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Date: December 10, 2004

Subject:
Chamber of Commerce conducting raffles

The Honorable Mark A. Ober
State Attorney, Thirteenth Judicial Circuit
800 East Kennedy Boulevard, 5th Floor
Tampa, Florida 33602-4148

Attention: Nicholas G. Matassini, Assistant State Attorney

RE: GAMBLING--NONPROFIT ORGANIZATIONS--CHAMBERS OF COMMERCE--STATE
ATTORNEY--authority of chamber of commerce to conduct drawing by chance. s. 849.0935, Fla.
Stat.

Dear Mr. Ober:

You ask the following question:

May a "chamber of commerce," designated as a 26 United States Code 501(c)(6) organization,
conduct a raffle or drawing by chance pursuant to section 849.0935, Florida Statutes?

Section 849.09, Florida Statutes, makes it unlawful for any person in this state to promote or
conduct a lottery for money or anything of value. Section 849.0935(2), Florida Statutes, however,
states:

"The provisions of s. 849.09 shall not be construed to prohibit an organization qualified under 26
U.S.C. s. 501(c)(3), (4), (7), (8), (10), or (19) from conducting drawings by chance pursuant to
the authority granted by this section, provided the organization has complied with all applicable
provisions of chapter 496."[1]

Section 849.0935, Florida Statutes, thus constitutes a limited exception from the general
prohibition against gambling in this state by authorizing some, but not all, 501(c) organizations to
conduct drawings by chance subject to the conditions and limitations prescribed therein.[2] A
chamber of commerce qualified under 26 U.S.C. 501(c)(6), however, is not among those
organizations listed in section 849.0935, Florida Statutes, as authorized to conduct drawings by
chance.[3]

It is a principle of statutory construction that when the controlling law directs how a thing is to be
done, that is, in effect, a prohibition against its being done in any other way.[4] Since section
849.0935, Florida Statutes, does not include a chamber of commerce qualified under 26 U.S.C.
501(c)(6), among those authorized to conduct drawing by chance, a chamber of commerce
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would not be qualified to conduct a raffle or drawing by chance pursuant to section 849.0935,
Florida Statutes.

Section 849.0931, Florida Statutes, relating to bingo games, however, contains a broader
exception for charitable, nonprofit, or veterans' organizations to conduct bingo games. The
statute is not limited to only some 501(c) organizations but authorizes any 501(c) organization to
conduct bingo games as prescribed by the statute, provided such organization is engaged in
charitable, civic, community, benevolent, religious, or scholastic works or other similar activities,
and has been in existence and active for a period of 3 years or more.[5] Thus, a chamber of
commerce qualified under 26 U.S.C. 501(c)(6) and meeting the other criteria of section
849.0931, Florida Statutes, would be authorized to conduct bingo games as set forth therein.

Accordingly, I am of the opinion that a chamber of commerce qualified under 26 U.S.C. 501(c)(6)
is not authorized by section 849.0935, Florida Statutes, to conduct raffles or drawings by
chance, but may pursuant to section 849.0931, Florida Statutes, conduct bingo games, provided
such organization is engaged in charitable, civic, community, benevolent, religious, or scholastic
works or other similar activities, and has been in existence and active for a period of 3 years or
more.

Sincerely,

Charlie Crist
Attorney General

CC/tjw

--------------------------------------------------------------------------

[1] And see s. 849.0935(1)(b), Fla. Stat., defining an "[o]rganization" as one that is "exempt from
federal income taxation pursuant to 26 U.S.C. s. 501(c)(3), (4), (7), (8), (10), or (19), and which
has a current determination letter from the Internal Revenue Service, and its bona fide members
or officers." See also s. 849.0935(1)(a), Fla. Stat. defining "[d]rawing by chance" or "drawing" as
"an enterprise in which, from the entries submitted to the public to the organization conducting
the drawing, one or more entries are selected by chance to win a prize."

[2] See 26 U.S.C. 501(c)(3), (4), (7), (8), (10) and (19), which respectively provide:

"(3) Corporations, and any community chest, fund, or foundation, organized and operated
exclusively for religious, charitable, scientific, testing for public safety, literary, or educational
purposes, or to foster national or international amateur sports competition (but only if no part of
its activities involve the provision of athletic facilities or equipment), or for the prevention of
cruelty to children or animals, no part of the net earnings of which inures to the benefit of any
private shareholder or individual, no substantial part of the activities of which is carrying on
propaganda, or otherwise attempting, to influence legislation (except as otherwise provided in
subsection (h)), and which does not participate in, or intervene in (including the publishing or
distributing of statements), any political campaign on behalf of (or in opposition to) any candidate
for public office.



(4) Civic leagues or organizations not organized for profit but operated exclusively for the
promotion of social welfare, or local associations of employees, the membership of which is
limited to the employees of a designated person or persons in a particular municipality, and the
net earnings of which are devoted exclusively to charitable, educational, or recreational
purposes [provided no part of the net earnings of such entity inures to the benefit of any private
shareholder or individual].

* * *

(7) Clubs organized for pleasure, recreation, and other nonprofitable purposes, substantially all
of the activities of which are for such purposes and no part of the net earnings of which inures to
the benefit of any private shareholder.

(8) Fraternal beneficiary societies, orders, or associations . . . operating under the lodge system
or for the exclusive benefit of the members of a fraternity itself operating under the lodge system,
and . . . providing for the payment of life, sick, accident, or other benefits to the members of such
society, order, or association or their dependents.

* * *

(10) Domestic fraternal societies, orders, or associations, operating under the lodge system . . .
the net earnings of which are devoted exclusively to religious, charitable, scientific, literary,
educational, and fraternal purposes, and . . . which do not provide for the payment of life, sick,
accident, or other benefits.

* * *

(19) A post or organization of past or present members of the Armed Forces of the United
States, or an auxiliary unit or society of, or a trust or foundation for, any such post or
organization--
(A) organized in the United States or any of its possessions,
(B) at least 75 percent of the members of which are past or present members of the Armed
Forces of the United States and substantially all of the other members of which are individuals
who are cadets or are spouses, widows, widowers, ancestors, or lineal descendants of past or
present members of the Armed Forces of the United States or of cadets, and
(C) no part of the net earnings of which inures to the benefit of any private shareholder or
individual."

[3] See 26 U.S.C. 501(c)(6) which refers to "[b]usiness leagues, chambers of commerce, real-
estate boards, boards of trade, or professional football leagues (whether or not administering a
pension fund for football players), not organized for profit and no part of the net earnings of
which inures to the benefit of any private shareholder or individual."

[4] See, e.g., Alsop v. Pierce, 19 So. 2d 799, 805 (Fla. 1944); Thayer v. State, 335 So. 2d 815,
817 (Fla. 1976).

[5] See s. 849.0931(1)(c), Fla. Stat.


