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QUESTION:

Are the following organizations entitled to exemption under Ch. 196, F. S., assuming that the
subject property of each was predominantly or exclusively used for the purposes for which the
organization was organized: Young Men's Christian Association; American Legion Post; Elks,
Moose, Masons, and similar fraternal organizations; Community or subdivision association
clubhouses?

SUMMARY:

Property belonging to the Young Men's Christian Association, American Legion Post, Elks,
Moose, Masons, or similar fraternal organizations, or community or subdivision association clubs
is not entitled to exemption from ad valorem taxation simply because the property is being
predominantly or exclusively used for the purposes for which the organization was organized.
Property belonging to such organizations may be exempt from ad valorem taxation in whole or in
part, if the property is being exclusively or predominantly used for exempt purposes within the
purview of s. 196. 012(1) and other relevant sections of the Florida Statutes.

The nature of your question is such that it cannot categorically be answered in the affirmative or
the negative, but hopefully the following discussion will clarify and illuminate this particular area
of tax exemptions.

In general, tax exemptions are in the nature of special privileges or immunities granted by the
sovereign only when and to the extent that they may be deemed to conserve the general
welfare. Lummus v. Florida Adirondack School, Inc., 168 So. 232 (Fla. 1936). Thus, provisions
for tax exemption are "strictly construed and carefully scrutinized." Genesee Corporation v.
Owens, 20 So.2d 654, 656 (Fla. 1945).

The Florida Constitution is the emanating source for tax exemptions, and the legislature does not
have the authority "to amend, add to, detract from, or alter, in favor of or against claimants not
strictly entitled, or debarred, under the words of the Constitution itself." See 31 Fla. Jur. Taxation
s. 135. See also, Lanier v. Tyson, 147 So.2d 365 (2 D.C.A. Fla., 1962). Article VII, s. 3(a), State
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Const., provides, in pertinent part: "Such portions of property as are used predominantly for
educational, literary, scientific, religious or charitable purposes may be exempted by general law
from taxation."

Section 196.001, F. S., requires that all real and personal property in this state be taxed "[u]nless
expressly exempted from taxation."

"Exempt use of property" is defined by s. 196.012(1), F. S. (1972 Supp.), and definitions and
criteria for determining whether the use of property is within the definition of exempt use of
property are provided elsewhere in Ch. 196, F. S. See ss. 196.012(4), (5), and (6), 196.193,
196.195, 196.196, 196.197, 196.198, and 196.199.

As indicated by the above constitutional and statutory provisions, it is the character of the use to
which property is put, and not the character of the owner of the property, that is the
determinative criterion in granting a tax exemption. In AGO 071-247, I expressed the opinion that

"Under the above statutory provision, ownership and utilization of the property are the criteria to
be used in determining its exemption from taxation. Ownership of the property by a charitable
institution is not sufficient by itself; there must also be a utilization of the property for a charitable
purpose. However, it is well recognized that the character of the use to which the property is put
is the predominant and more important criteria of the two. Lummus v. Florida Adirondack School,
Fla. 1934, 168 So. 232; Gautier v. Biscayne Shores Imp. Corp., Fla. 1953, 68 So.2d 386; AGO
058-279. This is quite proper because it is the property itself which is granted the tax exemption
and not the corporate entity which owns it."

Because it is the actual use which is being made of the property which is determinative of
whether the granting of a tax exemption under one of the above-mentioned sections is proper, it
is impossible to say whether the organizations mentioned in your question would be entitled to a
tax exemption simply if they are using the property "for the purposes for which they were
organized." That standard is irrelevant in ascertaining whether a tax exemption may be granted. 
See AGO's 061-64 and 063-146. The use of the property must comply with Florida's Constitution
and statutes. The determination of whether or not the statutory criteria have been met is a
factual determination which must be made in the first instance by the tax assessor. Section
196.193, F. S. It is, therefore, entirely possible that property belonging to one of the
organizations mentioned in your question will quite properly be entitled to a tax exemption in
County A, but quite properly denied an exemption in County B, because of different fact
situations concerning the use of the property in the two counties.


