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QUESTIONS:

1. Are the sheriffs of the State of Florida under any duty, obligation, or requirement to serve civil
process issued by a state other than Florida?

2. Would a sheriff be in violation of s. 30.19, F. S., or s. 839.19, F. S., if he refused to serve out-
of-state civil process?

3. If the sheriff did execute and serve out-of-state civil process, would he come under the
protection of ss. 843.01 and 843.02, F. S.?

4. Does the bond, as required of the sheriff under s. 30.01, F. S., conditioned upon the faithful
discharge of the duties of his office, cover the service of out-of-state civil process?

SUMMARY:

The duties and authority of a sheriff as to execution or service of civil process are wholly
statutory. A Florida sheriff has no legal or statutory duty to serve civil process issued by a court
of a state other than Florida. Service of such foreign civil process, since not a statutory duty of
the sheriff, would not be covered under the sheriff's bond required by s. 30.01, F. S. The
requirements, prohibitions, protections, and penalties of ss. 30.19, 839.19, 843.01, and 843.02,
F. S., apply to and operate only on execution or service by a Florida sheriff of civil process
lawfully issued by a court of the State of Florida. Under certain conditions a Florida sheriff may
be authorized by another state's statutes to serve that state's civil process in Florida upon
persons subject to the jurisdiction of the courts of the other state. Service so authorized would be
only for purposes prescribed by laws of the foreign state, and a sheriff serving civil process
under authority of a foreign state's statutes would do so as an agent of that other state, not as an
agent of the State of Florida.

It has been generally stated that, "[w]ith respect to the execution of process, the power
possessed by the sheriff or constable is wholly statutory, and no power exists in him except such
as is expressly so conferred or may be fairly implied from the provisions thereof." (Emphasis
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supplied.) 80 C.J.S. Sheriffs and Constables s. 44, p. 214. Service of process is also considered
a ministerial duty of a sheriff. Thus he is required to serve all process "which appears on its face
to have issued from competent authority, and with legal regularity, and the service or execution
of which is within the lawful powers of his office." (Emphasis supplied.) Id. These general rules
are applicable to a Florida sheriff, particularly as to the proposition that the sheriff's powers and
duties in regard to service of process are "wholly statutory." Such an analysis is fully in keeping
with a sheriff's overall dependency -- as an administrative officer -- on legislative enactment. See
AGO 075-161.

A determination as to whether a Florida sheriff has any duty to serve out-of-state civil process
requires an examination of applicable laws of Florida (no other state may impose a duty upon a
sheriff of this state). The primary provision in this regard is s. 30.15, F. S., providing in pertinent
part:

"Sheriffs, in their respective counties, in person or by deputy, shall:

(1) Execute all process of the supreme court, circuit courts, county courts, and boards of county
commissioners of this state, to be executed in their counties;

(2) Execute such other writs, processes, warrants, and other papers directed to them, as may
come to their hands to be executed in their counties;

* * * * *

(10) Perform such other duties as may be imposed upon them by law." (Emphasis supplied.)

Section 30.30(1), F. S., provides that "[w]henever any writ, issuing out of any court of this state,
shall be delivered to a sheriff, commanding him to levy upon property specifically described
therein, it shall be his duty to levy upon such property." (Emphasis supplied.) And subsection (6)
of s. 30.30 provides that "[n]o sheriff shall be liable for making any levy pursuant to the specific
order of a court of competent jurisdiction." (Emphasis supplied.)

The sections about which you expressed concern are ss. 30.19, 839.19, 843.01, and 843.02, F.
S. Section 30.19 provides:

"Every sheriff or deputy failing to execute any writ or other process, civil or criminal, to him
legally issued and directed within his county and make due return thereof . . . shall forfeit $100
for each neglect . . . unless such sheriff or deputy can show sufficient cause for such failure or
neglect to the court." (Emphasis supplied.)

Section 839.19 provides:

"Any sheriff or other officer authorized to execute process, who willfully or corruptly refuses or
neglects to execute and return, according to law, any process delivered to him, shall be guilty of
a misdemeanor of the first degree . . . ." (Emphasis supplied.)

As to obstruction of a sheriff who is serving process, s. 843.01 provides:



"Whoever knowingly and willfully resists, obstructs, or opposes any sheriff, deputy sheriff . . . or
other person legally authorized to execute process, in the execution of legal process or in the
lawful execution of any legal duty, by offering or doing violence to the person . . . shall be guilty
of a felony of the third degree . . . ." (Emphasis supplied.)

And s. 843.02 provides:

"Whoever shall obstruct or oppose any such officer . . . or legally authorized person, in the
execution of legal process or in the lawful execution of any legal duty, without offering or doing
violence to the person of the officer, shall be guilty of a misdemeanor of the first degree . . . ."
(Emphasis supplied.)

Absent any clear and unequivocal evidence to the contrary, I must assume that when the Florida
Legislature, as in the above-cited statutes, refers to courts or to process and the issuance and
execution thereof, it is referring to Florida courts and process issued therefrom. It is axiomatic
that the Legislature of Florida possesses no power over the judicial system of other states or the
process thereof. It is fundamental that one state cannot make its law effective in another state,
American Fire Ins. Co. v. King Lumber & Mfg. Co., 77 So. 168, 172 (Fla. 1917), aff'd 250 U.S. 2
(1919), and that a state cannot make its process effective in another state. Beckwith v. Bailey,
161 So. 576, 581 (Fla. 1935). Thus, the various references in the Florida Statutes to legal
process, process legally issued, etc., must have been intended to refer to process lawfully and
properly issued by the courts of Florida. I am of the opinion, therefore, that a Florida sheriff has
no legal or statutory duty to serve civil process issued by the courts of a state other than Florida
and that the requirements, prohibitions, protections, and penalties contained in ss. 30.19,
839.19, 843.01, and 843.02, supra, do not apply to or operate on civil process issued by a state
other than Florida and executed by a Florida sheriff. And, since the sheriff's bond required by s.
30.01, F. S., is "conditioned upon the faithful discharge of the duties of his office" (Emphasis
supplied.), I am of the opinion that such bond would not cover service by the sheriff of civil
process issued by a state other than Florida.

Notwithstanding the above determination that a Florida sheriff has no statutory duty to serve out-
of-state civil process, it would appear that a Florida sheriff could be authorized, but not required,
under certain conditions by the statutes of a state other than Florida to serve that state's civil
process in Florida upon persons subject to the jurisdiction of the courts of such other state. See
72 C.J.S. Process s. 73; and cf. ss. 48.161(1), 48.193(2), and 48.194, F. S., providing that in
certain circumstances certain civil process issued by Florida courts may be personally served
upon persons subject to the jurisdiction of the Florida courts in another state by an officer
authorized to serve like process in that other state. However, it must be emphasized that such
authorization by the statutes of another state would impose no legal duty upon a Florida sheriff
and that service in Florida by a sheriff pursuant to foreign statutory authority would be only for
the purposes authorized and prescribed by laws of the foreign state and could only make the
process effective in the issuing state. Should a Florida sheriff serve such out-of-state civil
process, he would do so as an agent of that other state -- not as an agent of the State of Florida.


