
Quorum, effect of weighted voting 
Number: INFORMAL

Date: September 08, 2009

Mr. Nelson Hill
Chair, Board of Trustees
Southwood Shared Resource Center
2585 Shumard Oak Boulevard
Tallahassee, Florida 32399-0950

Dear Mr. Hill:

You have asked for assistance in determining whether the weighted voting rights of the current
board of trustees of the Southwood Shared Resource Center (SSRC) affect the quorum
requirements for meetings of the board.

Section 282.201, Florida Statutes, creates a state data center system comprised of all primary
data centers, other nonprimary data centers, and computing facilities. The Legislature’s stated
intent in creating the system was that "the most efficient and effective means of providing quality
utility data processing services to state agencies requires that computing resources be
concentrated in quality facilities that provide the proper security, infrastructure, and staff
resources to ensure that the state’s data is maintained reliably and safely, and is recoverable in
the event of a disaster."[1]

A "primary data center" is defined as "a state or nonstate agency data center that is a recipient
entity for consolidation of nonprimary data centers and computing facilities. A primary data
center may be authorized in law or designated by the Agency for Enterprise Information
Technology (AEIT) pursuant to s. 282.201."[2] Each primary data center is headed by a board of
trustees, as defined in section 20.03, Florida Statutes.[3] The board members are appointed by
the agency head or chief executive officer of the representative customer entities of the primary
data center and serve at the pleasure of the appointing customer entity.[4]

Subparagraph 1. of section 282.203(2)(a), Florida Statutes provides:

"For each of the first 2 fiscal years that a center is in operation, membership shall be as provided
in subparagraph 3. based on projected customer entity usage rates for the fiscal operating year
of the primary data center. However, at a minimum:

a. During the Southwood Shared Resource Center’s first 2 operating years, the Department of
Transportation, the Department of Highway Safety and Motor Vehicles, the Department of
Health, and the Department of Revenue must each have at least one trustee."[5]

After the second full year of operation, membership is to be as provided in subparagraph 3. of
section 282.203(2)(a), Florida Statutes, based on the most recent estimate of customer entity
usage rates for the prior year and a projection of usage rates for the first 9 months of the next
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fiscal year.[6] Subparagraph 3. states that "[e]ach customer entity that has a projected usage
rate of 4 percent or greater during the fiscal operating year of the primary data center shall have
one trustee on the board."[7]

Subparagraph 4. of the section provides:

"The total number of votes for each trustee shall be apportioned as follows:

a. Customer entities of a primary data center whose usage rate represents 4 but less than 15
percent of total usage shall have one vote.
b. Customer entities of a primary data center whose usage rate represents 15 but less than 30
percent of total usage shall have two votes.
c. Customer entities of a primary data center whose usage rate represents 30 but less than 50
percent of total usage shall have three votes.
d. A customer entity of a primary data center whose usage rate represents 50 percent or more of
total usage shall have four votes.
e. A single trustee having one vote shall represent those customer entities that represent less
than 4 percent of the total usage. The trustee shall be selected by a process determined by the
board."[8]

The board takes action by majority vote and, in the event of a tie, the vote of the chair
determines the prevailing side.[9] As originally created, usage rates of customer entities
determined the number of trustees representing each customer entity on the board and each
trustee had a single vote; the greater a customer entity’s usage rate was percentage-wise to the
total usage rate, the greater the number of trustees representing the entity.[10]

The SSRC was created by section 282.205, Florida Statutes, as an agency within the
Department of Management Services for administrative purposes.[11] The SSRC is designated
as a "primary data center" and a separate budget entity not subject to the control, supervision, or
direction of the department in any manner.[12] It is headed by a board of trustees as provided in
section 282.203, Florida Statutes, which must comply with all requirements of that section
relating to the operation of the center and with the rules of the AEIT.[13]

You state that under the new legislation the SSRC has eight members with eleven votes; one
trustee has three votes, another trustee has two votes, and six other trustees each have one
vote.[14] This results in three trustees having a majority of the votes need to pass on a matter by
simple majority, while at the same time not constituting a majority of the number of members on
the board. The question arises whether the weighted voting rights of an individual member of the
board should be used to calculate a quorum.

