
Homestead, veteran's exemption, surviving spouse 
Number: AGO 2007-04

Date: January 29, 2007

Subject:
Homestead, veteran's exemption, surviving spouse

The Honorable David H. Goolsby, Jr.
Hamilton County Property Appraiser
207 Northeast 1st Street, Room 108
Jasper, Florida 32052

RE: PROPERTY APPRAISER–TAXATION–EXEMPTIONS–VETERANS–
HOMESTEAD–veteran's eligibility for total exemption; carry over provisions for surviving spouse.
s. 196.081, Fla. Stat.

Dear Mr. Goolsby:

As the Hamilton County Property Appraiser, you ask the following questions:

1) In order to be eligible for the homestead exemption provided for in section 196.081(1), Florida
Statutes, must a veteran hold title to the property, either in his or her name or together with his or
her spouse, on January 1 of the tax year for which the exemption is claimed?

2) May the surviving spouse of a veteran claim any carry-over benefit of the exemption provided
in section 196.081(3), Florida Statutes, if the veteran never held title to the property for which the
exemption is claimed, either in the veteran's own name or together with the surviving spouse?

Question One

Section 196.081(1), Florida Statutes, provides:

"Any real estate that is owned and used as a homestead by a veteran who was honorably
discharged with a service-connected total and permanent disability and for whom a letter from
the United States Government or United States Department of Veterans Affairs or its
predecessor has been issued certifying that the veteran is totally and permanently disabled is
exempt from taxation, if the veteran is a permanent resident of this state on January 1 of the tax
year for which exemption is being claimed or was a permanent resident of this state on January
1 of the year the veteran died."[1]

The process for applying for an exemption under this section is described in section 196.011,
Florida Statutes. As set forth in that section:

"(1)(a) Every person or organization who, on January 1, has the legal title to real or personal
property, except inventory, which is entitled by law to exemption from taxation as a result of its
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ownership and use shall, on or before March 1 of each year, file an application for exemption
with the county property appraiser, listing and describing the property for which exemption is
claimed and certifying its ownership and use. The Department of Revenue shall prescribe the
forms upon which the application is made. Failure to make application, when required, on or
before March 1 of any year shall constitute a waiver of the exemption privilege for that year,
except as provided in subsection (7) or subsection (8)."[2] (e.s.)

The provisions of section 196.011, Florida Statutes, are clearly applicable to veterans claiming
an exemption under section 196.081, Florida Statutes.[3] Thus, the statutory scheme for an
exemption under sections 196.011 and 196.081, Florida Statutes, clearly requires that legal title
to the property for which the exemption is claimed must be held on January 1 of the year for
which the exemption is claimed.

This office in Attorney General Opinion 03-05 stated that a permanently and totally disabled
veteran is required by sections 196.011 and 196.081, Florida Statutes, to hold title to the
property for which he or she claims an exemption on January 1 of the tax year for which the
exemption is claimed. I am not aware of any legislative or judicial action that would alter such a
conclusion.

Accordingly, I am of the opinion that in order to be eligible for the homestead exemption provided
for in section 196.081(1), Florida Statutes, a veteran must hold title to the property, either in his
or her name or together with his or her spouse, on January 1 of the tax year for which the
exemption is claimed.

Question Two

You ask whether the surviving spouse of a veteran may claim the carry-over benefit of the
exemption provided in section 196.081(3), Florida Statutes, if the veteran never held title to the
property for which the exemption is claimed, either in the veteran's own name or together with
the surviving spouse.

Section 196.081(3), Florida Statutes, provides:

"If the totally and permanently disabled veteran predeceases his or her spouse and if, upon the
death of the veteran, the spouse holds the legal or beneficial title to the homestead and
permanently resides thereon as specified in s. 196.031,[4] the exemption from taxation carries
over to the benefit of the veteran's spouse until such time as he or she remarries or sells or
otherwise disposes of the property. If the spouse sells the property, an exemption not to exceed
the amount granted from the most recent ad valorem tax roll may be transferred to his or her
new residence, as long as it is used as his or her primary residence and he or she does not
remarry."

Section 196.081(3), Florida Statutes, thus permits the total exemption from ad valorem taxation
provided by the statute for a permanently and totally disabled veteran to carry over to the
surviving spouse upon the death of the veteran. In considering this language, this office in
Attorney General Opinion 97-59 stated that the surviving spouse of a permanently and totally
disabled veteran, who was qualified to claim the total exemption from ad valorem taxes on



January 1 of the year he or she died, is entitled to the carry-over of the exemption afforded by
section 196.081(3), Florida Statutes.[5]

As discussed in Question One, in order to be eligible for the homestead exemption provided for
in section 196.081(1), Florida Statutes, a veteran must hold title to the property, either in his or
her name or together with his or her spouse, on January 1 of the tax year for which the
exemption is claimed. Thus, if the veteran never held title to the property for which the exemption
is claimed, either in the veteran's own name or together with the surviving spouse, the surviving
spouse of a veteran may not claim any carry-over benefit of the exemption provided in section
196.081(3), Florida Statutes.

Section 196.081(3), Florida Statutes, does contain an exception. It authorizes the surviving
spouse to sell or dispose of the veteran's property and still maintain his or her entitlement to the
veteran's total exemption so long as the subsequent property is used as his or her primary
residence and the surviving spouse does not remarry. Thus, if property in which the deceased
veteran held title and was qualified to claim the total exemption from ad valorem taxes on
January 1 of the year he or she died was sold by the surviving spouse and new property
purchased for the spouse's residence, it would not be necessary for the deceased veteran to
have held title on the new property in order for the surviving spouse to claim the exemption.

