Dual office-holding, university board of trustees
Number: INFORMAL

Date: March 10, 2003

Dr. Howard B. Rock

Chair, Faculty Senate

Florida International University
University Park

Miami, Florida 33199

Dear Dr. Rock:

This is in response to your request for assistance in determining whether you may serve on the
statewide university board of governors, while also serving as a member of the university's board
of trustees, without violating the dual office-holding prohibition in section 5(a), Article Il, Florida
Constitution.

You state that you currently serve as Chair of the Faculty Senate at Florida International
University (FIU) and, as such, are a member of the university's board of trustees. You are
currently chair-elect of the Advisory Council of Faculty Senates and, when you assume the chair
next year, will be a member of the statewide university board of governors. The question has
arisen whether you may continue to serve as a member of the university's board of trustees
when you assume membership on the statewide university board of governors without violating
the dual office-holding prohibition in section 5(a), Article Il of Florida's Constitution.

Section 5(a), Article I, Florida Constitution, prohibits a state, county, or municipal officer from
simultaneously holding another state, county, or municipal office. The prohibition applies to both
elected and appointed offices.[1] The constitutional prohibition does not refer to special district
offices.[2] The courts and this office, therefore, have concluded that the dual office-holding
prohibition does not apply to the officers of an independent special district.[3]

As a result of voter approval of an amendment to the Florida Constitution in 2002, section 7 was
added to Article IX. The overall purpose of the amendment was to create a system of
governance for the state university system. Subsection (c) of the provision creates a board of
trustees to administer each local constituent university. Also created by the amendment is a
statewide board of governors, responsible for the operation and control of the whole university
system. In addition to fourteen citizen members appointed by the governor and approved by the
Senate, the commissioner of education, the chair of the advisory council of faculty senates and
the president of the Florida student association are designated members of the statewide board
of governors.

During the 2002 Legislative Session, individual boards of trustees were created for each
university.[4] These boards were granted powers and duties with striking similarities to those
extended by statute to community college boards of trustees.[5]
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While this office has not previously addressed the status of a university trustee or member of the
statewide university board of governors for purposes of dual office-holding, the question has
been raised in the past regarding a community college board of trustees.[6]

In Advisory Opinion to the Governor--Dual Office-Holding,[7] the Supreme Court of Florida
reiterated that special district officers are not within the dual office-holding prohibition, concluding
that a member of a community college district board of trustees

"is an officer of a special district created to perform the special governmental function of
operating a community college and is not a state, municipal, or county officer within the meaning
of article II, section 5(a). Thus, the dual office holding prohibition does not keep a state, county,
or municipal officer from serving on a community college board of trustees."[8]

Thus, it is clear that a trustee for a community college is not an officer under the prohibition
against dual office-holding in section 5(a), Article I, Florida Constitution. Given the almost
identical structure of local university boards of trustees to the community college boards of
trustees, it could reasonably be argued that the underlying rationale and, therefore, conclusions
reached in Advisory Opinion to the Governor -- Dual Office-Holding would have equal application
and justify finding that such boards are district offices not subject to the constitutional dual office-
holding prohibition.

Passage of the amendment to section 7, Article I1X, Florida Constitution, however, has altered
the governing structure of the state university system. The Legislature has not at this time had
the opportunity to address any changes that may have to be made to Part Il, Chapter 1001,
Florida Statutes, to accommodate the mandate of the constitutional amendment. While several
pre-filed bills relate to the state university system, it would be premature to comment upon the
effect of such legislation. | would note, however, that Governor Bush has appointed several
individuals to the statewide board of governors who also serve as members of local university
boards of trustees.[9]

| trust these informal comments will be helpful in assessing the ramifications of your assuming
the positions you have questioned.

Sincerely,

Lagran Saunders
Assistant Attorney General

ALS/tgk
[1] See, e.g., Ops. Att'y Gen. Fla. 02-49 (2002), 80-97 (1980), and 69-2 (1969).

[2] While the 1968 Constitution broadened the language of the dual office-holding prohibition to
include municipal as well as state and county offices, it does not refer to special districts.



[3] See, e.g., Ops. Att'y Gen. Fla. 71-324 (1971) (member of hospital district's governing body is
not an officer within constitutional dual office holding prohibition); 73-47 (1973) (trustee of junior
college district may serve as member of parks, planning, and zoning commission), 75-153
(1975) and 80-16 (1980) (legislator may serve as a member of a community college district
board of trustees); 78-74 (1978) (municipal parking board member may serve as member of
community college district board of trustees); 85-24 (1985) (mayor may serve on a community
redevelopment district established by general law); 86-55 (1986) (member of Big Cypress
Basin's governing board may serve as city mayor); 94-42 (1994) (city commissioner may serve
on a local multi-agency career service authority); 94-83 (1994) (person may serve on airport
authority and on school board); 96-84 (1996) (city commissioner may also serve on area housing
commission).

[4] See ss. 1001.71 - 1001.74, Fla. Stat., created by ss. 83-86, Ch. 2002-387, Laws of Fla.,
effective January 7, 2003.

[5] Cf. s. 240.319, Fla. Stat.

[6] See Ops. Att'y Gen. Fla. 75-153 (1975), 80-16 (1980), and 91-79 (1991).

[7] 630 So. 2d 1055 (Fla. 1994).

[8] 630 So. 2d at 1058.

[9] See "Governor Bush Appoints Florida Board of Governors" press release, dated December
23, 2002, naming to the board: Ms. Ava L. Parker, a member of the University of Central Florida
Board of Trustees; Mr. Steven Uhlfelder, a member of the Florida State University Board of

Trustees; and Dr. Zachariah P. Zachariah, a member of Board of Trustees for Nova
Southeastern University.