As noted above, the transaction of business by the board of trustees is by majority vote, with a
tie going the way of the executive director’s vote. There are numerous statutorily created boards
or commissions where the Legislature has prescribed the quorum requirement before official
business may be conducted.[15] A review of the statutory provisions creating the AEIT and the
SSRC, however, does not indicate that the Legislature has imposed a quorum requirement
before transacting business.



Common parliamentary law requires that a quorum be present for business to be legally
transacted and, absent a provision specifying the number needed for a quorum, is considered to
be a majority of the entire membership of a body.[16] You have not advised this office whether
the SSRC has adopted any parliamentary rules, nor have you directed my attention to any legal
authority that would alter the common law definition of a quorum being tied to the number of
members of a board or commission, rather than the weight of votes that may be attributable to a
member.

Due to the confusion that may arise due to the lack of clear direction in this matter, it may be
advisable to seek legislative clarification or the guidance of the court through a declaratory action
to ensure the integrity of the actions of the board.

Sincerely,

Lagran Saunders
Assistant Attorney General

ALS/tsrh

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

[1] Section 282.201(1), Fla. Stat.

[2] Section 282.0041(19), Fla. Stat., as amended by s. 6, Ch. 2009-80, Laws of Fla.

[3] Section 20.03, Fla. Stat., defines "Board of trustees," as "a board created by specific statutory
enactment and appointed to function adjunctively to the department, the Governor, or the
Executive Office of the Governor to administer public property or a public program."

[4] Section 282.203(2)(a), Fla. Stat., as amended by s. 9, Ch. 2009-80, Laws of Fla.

[5] As amended by s. 9, Ch. 2009-80, Laws of Fla.

[6] Section 282.203(2)(a)2., Fla. Stat., as amended by s. 9, Ch. 2009-80, Laws of Fla.

[7] As amended by s. 9, Ch. 2009-80, Laws of Fla.

[8] Id.

[9] Section 282.203(2)(d), Fla. Stat., as amended by s. 9, Ch. 2009-80, Laws of Fla.

[10] See s. 282.203(2), Fla. Stat. (2008), apportioning membership on the board of trustees:
customer entities with usage rate representing 4 to 14 percent of total usage – 1 trustee; entities
with usage rate representing 15 to 29 percent of total usage – 2 trustees; entities with 30 to 49
percent of total usage – 3 trustees; entities with usage rate representing 50 percent or more – 4
trustees; and 1 trustee representing customer entities representing less than 4 percent of the
total usage.



[11] Section 282.205, Fla. Stat., as amended by s. 11, Ch. 2009-80, Laws of Fla.

[12] Section 282.205(1), Fla. Stat., as amended by s. 11, Ch. 2009-80, Laws of Fla.

[13] Section 282.205(2), Fla. Stat., as amended by s. 11, Ch. 2009-80, Laws of Fla.

[14] It is assumed that the executive director is included in your calculation of those members of
the board with a single vote pursuant to s. 282.203(2)(a)3.f., Fla. Stat. (2008).

[15] See, e.g., s. 943.2563(3), Fla. Stat., (simple majority of members of advisory board
constitutes a quorum); s. 489.107(5), Fla. Stat., (Construction Industry Licensing Board with 18
members, divided into two divisions with a quorum requirement of five members for each
division); s. 593.111(d), Fla. Stat., (seven-member cotton growers association board with
quorum requirement of a majority of the members of the board for all purposes); s. 298.11(3),
Fla. Stat., (owners and proxy holders of district acreage who are present at a duly noticed
landowners' meeting to elect board of supervisors constitute a quorum for the purpose of holding
such election or any election thereafter).

[16] Robert's Rules of Order (10th Ed.), Ch. II, s. 3, p. 20, and Ch. XI, s. 40, pp. 334, 336. See
also Black's Law Dictionary (8th Ed. 2004), defining "quorum" as "[t]he minimum number of
members (usually a majority of all the members) who must be present for a deliberative
assembly to legally transact business." But see s. 298.11(3), Fla. Stat., supra.


