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GUIDELINES FOR APPROVAL

To: Harry L. Coe, Jr., Executive Director, Department of Revenue, Tallahassee
Prepared by: Staff
QUESTIONS:

1. Can the Division of Ad Valorem Tax approve a budget wherein a property appraiser proposes
to expend public funds to cover the cost of sending his employees to various schools and
training courses with the purpose of obtaining Certified Florida Evaluator (CFE) designations,
and then grant to such employees special qualification salaries as a result of having obtained the
designation?

2. Can the Division of Ad Valorem Tax approve a budget wherein a county property appraiser
proposes to expend public funds to cover his costs in attending various schools and training
courses for the purpose of obtaining the Certified Florida Appraiser (CFA) designation, which
designation automatically qualifies him for a special salary increase, as provided in s. 145.10(2),
F.S.?

SUMMARY:

The Department of Revenue may approve a county property appraiser's budget containing
expenditures for sending the appraiser to a Certified Florida Appraiser course conducted
pursuant to ss. 195.002 and 145.10(2), F. S. Approval may be given to expenditures for sending
certain employees of a property appraiser to a Certified Florida Evaluator course conducted
pursuant to s. 195.002, provided the employing property appraiser certifies in writing that such
employees are already qualified and trained for their positions and will be attending the course
only to improve their efficiency in performing their official duties, and provided only those
employees are sent whose duties pertain directly to the assessment of property. Public
employees are assumed to be qualified to perform the duties of their positions as of the time
they are hired.

The county property appraiser is specifically authorized by statute to receive a special
gualification salary upon the completion of the Certified Florida Appraiser course. As to the
employees of the county property appraiser, while there is no specific statutory provision
authorizing automatic payment to an employee of a property appraiser--as opposed to the
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county property appraiser himself--of a special qualification salary, the amount to be paid a
specific employee of a county property appraiser, in the future--absent a county civil service or
job classification system--is subject to the sound and reasonable discretion of the property
appraiser (and to Department of Revenue review), and that discretion might well include
consideration of an employee's educational credits or training beyond those considered as basic
education or training for the position filled.

As to those employees of county property appraisers who have already received, and are
presently receiving, special qualification salary increments as previously approved by the
Department of Revenue, they may continue to receive such increments, and such increments
previously paid are not subject to reimbursement, because any amounts previously approved
and funded for employees by the appraiser, funding authority and Department of Revenue are
presumed to be in recognition of such employees' productivity and efficiency.

Section 195.087, F. S., provides for the submission of a county property appraiser's budget to
the Division of Ad Valorem Tax of the Department of Revenue. Under s. 195.087(1)(a), the
division may amend the budget if it finds the budget to be either inadequate or excessive. Such
action by the division may be appealed by the property appraiser affected to the Governor and
Cabinet sitting as the Administration Commission pursuant to s. 195.087(1)(a). While
considerable discretion is vested in the division as to the propriety of budget items, it is
fundamental that the division may not, by the budget approval process, authorize the use of
public funds by a property appraiser for a purpose not authorized by express or necessarily
implied statutory authority.

Section 195.002, F. S., provides that the Department of Revenue "shall conduct schools to
upgrade assessment skills of both state and local assessment personnel.” And in s. 145.10(2),
F. S., itis provided:

"Special qualification salary shall be an additional $2,000 per year to each [property appraiser]
who has met the requirements of the Department of Revenue and has been designated a
certified Florida [property appraiser]. Any [property appraiser] who is certified during a calendar
year shall receive in that year a pro rata share of the special qualification salary based on the
remaining period of the year. The department shall establish and maintain a certified Florida
[property appraiser] program." (Emphasis supplied.)

Under the above statutory provisions, it is clear that a county property appraiser who receives
certification as a Certified Florida Appraiser upon completion of the requisite courses maintained
by the Department of Revenue is entitled to a special qualification salary in the amount of $2,000
per year. However, neither of the above statutory provisions, nor any other statutory provision of
which | am aware, specifically authorizes the payment of any special qualification salary to an
employee of a county property appraiser based on attaining Certified Florida Evaluator
certification.

| am also informed that the Department of Revenue has been authorizing payment to employees
of county property appraisers of the special qualification salary for several years and that many
such employees in the state have received, and are continuing to receive, such a salary



increment.