I would further note that pursuant to section 196.081(4), Florida Statutes, any real estate that is
owned and used as a homestead by the surviving spouse of a veteran who died from service-
connected causes while on active duty as a member of the United States Armed Forces, and for
whom a letter from the United States Government or United States Department of Veterans
Affairs or its predecessor has been issued certifying that the veteran who died from service-
connected causes while on active duty, is exempt from taxation if the veteran was a permanent
resident of this state on January 1 of the year in which the veteran died. Thus, this subsection
does not require that homestead property be owned by a veteran at the time of his or her death
from service-connected causes while on active duty, provided the veteran was a permanent
resident of Florida on January 1 of the year in which he or she died.[6]

Accordingly, I am of the opinion that the surviving spouse of a veteran may not claim the carry-
over benefit of the exemption provided in section 196.081(3), Florida Statutes, if the veteran
never held title to the property for which the exemption is claimed, either in the veteran's own
name or together with the surviving spouse, unless property to which the veteran held title and
was qualified to claim the exemption on January 1 of the year he or she died was subsequently
sold by the surviving spouse and a new residence purchased. In such cases, the surviving
spouse would be entitled to the exemption on the new residence, not to exceed the amount
granted from the most recent ad valorem tax roll, as long as the new property is used as his or
her primary residence and he or she does not remarry. In addition, if the death of the veteran is
from service-connected causes while on active duty and the veteran was a permanent resident
of Florida on January 1 of the year in which he or she died, the surviving spouse may claim the
exemption pursuant to section 196.081(4), Florida Statutes, for property he or she owns that
qualifies as homestead property, even though the veteran held no interest in the property.

Sincerely,



Bill McCollum
Attorney General

BM/tjw
-----------------------------------------------------

[1] See Art. VII, s. 3(b), Fla. Const., which provides in pertinent part that "[t]here shall be exempt
from taxation . . . to every widow or widower or person who is blind or totally and permanently
disabled, property to the value fixed by general law not less than five hundred dollars." This
provision contains the organic authorization for the Legislature to enact general laws exempting
from taxation property of totally and permanently disabled persons in an amount not less than
$500. This provision which contemplates legislative implementation requires that such
implementation be done by general law. The amount of the exemption, which may not be less
than $500, is otherwise left to the wisdom and discretion of the Legislature. Section 196.081, Fla.
Stat., is a general law implementing this constitutional provision. See Op. Att'y Gen. Fla. 76-228
(1976).

[2] Section 196.011(7), Fla. Stat., authorizes a value adjustment board to grant an exemption for
an otherwise eligible applicant if the applicant can clearly document that failure to apply by
March 1 was the result of a postal error; subsection (8) states that an applicant who is qualified
to receive an exemption and who fails to file an application by March 1, may file an application
for the exemption and a petition with the value adjustment board requesting that the exemption
be granted.

[3] See, e.g., s. 196.011(1)(b), Fla. Stat., which states:

"The form to apply for an exemption under s. 196.031, s. 196.081, s. 196.091, s. 196.101, or s.
196.202 must include a space for the applicant to list the social security number of the applicant
and of the applicant's spouse, if any. If an applicant files a timely and otherwise complete
application, and omits the required social security numbers, the application is incomplete. In that
event, the property appraiser shall contact the applicant, who may refile a complete application
by April 1. Failure to file a complete application by that date constitutes a waiver of the
exemption privilege for that year, except as provided in subsection (7) or subsection (8)." (e.s.)

[4] Section 196.031, Fla. Stat., provides for a homestead exemption for "[e]very person who, on
January 1, has the legal title or beneficial title in equity to real property in this state and who
resides thereon and in good faith makes the same his or her permanent residence, or the
permanent residence of another or others legally or naturally dependent upon such person[.]"

[5] Attorney General Opinion 97-59 recognized that prior to 1994, s. 196.081, Fla. Stat. (1993),
required the surviving spouse to hold title to the property as a tenant by the entirety at the time of
the veteran’s death. This requirement was eliminated by Chapter 93-400, Laws of Florida, which
became effective January 1, 1994, and liberalized some of the requirements of the former
statute. See, e.g., the title to Ch. 93-400, Laws of Fla., which states that the act amends s.
196.081, Fla. Stat., "revising procedures and requirements for qualifying for the homestead
exemption for totally and permanently disabled veterans; revising provisions which specify
conditions under which the exemption carries over to the benefit of the surviving spouse[.]" The



opinion states that the conclusion that a widow can file for a total exemption so long as the
veteran was qualified on January 1 of the year in which he died, "is clearly in accord with the
legislative history of the act. See Staff Analysis for House Bill 3-B, subsequently designated Ch.
93-400, Laws of Florida, dated May 28, 1993." And see Rule 12D-7.004(4)(a) and (b), Fla.
Admin. C.

[6] See s. 196.081(4)(c), Fla. Stat., which provides:

"(c) The tax exemption that applies under paragraph (a) to the surviving spouse carries over to
the benefit of the veteran's surviving spouse as long as the spouse holds the legal or beneficial
title to the homestead, permanently resides thereon as specified in s. 196.031, and does not
remarry. If the surviving spouse sells the property, an exemption not to exceed the amount
granted from the most recent ad valorem tax roll may be transferred to his or her new residence
as long as it is used as his or her primary residence and he or she does not remarry."

And see Op. Att'y Gen. Fla. 98-61 (1998) stating that s. 196.081(4), Fla. Stat., does not require
that homestead property be owned by a veteran at the time of his or her death from service-
connected causes while on active duty, but requires that the veteran be a permanent resident of
Florida on January 1 of the year in which he or she died.


