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FIREFIGHTERS--DEFINITION OF REGULAR OR PERMANENT FIREFIGHTER; EFFECT OF
PROBATIONARY STATUS

To: Philip F. Ashler, State Treasurer and Fire Marshal, Tallahassee

Prepared by: Barry Silber, Assistant Attorney General

QUESTIONS:

1. Who is considered a regular or permanent firefighter as contemplated in s. 633.35, F. S.?

2. Is a firefighter on probation considered to be a regular or permanent firefighter?

SUMMARY:

Section 633.35(2), F. S., delegates to the various employing agencies the authority to define, for
their purposes, what shall constitute a "regular or permanent firefighter," but no individual shall
be employed as a regular, permanent, or full-time professional firefighter by an employing
agency without first having received a certificate evidencing satisfactory compliance with the
training program established by the Division of State Fire Marshal of the Department of
Insurance, and nothing within ss. 633.30-633.49, F. S., is intended to require employing
agencies to hire a firefighter possessing a certificate of compliance from the division until such
time as that individual shall satisfy any duly established standards or qualifications of the
employing agency which exceed those established by the division. Those firefighters possessing
a certificate of compliance from the division and who are hired by an employing agency, but by
reason of civil service, merit, or career service laws, regulations, or rules are placed on
probationary status for a fixed period of time are considered "regular or permanent firefighters"
within the provisions of s. 633.35(2) and/or "full-time professional firefighters" within the
provisions of s. 633.30(1), while "recruits," "recruit trainees," and "firefighter recruits" are not
considered "regular or permanent firefighters" or "full-time professional firefighters" within the
contemplation of s. 633.35(2).

Section 633.35, F. S., directs the Division of State Fire Marshal of the Department of Insurance
(hereinafter division) to establish a firefighter training program to be administered by various
approved agencies and institutions. The statute further directs that "[n]o person shall be
employed as a regular or permanent firefighter as defined by the employing agency until he has
obtained such certificate of compliance" evidencing that he has satisfactorily complied with the
training program established by the division. Section 633.35(2), F. S.

https://www.myfloridalegal.com/ag-opinions/status-as-permanent-firefighter


For the purposes of the firefighting training program prescribed by s. 633.35(1), F. S., a
"firefighter" is defined in s. 633.30(1), F. S., as

". . . any person initially employed as a full-time professional firefighter by any employing agency,
as defined herein, whose primary responsibility is the prevention and extinguishment of fires, the
protection of life and property, and the enforcement of municipal, county, and state fire
prevention codes, as well as any law pertaining to the prevention and control of fires."

The employing agency, under the provisions of s. 633.30(2), F. S., is defined as "any
municipality or county, the state, or any political subdivision of the state, including authorities and
special districts, employing firefighters as defined in subsection (1)."

The division is charged with the responsibility of establishing uniform minimum standards for the
employment and training of firefighters throughout the state, s. 633.45(1)(a), F. S., and
establishing minimum curriculum requirements for schools operated by or for any employing
agency for the specific purpose of training firefighter-recruits or firefighters, s. 633.45(1)(b), F. S.
In conjunction with these duties, the division is authorized, subject to the availability of funds, to
reimburse the various employing agencies in an amount equivalent to 50 percent of the salary, if
any, and allowable living expenses of recruit trainees while in attendance at approved training
programs. Section 633.36, F. S. Additionally, the employing agencies are authorized to pay all or
part of the costs of tuition of trainees in attendance at approved training programs. Section
633.37, F. S.

By the provisions contained in s. 633.35(2), F. S., the various employing agencies are delegated
the authority to define, for their purposes, what shall constitute a regular or permanent firefighter.
However, the firefighter cannot be employed as a "regular or permanent firefighter," however
defined by the employing agency, until he has received the division's certificate of compliance
provided for in subsections (1) and (2) of s. 633.35, F. S. The definition of a "firefighter" provided
in s. 633.030(1), F. S., is, by operation of the statute, a guideline defining those firefighters,
otherwise defined by their employing agencies, who are subject to the training program
provisions of s. 633.35, F. S., as a condition to their employment as regular or permanent
firefighters by an employing agency.

