the person filling the office . . . ."[2] Within the scope of the term are the
concepts of tenure, duration and duties in exercising some portion of the sovereign power,
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conferred or defined by law rather than by contract. In contrast, an "employment” does not
"comprehend a delegation of any part of the sovereign authority."[3]

This office has previously stated that membership on a board of trustees empowered to
administer a pension fund constitutes an "office" for purposes of Article Il, section 5(a), Florida
Constitution.[4] For example, in Attorney General Opinion 03-27, this office stated that the
administration of public funds and the accomplishment of the responsibilities delegated under
Chapter 175, Florida Statutes, by the board of trustees of a pension fund for firefighters
represent the exercise of the sovereign powers of the state, and, therefore, denote an "office"
rather than an employment. Similarly, the duties imposed under Chapter 185, Florida Statutes,
regarding pension plans for police officers have resulted in this office concluding that members
of the board of trustees of such funds are officers for purposes of Article Il, section 5, Florida
Constitution.[5]

In Attorney General Opinion 90-45, this office concluded that membership on the board of
trustees of a city's general pension--which administered and operated the general retirement
system, including the establishment of uniform regulations for the administration of the fund,
determining eligibility for participation in the fund and retirement allowances, conducting annual
actuarial evaluations of the system, and processing applications for participation in the fund--was
an office for purposes of dual officeholding. A review of the Naples city code regarding the
general retirement system indicates that the board of trustees is responsible for the general
administration and management of the system. The city code refers to a term of office for the
trustees, with each trustee taking an oath of office before assuming the duties of trustee.[6]

Thus, the board of trustees of the city firefighters' retirement trust fund, a local plan under
Chapter 175, Florida Statutes, and the board of trustees of the city police officers' retirement
trust fund, a local plan under Chapter 185, Florida Statutes, as well as the board of trustees for
the city general retirement system, would all appear to constitute offices for purposes of Article II,
section 5(a), Florida Constitution.

The courts and this office, however, have recognized that the imposition of additional or ex
officio duties on a municipal officer under the city code or charter to serve on the board of
trustees of the police officers' and firefighters' pension trust fund would not violate the
constitutional dual officeholding prohibition.[7] As the Supreme Court of Florida stated in Bath
Club, Inc. v. Dade County,[8]

"Article Il, section 5(a) was manifestly fashioned to ensure that multiple state, county, and
municipal offices will not be held by the same person. Underlying this objective is the concern
that a conflict of interest will arise by dual officeholding whenever the respective duties of office
are inconsistent. Where additional duties are assigned to constitutional officers and there is no
inconsistency between these new and pre-existing duties, however, the dual officeholding
prohibition does not preclude such an assignment. In such cases, newly assigned duties are
viewed merely as an addition to existing responsibilities."

In City of Orlando v. State Department of Insurance,[9] the First District Court of Appeal
specifically considered the applicability of the dual officeholding prohibition to municipal officials
serving on the board of trustees of municipal police and firefighters pension trust funds. The



court concluded that such service did not violate Article II, section 5(a), Florida Constitution,
stating:

"[T]here is nothing inherently inconsistent or incompatible in service by municipal officials on
these Boards so as to say that it presumptively violates the prohibition against dual officeholding
in Article I, Section 5(a). Bath Club, Inc. v. Dade County, 394 So.2d 110 (Fla.1981); Gryzik v.
State, 380 So0.2d 1102 (Fla. 1st DCA), petition for review denied, 388 So.2d 1113 (Fla. 1980)."

Thus, for example, this office stated in Attorney General Opinion 94-66 that a board of county
commissioners may by ordinance designate the members of the county commission to serve as
the members of a board of adjustment when such additional duties are imposed upon the county
commissioners by virtue of their membership on the county commission.[10] Similarly, in
Attorney General Opinion 94-98 this office concluded that where the city code required the
mayor or other member of the city council as well as the chief of police and the fire chief to serve
on the board of trustees of the police and firefighters pension fund, such service by such officers
would not violate the constitutional prohibition against dual officeholding contained in Article I,
section 5(a), Florida Constitution.

The Naples city code provides that the board of trustees of the police officers’ retirement trust
fund consists of five members, two of whom shall be appointed by the city council and two of
whom shall be police officers, with the fitth member chosen by a majority of the previous four
members.[11] Similarly, the code provides that the board of trustees of the firefighters retirement
trust fund consists of five members, two of whom shall be appointed by the city council and two
of whom shall be firefighters, with the fifth member chosen by a majority of the previous four
members.[12] The board of trustees of the city general retirement system consists of:

"(1) One member of the city council to be appointed by the city council.

(2) One resident of the city with pension experience to be appointed by the city council.

(3) One member of the administrative staff, also to be a member of the pension plan, to be
appointed by the city manager.

(4) One nonbargaining unit member to be appointed by the city manager.

(5) One bargaining unit member to be appointed by the city manager from a list of three
bargaining unit members submitted by the president of the bargaining unit.

(6) One retiree, currently receiving benefits from the general employees retirement system, to be
selected by the current board of trustee members.

(7) One resident of the city with expertise in financial markets, to be selected by the current
board of trustee members."[13]

The city code provides that notwithstanding any other section of the code, members of the board
of trustees of the general employees retirement system "shall be permitted to serve on any other
board duly formed by the city."[14]

While the city code requires two police officers to serve on the board of trustees of the police
officers' retirement fund and two firefighters to serve on the board of trustees of the firefighters'
retirement fund, nothing in the code imposes upon a member of the board of trustees of one of
those boards the additional or ex officio duties of serving on the other board. Accordingly, | am of
the opinion that an individual's simultaneous service on the municipal firefighters pension board



and the municipal police officers pension board would violate Article I, section 5(a), Florida
Constitution.

Similarly, service by the same person on the municipal general employees pension plan while
also serving on either the firefighters pension board or the police officers pension board would
appear to violate the constitutional prohibition against dual officeholding. The city code does not
impose such additional duties on a member of the general employees pension plan. While the
city code states that members of this board may serve on other boards formed by the city, |
cannot conclude that such general language is sufficient to impose on such members the ex
officio duties of serving on another board that constitutes an office for purposes of the
constitutional dual officeholding provision.

The city code, however, does impose such ex officio duties on a city council member to serve on
the general employees pension board. Such council member, who is to be appointed by the city
council, may therefore serve on the general employees pension board without violating Article II,
section 5(a), Florida Constitution. The city code does not, however, impose such ex officio duties
on a member of the council to serve on either the police officers pension board or the firefighters
pension board. In the absence of such an ex officio designation, a member of the city council
could not simultaneously serve on either the police officers pension board or the firefighters
pension board.

Sincerely,

Charlie Crist
Attorney General

CChyjw
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