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QUESTIONS:

1. Is the county legally liable for payment of a bill covering illness during time after release when
a prisoner is treated for a specific disease or ailment while in the county prison system and his
ailment continues after release, on the premise that the illness was contracted while the prisoner
was in county hands?

2. At what point is county responsibility for care generally terminated?

3. Can he be personally billed for hospital costs if he has personal hospital insurance if
hospitalization of the prisoner is required while he is a county prisoner?

4. Should his medical care be billed to him as an individual for the entire time of his stay in the
system, assuming an illness was contracted prior to entry into the county system?

5. Is the county required to pay for a prisoner's medical care or should the municipality be
responsible for such a bill when he is arrested by a municipal law enforcement agency for the
commission of a felony, during which time of arrest he has been injured?

SUMMARY:

Under s. 951.23, F. S., and F.A.C. Rule 10B-8.08 of the Department of Health and Rehabilitative
Services, a sheriff has the duty to provide medical care to any prisoner in his custody for
violation of a state criminal law regardless of whether the prisoner's illness or injury existed
before he was taken into the sheriff's custody and regardless of whether the prisoner was initially
arrested by a municipal law enforcement officer before being taking into the sheriff's custody.
Neither s. 951.23 nor Rule 10B-8.08 makes any distinction between indigent and nonindigent
prisoners as to a sheriff's duty to provide medical care; thus, sufficient funds should be budgeted
to cover the cost of providing such care to any prisoner in need thereof. A sheriff's duty to
provide medical care generally ends when the prisoner is released from custody.

AS TO QUESTIONS 1 and 2:
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Section 951.03, F. S., requires boards of county commissioners, when working county prisoners
on the public works of the counties, to "provide or cause to be provided, substantial food,
clothes, shoes, medical attention, etc., for said prisoners as are required for state prisoners in
the state." And F.A.C. Rule 10B-8.08, adopted by the Department of Health and Rehabilitative
Services under the authority of s. 951.23, id., requires the officer in charge of a county or
municipal detention facility to call a physician immediately if there are indications of serious
injury, wound, or illness on the part of an inmate. The statute -- which has been on our statute
books for more than 50 years -- has been uniformly interpreted by my predecessors in office as
making the county liable for hospital, medical, and surgical expenses for the care and treatment
of sick or injured prisoners incurred at the request of its law enforcement officers. Thus, in a
1921 opinion reported at p. 352 of the 1921-1922 Biennial Report of the Attorney General, it was
said that, while there were no court decisions on the question, it was the duty of the sheriff, as
custodian, to procure the necessary attention for the inmates, and that "the county would be
liable for the compensation due the physician for services so had and obtained." And, in AGO
059-18, it was ruled that "the medical and surgical expenses necessary for the keeping of a
prisoner, although incurred by the sheriff, may be paid by the county." Accord: Attorney General
Opinion 046-424, Biennial Report of the Attorney General, 1945-1946, p. 234, ruling that the
county was liable for the medical expense incurred for a prisoner who was injured by a deputy
sheriff in arresting him. Cf. AGO's 059-148 and 074-72, ruling that a nonindigent municipal
prisoner arrested for violation of a municipal ordinance should bear the cost of medical care if
the need for such care does not flow from any negligent act on the part of the city which would
subject the city to a tort action. It should be emphasized here that AGO 074-72 was concerned
with the ultimate responsibility for payment of medical care furnished by a municipality. Insofar
as AGO 074-72 suggests that there is some distinction between indigent and nonindigent
prisoners as to the duty imposed upon the officer in charge of a detention facility to provide
medical care to inmates, it is hereby receded from.

The opinions are also unanimous in ruling that the duty of the sheriff and the county with respect
to medical care for county prisoners is specifically limited to "prisoners" or "inmates" of a
detention facility and that this duty ends upon the release of the prisoner from custody. As noted
in AGO 072-346, incarceration is the basis of the responsibility, so that

". . . the termination of the sentence, or the release of the prisoner on his own recognizance
while he was in a hospital, would seem to end the Sheriff's responsibility in the matter."

AS TO QUESTION 3:

No decision of the Florida courts or those of any other jurisdiction on this question has been
found. As noted in AGO 072-346, the sheriff has the duty under Rule 10B-8.08, supra, to provide
appropriate medical care for ailing prisoners without regard to whether the prisoner is indigent or
nonindigent and should budget funds sufficient to cover the expected cost of such care. (See
also s. 30.49(4), F. S., providing for review and approval of the sheriff's budget by the board of
county commissioners.) It would appear, therefore, that the sheriff could not compel the hospital
to look only to the prisoner's insurance policy or the prisoner for payment.

AS TO QUESTION 4:



Subsection (1) of Rule 10B-8.08, supra, provides:

"(1) The officer-in-charge or his designated representative shall assure that each inmate is
observed daily, and a physician shall be immediately called if there are indications of serious
injury, wound, or illness. The instructions of the physician shall be strictly carried out. Ill inmates
shall be furnished such food as is prescribed by the attending physician."

The above language makes no reference to the time an illness is contracted or an injury
sustained. The rationale of the rule seems to be that an inmate must depend entirely upon the
person in charge of the detention facility for his well-being while incarcerated; and, this being the
case, the only relevant consideration is the existence of an illness or injury, not its cause or the
time it first arises.

AS TO QUESTION 5:

In AGO 072-346, it was my opinion that:

"Insofar as the responsibility for the cost of providing medical and surgical services to prisoners
is concerned, the fact that the prisoner was arrested by a state highway patrolman or by a
municipal officer for violation of a state criminal statute and turned over to the sheriff for
detention would seem to be irrelevant . . . . When the sheriff accepts custody of the person so
arrested, he becomes a prisoner of the county . . . . And the sheriff then becomes responsible for
his safekeeping to the same extent as any other prisoner."

Your fifth question is answered accordingly.


