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QUESTION:

May a psychiatric aide orally administer prepackaged doses of medication under the supervision
of physicians or registered nurses?

SUMMARY:

A psychiatric aide may orally administer prepackaged doses of medication where such
medication has been premeasured and/or mixed and prescribed by a physician and the aide's
function is to merely insure that the medication is taken by the patient or to assist the patient
taking medication when such medication cannot be taken by the patient unassisted, provided
such auxiliary worker is acting under the adequate supervision of a licensed physician, a
licensed dentist, or a registered nurse.

It is my understanding that the above question relates solely to oral administration of
prepackaged doses of medication that have been premeasured and/or mixed. You have
indicated there is no necessity whatsoever for the aide to make any determination as to the
amount or type of medication but simply hand it to the patient, making sure the patient takes the
medication, or aid the patient in drinking or swallowing said medication. Further, the medication
is prescribed by a physician and the particular medication to be administered to a particular
patient is placed in a labeled container by a physician or a registered nurse.

Chapter 464, F. S., pertains to the Nursing Act. Section 464.22 provides in part:

"Exceptions. -- No provisions of this law shall be construed as prohibiting nursing by friends or
members of the family, with or without compensation, or as prohibiting the incidental care of the
sick by domestic servants or persons primarily employed as housekeepers as long as they do
not practice nursing within the meaning of this chapter, or as prohibiting nursing assistance in
the case of an emergency; . . . nor shall it be construed to prohibit the rendition of services by
auxiliary workers acting under the adequate supervision of a registered nurse, or licensed
physician, or a licensed dentist. . . ." (Emphasis supplied.)
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After careful review of the above statutory language, it appears this section specifically exempts
from the provisions of Ch. 464, supra, the rendition of services by auxiliary workers acting under
the adequate supervision of a registered nurse, licensed physician, or licensed dentist.
Consequently, psychiatric aides would be included within the definition of auxiliary workers under
s. 464.22.

The term "auxiliary" has been defined as, "helping or aiding; giving support; subsidiary or
additional supplementary power." "A Helper or Aide." Texas & Pacific Motor Transport Co. v.
United States, 87 F.Supp. 107, 112 (N.D. Tex. 1949).

Thus, any act performed by auxiliary personnel regarding administering medication or treatment
must consist of purely ministerial acts, e.g., assisting patients to take oral medications where the
medication cannot be taken by themselves or other similar services, so long as such assistance
is not contrary to good medical practice based on the nature of the medication or treatment and
is under the adequate supervision of a licensed physician or dentist or registered nurse. It should
be noted that services rendered by auxiliary personnel regarding medication or treatment are
limited to routine oral medication given under the direction of a licensed physician or dentist. This
construction is consistent with an interpretation rendered by the legal staff of the American
Medical Association who wrote regarding the professional liability of medical personnel:

"Often a patient will administer oral medication to himself, if he is able to do so. If a patient is
unable to take the oral medicine by himself, he may be assisted in taking such medicine by
anyone who is available to render such assistance, except where this would be contrary to good
medical practice because of the nature of the medication. This includes a member of the family
or a nurse's aide, since no special training is required to enable a person to assist a patient to
take oral medication. Where the administration of oral medication is directed by a physician, it is
not necessary that it be administered by a registered nurse." See 185 A.M.A.J. 789 (1963).

In rendering this opinion, I am mindful of s. 464.021(2) and (3), F. S., regarding the practice of
professional nursing and the practice of practical nursing, respectively. Since there is no
indication the medication to be administered by auxiliary personnel requires "substantial
specialized judgment and skill" and is not "based on knowledge and the application of the
principles of biological, physical or social science" as required by s. 464.021(2), it does not
appear the ministerial acts to be performed by such personnel are included in the definition of
"professional nursing." To construe otherwise would require that even the most routine
medication or treatment (e.g., aspirin) would be required to be given by a registered nurse. Such
a construction would not only place a substantial burden on the professional nurse but would
also fail to utilize his or her professional training inasmuch as the nurse would be performing
ministerial acts that could be performed by other staff personnel. It is a rule of statutory
construction that courts will not ascribe to the legislature an intent to create an absurd or harsh
consequence, so an interpretation avoiding absurdity is always preferred, City of St. Petersburg
v. Siebold, 48 So.2d 291 (Fla. 1950).

Nor does the assistance in taking oral medication fall within the "practice of practical nursing"
definition (requiring nursing acts in the care of the ill, injured, or infirm under the direction of a
licensed physician or a licensed dentist or a registered professional nurse) which does not
require the specialized skill, judgment and knowledge required in professional nursing but



requires some basic knowledge of nursing care. Section 464.021(3), F. S. Unlike the provisions
of s. 464.111(6)(a) and (b), F. S., which requires a practical nurse to have completed a course of
nursing in an accredited school or to have completed at least 1 1/2 years in an accredited
professional school of nursing, the assistance provided by these auxiliary personnel appears to
be merely ministerial in nature requiring no nursing skill and only at the direction and supervision
of a licensed physician, a licensed dentist, or a registered nurse.

Therefore, I am of the opinion that a psychiatric aide may orally administer prepackaged doses
of medication where such medication has been premeasured and/or mixed and the aide's
function is to merely insure that the medication is taken by the patient or to assist the patient in
taking medication when such medication cannot be taken by the patient unassisted, provided
such auxiliary worker is acting under the adequate supervision of a licensed physician, a
licensed dentist, or a registered nurse.

Your question is answered in the affirmative.


