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QUESTION:

Does Ch. 73-128, Laws of Florida, preempt the field of campaign contributions so as to render
ineffective a municipal ordinance which limits contributions to municipal candidates to an amount
less than that provided by s. 8(1)(a) of Ch. 73-128, and limits to five hundred dollars the amount
which a municipal candidate may contribute to his own campaign?

SUMMARY:

Chapter 73-128, Laws of Florida (Ch. 106, F. S.), applies to candidates for elective municipal
office and preempts the regulation of campaign contributions to the state.

Your question is answered in the affirmative.

Chapter 73-128, Laws of Florida (codified as Ch. 106, F. S.), like s. 99.161, F. S. 1971, which it
repealed and replaced, provides for comprehensive regulation of the field of campaign financing.
The definition of the term "public office" in s. 1(9) of Ch. 73-128 [s. 106.011(9)] includes any
"municipal . . . office or position that is filled by the voters." Thus it is clear that Ch. 73-128 is
applicable to candidates for elective municipal office and, as I observed in AGO 071-330 with
respect to former s. 99.161, "[t]he conclusion is inescapable that the legislature . . . did in fact
preempt the field" with respect to the area of campaign contributions in connection with
municipal elections.

And, under s. 166.021(3)(c), F. S., a municipality is without power to enact legislation on "[a]ny
subject expressly preempted to state . . . government by . . . general law."

Under s. 8(1)(a) of Ch. 73-128, supra [s. 106.08(1)(a), F. S.], a contribution of up to one
thousand dollars may be made "to a candidate in any election voted upon on less than a
countywide basis," which, of course, includes candidates for municipal office. The last paragraph
of s. 8(1) of Ch. 73-128, supra [s. 106.08(1)], provides, inter alia, that the contribution limits
established by that section shall not apply "to amounts contributed by a candidate to his own
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campaign." These provisions must prevail over any municipal ordinance to the contrary because,
as noted above, Ch. 73-128 preempts the regulation of campaign contributions and contains no
exception respecting the establishment of different provisions by municipalities.


