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QUESTION:

Who is responsible for payment of a judgment against the state or any of its agencies or political
subdivisions when the claim is in excess of the limit in s. 768.28(5), F. S., and has been
positively acted upon by the Legislature or when the claim exceeds the insured liability permitted
under s. 768.28(10), F. S.?

SUMMARY:

The provision in s. 455.06(2), F. S., that judgments be reduced to the amount of insurance
coverage does not apply to judgments rendered pursuant to the new Tort Claims Act, ss.
768.28-768.30, F. S. Therefore, judgments may be rendered against state agencies or
subdivisions as defined by s. 768.28(2) without reduction. The insurer shall be primarily liable to
pay the judgment to the extent of coverage. If coverage is less than the limits of s. 768.28(5)
($50,000/$100,000), then the state agency or subdivision concerned shall be liable to pay that
portion of the judgment in excess of insurance coverage up to the limits of s. 768.28(5). Any
payment beyond the limits of s. 768.28(5) shall be made only upon further act of the Legislature.
If the insurance coverage is equal to or greater than the limits of s. 768.28(5), then the insurer
shall be primarily liable to pay the judgment to the full extent of insurance coverage, and any
excess may be paid by the state or subdivision only by further act of the Legislature. If the
Legislature approves payment of the portion of a judgment which exceeds the limits of liability
specified in s. 768.28(5), it must specify the source of the funds for payment. The funds may be
taken from the General Revenue Fund or from funds allocated to a particular agency. In the case
of a political subdivision, the Legislature will instruct the political subdivision to make the
payment but will not specify the source of the funds under normal circumstances.

Section 768.28(5), F. S. (the Tort Claims Act), provides that the portion of a judgment obtained
against the state which is in excess of the statutory limits of liability may be paid only if
specifically authorized by the Legislature. If the Legislature refuses to approve payment of the
portion of the judgment which exceeds the statutory limits, the state, agency, or subdivision
responsible is only liable up to the limits in the statute. In that case the judgment would be
unenforceable to the extent that it exceeds those limits. In no case will there be payment of

https://www.myfloridalegal.com/ag-opinions/tort-claims-act


amounts in excess of the statutory limits, s. 768.28(5), F. S., unless by further act of the
Legislature.

The statute does not indicate the source of funds to be used if payment of the amount which
exceeds the statutory limits is approved by the Legislature. However, it is clear that state funds
can only be expended pursuant to an appropriation made according to law. State Constitution,
Art. VII, s. 1(c); s. 215.31, F. S.; Advisory Opinion to Governor, 22 So.2d 298 (Fla. 1945); State
v. Allen, 91 So. 104 (Fla. 1922); in re Advisory Opinion, 31 So. 348 (Fla. 1901). Therefore,
legislative approval of payment of that portion of a judgment which is in excess of the statutory
limits of liability must be accompanied by an appropriation of funds with which the payment is to
be made. In making the appropriation, the Legislature must determine whether the payment is to
be made from the funds of the agency responsible or from the general revenue funds. See, e. g.,
Chs. 72-441 and 72-458, Laws of Florida. It appears that this decision will be made by the
Legislature on a case-by-case basis.

If the judgment is against a political subdivision and payment of the amount which is in excess of
the statutory limits is approved, the Legislature may instruct the subdivision to pay the excess
but will not specify the fund of the political subdivision from which the payment is to be made.
See, e. g., Ch. 72-574, Laws of Florida.

The existence of insurance adds an important element to be considered in answering your
question. The new Tort Claims Act, s. 768.28(11), F. S., expressly provides that "laws allowing
the state or its agencies or subdivisions to buy insurance are still in force and effect and are not
restricted in any way by the terms of this act." Section 455.06, F. S., contains authorization in
broad terms for many governmental bodies to purchase liability insurance. Section 768.28(10),
F. S., of the Tort Claims Act then provides that the "limitations of this act shall not apply to
actions brought to recover damages therefor to the extent such policy of insurance shall provide
coverage. . . ." Thus, if the insurance coverage is less than the limits in s. 768.28(5), F. S., the
state, agency, or political subdivision will still be potentially liable up to those limits. If the
insurance coverage is greater than the limits in s. 768.28(5), the insurer will be subject to liability
up to the amount of the insurance coverage. Of course, in either case the insurer will only be
liable to the limits of the insurance coverage.

It should be noted that the provision in s. 455.06, F. S., for the reduction of judgments to the
amount of insurance does not apply to judgments under s. 768.28, F. S. Under s. 455.06, the
state, its agencies, and the political subdivisions defined and designated were authorized to
secure liability insurance as specified and to pay premiums therefor. In consideration of the
premium for such insurance, s. 455.06 requires that the insurance contract incorporate as a part
thereof a provision that the insurer is not entitled to the benefit of the defense of sovereign
immunity in any suit brought against the state or any of the designated political subdivisions and
that the sovereign immunity of such political subdivisions is waived to the extent of the insurance
coverage as provided for in the contract. In order to insure compliance with the limitations
imposed by s. 455.06, courts are required to reduce judgments rendered pursuant to s. 455.06
to conform with the limits of insurance coverage purchased by the agency. Section 455.06(2).
However, s. 768.28(5) specifically authorizes judgments in excess of the limits specified therein.
Since s. 768.28(5) is the more recent enactment, its provisions control. Therefore, that portion of
s. 455.06(2) requiring a verdict in excess of the policy limits to be reduced to the amounts of the



applicable insurance policies does not apply to judgments rendered pursuant to the waiver of
immunity in s. 768.28.


