
Residency, property located in two districts 
Number: INFORMAL

Date: March 27, 2003

The Honorable George Gainer
Bay County Board of County Commissioners
Post Office Box 39
Panama City, Florida 32402

Dear Commissioner Gainer:

You ask whether you may run from either district when your residence property is divided by two
county commission districts. According to your letter, your house is located in one district while
part of the property is located in another district.

As you note, this office in Attorney General Opinion 63-31 recognized that this question did not
appear to have been considered by the Florida courts. In the absence of such a judicial
determination by the courts of this state, this office concluded that it would be inclined to follow
the majority position, that is, that the electors "should be deemed residents of that electoral
district wherein that portion of their domicile is located in which they perform and carry out those
activities which are substantially indicative of home life, i.e., sleeping, eating, etc., and in those
instances where the line so finely divides the home then the elector's residence should be
deemed to be in that precinct, municipality or county in which the elector sleeps." While this
office recognized that there is a minority view that where a person's house is divided he or she
has the opportunity to select the political subdivision in which he or she wishes to vote, the office
stated its belief that to follow such a view would lead to confusion and "that the majority view and
generally accepted rule quoted above provides a more orderly method for determining a
person's actual domicile for voting purposes."

This office is not aware of any Florida judicial or legislative action that would alter such a
conclusion. I would note that in 1974, the Supreme Court of Alabama in Hobbie v. Vance[1]
concluded that where the dividing line between two districts was the center line of a paved road,
the residence of a prospective candidate for state senate was situated on the tract of land where
the candidate's house was located. While Alabama had a statute that authorized "liners," i.e.,
those persons whose actual house was located in two districts, to select the district, the court
concluded that since the house was located in one district the individual did not qualify as a
"liner." The court noted that under the common law for purposes of determining the voting
residence of an individual whose residence was located in two or more counties or precincts, the
individual was considered to be a citizen of that territory where a majority of the rooms of the
individual's house were located or where the individual slept or ate.

I would further note that in Application of Davy,[2] cited in Attorney General Opinion 63-31 for the
minority position that an individual might claim voting residence in either district, the court was
considering the problem of determining a domicile where the boundary line between two
localities passed through the dwelling house of an individual. While the court doubted that New

https://www.myfloridalegal.com/ag-opinions/residency-property-located-in-two-districts


York would draw such a fine distinction as other states had in holding that domicile rests in the
locality where the main activities of a home are carried on, the court stated that such a situation
was not presented in that case. In Davy, the house and the actual home where the individuals
lived and carried on the ordinary activities of a home was wholly within the town of Colesville.
The court concluded that their residence within the meaning of the Election Law therefore was in
that township irrespective of the fact that their real property extended into the town of Coventry;
their intent to remain voters in the town of Coventry did not control.

You refer to the treatment of homestead property as a whole, even when the property is divided
by a street where the property owner owns title to the land under the roadway. However,
Attorney General Opinion 96-79, which considered this issue, recognized that section 196.031,
Florida Statutes, extended the homestead exemption, in addition to the home, to "contiguous
real property." In determining the residence of an individual whose property is located in two
electoral districts, no such provision exists.

In the absence of legislative or judicial guidance, there does not appear to be a basis for altering
the conclusions reached in this office's earlier opinion on this issue. Accordingly, until this matter
is resolved by the Florida courts or the Legislature, this office continues in its position that the
majority view would control this issue, i.e., that the residence of an elector is determined by the
location of that part of the structure most closely connected with the purposes of a dwelling. In
the instant inquiry, your residence would be in that district where your house is located.

I trust that these advisory comments may be of assistance to you.

Sincerely,

Joslyn Wilson
Assistant Attorney General
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----------------------------------------------------------------

[1] 294 So. 2d 743 (Ala. 1974). And see Teel v. Hamilton-Wenham Regional School District, 433
N.E.2d 907 (Mass. App. 1982) (school children who resided in a house bisected by the town line
were found to be residents of the town in which "substantial portions" of the dwelling were
located).

[2] 281 A.D. 137, 139, 120 N.Y.S.2d 450, 452 (N.Y. App. 1952).