The authority of the division extends to the establishment of uniform minimum standards for the
employment and training of firefighters, the establishment of minimum curriculum requirements
for schools operated by or for any employing agency for the specific purpose of training
firefighter recruits or firefighters, the approval of institutions and facilities for school operation by
or for any employing agency for the specific purpose of training firefighters and firefighter
recruits, and the issuance of certificates of competency to persons who, by reason of experience
and completion of basic inservice training, advanced education, or specialized training, are
especially qualified for particular aspects or classes of firefighter duties. Section 633.45(1)(a),
(b), (c), and (d), F. S. Once the division has issued its certificate of compliance to a firefighter or
firefighter recruit, as provided in s. 633.35(1) and (2), F. S., its authority over the individual is
relinquished, notwithstanding any further conditions or regulations that the various employing
agencies may incorporate into their definition of a "regular or permanent firefighter." The
employing agency may or may not have more stringent qualifications and standards for hiring
and training than the minimum standards and qualifications established by the division, s.



633.42, F. S., and the employing agency is not compelled to hire an individual solely on the
basis of his having completed the division's training program and received its certificate of
compliance. But, if the employing agency initially hires an individual "as a full-time professional
firefighter," s. 633.30(1), F. S., or "as a regular or permanent firefighter as defined by the
employing agency," s. 633.35(2), then such a "hired" individual must possess a certificate of
compliance from the division.

If an individual who possesses a certificate of compliance issued by the division is hired by an
employing agency, and if, by reason of city or county or state civil service laws or rules or merit
or career service laws or rules, such individual is on probationary status for some fixed period of
time but is hired as a (probationary) regular or permanent firefighter or as a full-time professional
firefighter, he is, nonetheless, a regular and permanent firefighter within the intent embodied in s.
633.35, F. S., and/or a full-time professional firefighter within the intent embodied in s. 633.30(1),
F. S. However, those individuals designated and considered to be "recruit trainees," s. 633.36, F.
S., "trainees," s. 633.37, F. S., "firefighter recruits," s. 633.45(1)(b), F. S., or those individuals
undergoing additional training to comply with an employing agency's qualifications and standards
exceeding those established by the division, s. 633.42, F. S., do not come within the scope of
the definitions of "regular or permanent firefighter(s)" as contemplated by s. 633.35(2) or "full-
time professional firefighter(s)" as contemplated by s. 633.30(1), as these individuals have yet to
satisfactorily complete the training program and receive a certificate of compliance from the
division, which is clearly a prerequisite to employment as a regular or permanent firefighter or
full-time professional firefighter by any employing agency as defined in s. 633.30(2), F. S.

From the foregoing provisions it is clear that the legislative intent embodied within the enactment
of Ch. 75-151, Laws of Florida, ss. 633.30-633.49, F. S., is to require that the division establish
uniform minimum standards for the employment and training of firefighters as defined in s.
633.30(1) and that no firefighter so defined, or otherwise defined as a regular or permanent
firefighter by the employing agency, shall be initially employed as a regular or permanent
firefighter or as a full-time professional firefighter by any employing agency without first having
received a certificate evidencing satisfactory compliance with the training program established
by the division. While s. 633.42 authorizes the several employing agencies to establish
qualifications and standards for hiring, training, or promoting firefighters that exceed those set
out in ss. 633.30-633.49, the overriding legislative intent found within these sections is that any
full-time professional firefighter employed by an employing agency as defined in s. 633.30(2)
shall have at least successfully completed the training program established by the division and
have been duly issued the division's certificate of compliance provided for in s. 633.35. However,
nothing within these sections is intended to require an employing agency to hire a firefighter
possessing a certificate of compliance from the division until such time as that individual shall
satisfy any duly established standards and qualifications of the employing agency which exceed
those established by the division.


