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QUESTION:

Is a conflict-of-interest situation created when a business entity which a county retains as
"liaison" with state government is owned by the same persons who own another business entity
which sells commodities to that county on a competitive bid basis?

SUMMARY:

No conflict-of-interest situation is created when a business entity which a county retains as
"liaison" with state government is owned by the same person who owns another business entity
which sells commodities to that county on a competitive bid basis.

According to your factual description, a county is considering retaining a business entity to act as
county "liaison" (as you characterize it) with state government. The business entity is apparently
owned by the same persons who own another business entity which sells commodities to that
county on a competitive bid basis. You inquire as to whether these circumstances may create a
conflict of interest.

There are several general methods by which a conflict of interest may arise under the law of this
state. First, there may be a violation of the Standards of Conduct Law, ss. 112.311-112.318, F.
S. Such a violation may occur if a county officer or employee of a county has any interest,
financial or otherwise, direct or indirect, or engages in any business, transaction, or professional
activity or incurs any obligation of any nature which is in substantial conflict with the proper
discharge of his duties in the public interest. Section 112.311.

However, as indicated above, in order for the Standards of Conduct Law to apply, there must be
a county officer or employee involved. In this regard, the contractual relationship between a
county and a business entity which sells commodities to the county does not make that business
entity -- or its employees -- a county officer or employee. In addition, if a county retains a
business entity to act as a liaison (or lobbyist) with state government, that business entity -- or its
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employees -- does not necessarily become a county officer or employee either. This is especially
true if, as here, the business entity retained is a corporation, which, in the absence of fraud or
misleading purposes, generally has a separate and distinct identity apart from its shareholders.
See 18 C.J.S. Corporations ss. 4 and 5, pp. 368-376. Thus, the Standards of Conduct Law is
inapplicable in the situation you describe.

Second, there may be a violation of the provisions of Ch. 839, F.S. Again, however, the
provisions of that chapter -- particularly s. 839.08, which prohibits a county officer from
purchasing supplies or materials from himself or from any firm in which he is interested -- require
that there be a county officer or member of a county board involved (see also s. 839.09, which
prohibits county boards from purchasing supplies from any firm or corporation in which a board
member is interested; and s. 839.10, which prohibits county officers and members of county
boards from bidding for, or entering into, or being in any manner interested in any contract for
public work for which the said officer or board is or may be a party to the letting). As indicated
previously, however, the situation you describe does not involve a county officer or member of a
county board, therefore precluding the application of Ch. 839.

Finally, the foregoing provisions of Ch. 839, supra, and, to a certain extent, the Standards of
Conduct Law, are grounded upon the time-honored principle that one cannot serve two masters.
City of Coral Gables v. Weksler, 164 So.2d 260 (3 D.C.A. Fla., 1964), aff'd mem., 170 So.2d 844
(Fla. 1964); Stubbs v. Florida State Finance Co., 159 So. 527, 528 (Fla. 1935); AGO 073-215.
As stated in Weksler, supra, at p. 263,

"The conflict of interest theory is based, as we understand it, on the fact that an individual
occupying a public position uses the trust imposed in him and the position he occupies to further
his own personal gain. It is the influence he exerts in his official position to gain personally in
spite of his official trust which is the evil the law seeks to eradicate."

Here, the owners of the business entity which will act as county liaison with state government
occupy no official county position. Moreover, even if it were assumed that said owners occupy
such a position, I see no real possibility that they would be able to exert influence in that position
to affect the purchase of the commodities their other business entity sells to the county. This is
especially true since these commodities are purchased on a competitive bid basis. Thus, no
"dual-agency" situation exists here, and there appears to be no violation of public policy in this
respect. Cf., City of Miami v. Benson, 63 So.2d 916.

Your question is answered in the negative.


