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Date: January 03, 2007

The Honorable Jeffrey H. Atwater
Senator, District 25
824 US Highway 1, #210
North Palm Beach, Florida 33408

Dear Senator Atwater:

You have asked about the amendment of a municipal charter by citizens' initiative. Your inquiry
is prompted by a situation that has arisen in Riviera Beach in which the citizens are seeking to
amend the city charter by petition. The following comments are offered in an effort to be of some
assistance.

Section 166.031, Florida Statutes, provides for the amendment of a municipal charter adopted or
readopted after the effective date of the Municipal Home Rule Powers Act in 1973.[1] Subsection
(1) of the statute states:

"The governing body of a municipality may, by ordinance, or the electors of a municipality may,
by petition signed by 10 percent of the registered electors as of the last preceding municipal
general election, submit to the electors of said municipality a proposed amendment to its charter,
which amendment may be to any part or to all of said charter except that part describing the
boundaries of such municipality. The governing body of the municipality shall place the proposed
amendment contained in the ordinance or petition to a vote of the electors at the next general
election held within the municipality or at a special election called for such purpose." (emphasis
supplied)

This office has consistently stated that the charter amendment provisions in section 166.031,
Florida Statutes, prevail over conflicting provisions in a municipal charter.[2] Section 166.031(3),
Florida Statutes, itself, provides that a municipality may amend its charter as described above,
even if the charter itself provides otherwise:

"A municipality may amend its charter pursuant to this section notwithstanding any charter
provisions to the contrary. This section shall be supplemental to the provisions of all other laws
relating to the amendment of municipal charters and is not intended to diminish any substantive
or procedural power vested in any municipality by present law. . . ." (emphasis supplied)

While the subsection refers to the statute as supplemental to other laws relating to the
amendment of municipal charters, this office has previously stated that the reference in section
166.031(3), Florida Statutes, to "laws" refers to other state statutes relating to the amendment of
municipal charters and would not authorize a municipality by ordinance or charter to alter the
terms of section 166.031.[3] Furthermore, a provision in the city charter that limits the number of
petition gatherers to no more than five persons is not contained in section 166.031. Therefore,
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citizens availing themselves of the procedures in section 166.031 are not limited by the strictures
of the city charter.

Thus, the provisions for amending a charter contained in section 166.031, Florida Statutes,
prevail over conflicting provisions in a municipal charter and that the provisions of the statute
may be utilized to amend a municipal charter notwithstanding a municipal charter provision to
the contrary.

I trust that the above informal comments may be of some assistance.

Sincerely,

L. Clayton Roberts
Deputy Attorney General

LCR/tjw

--------------------------------------------------------------------------

[1] See s. 166.021(4) and (5), Fla. Stat., relating to municipal charters adopted prior to the
effective date of the Municipal Home Rule Powers Act.

[2] See, e.g., Ops. Att'y Gen. Fla. 93-23 (1993), 88-30 (1988), 77-135 (1977), 79-80 (1979).

[3] See Op. Att'y Gen. Fla. 88-30 (1988). And see Grapeland Heights Civic Association v. City of
Miami, 267 So.2d 321, 324 (Fla. 1972) ("'law' in our constitution means an enactment by the
State Legislature . . . not by a City Commission or any other political body"); Broward County v.
Plantation Imports, Inc., 419 So. 2d 1145 (Fla. 4th DCA 1982); State ex rel. Veale v. City of Boca
Raton, 353 So. 2d 1194 (Fla. 4th DCA 1977) (term "provided by law" means provided by
statute).