While persons offering themselves for elective public office may not always have, at the time of
their election, full expertise in all matters pertaining to the duties of the office, it is to be assumed
that the person who is hired as an employee of such a public officer is already qualified and
trained for his or her position when initially employed.

Of course, any employee may be compensated for his or her individual productivity or efficiency
as determined appropriate by the property appraiser, subject to the funding authority and the
Department of Revenue's review and approval, which productivity or efficiency after a
reasonable period of time of job performance might have been stimulated by such educational
training. Likewise, any amounts previously approved and funded for employees by the appraiser,
funding authority, and the Department of Revenue are presumed to be in recognition of such
employees' productivity and efficiency, are not subject to reimbursement, and may continue as
such. As to future cases of employees completing the course, while there exists no specific
statutory authority providing for special qualification salary for employees equivalent to that
authority contained in s. 145.10(2) with regard to county property appraisers, the amount to be
paid a specific employee of a county appraiser, in the future--absent a county civil service or job
classification system--is subject to the sound and reasonable discretion of the property appraiser
(and to Department of Revenue review), and that discretion can certainly consider the
possession by an employee of educational credits or training beyond those considered as basic
education or training for the position filled.

The expenditure of public funds to cover the cost of sending the appraiser and the appraiser's
employees to courses leading to certification as Certified Florida Appraiser (in the case of the
appraiser) and Certified Florida Evaluator (in the case of the employees of the appraiser), which
courses are authorized by ss. 195.002 and 145.10(2), supra, was addressed by one of my
predecessors in office in AGO 064-136. The conclusion therein answers your question as
follows:

"It is a proper expense of the office of the assessor of taxes to expend public moneys for the cost
of the tax assessor and/or his deputies attending schools to take 'short courses' covering various
phases of up-to-date appraisal of real property, provided, however, it is not a proper expense of
the office of tax assessor to expend public moneys for the initial schooling and training of those
persons who are not in the first instance qualified to perform the duties for which they are
employed. While we have answered your first question in the affirmative, the only training which
is hereby authorized is that training which is designed to improve the efficiency of an otherwise
qualified employee."”

The difference between training which qualifies one for a particular position of employment and
training which improves the efficiency of an otherwise qualified employee was also emphasized
in AGO 062-97. It was therein stated:

"There is clearly no authority for expenditures from public funds to provide employee training or
education of a formal nature, although such training may indirectly benefit the public. Public
employees when employed should have the basic training necessary for their employment.
There is no general rule which may be applied equally to all factual situations--each case must



stand on its own--and in the consideration of each case the primary test to be applied is whether
the training program is one which, although designed to improve the efficiency of the employee,
will benefit the public. Unless the training will be of direct public benefit it may not be given, in the
absence of specific legislative authority. Training and education of a formal nature for employees
to fit them basically for the performance of their duties, as distinguished from training specifically
designed to improve the efficiency of a qualified employee, may not be given at public expense."
(Emphasis supplied.)

Thus, under AGO 064-136, the Department of Revenue may approve a budget containing
expenditures for sending the county property appraiser and certain assistants to those official
courses authorized by ss. 195.002 and 145.10(2), F. S. However, as to the expenses of such
courses with respect to the employees of the appraiser, the guidelines in AGO's 062-97 and 064-
136 differentiating between training to qualify one for a position and training which merely
improves the efficiency of an already qualified and trained employee must be strictly applied and
followed. Inclusion in an appraiser's budget of an amount to cover the cost of sending an
employee to such a course, or a voucher for payment of such a budgeted amount, should be
accompanied by written certification by the property appraiser to the effect that the employee
whose educational expenses are to be paid from public funds is already qualified for his or her
position and that the training is only for the purpose of improving that employee's efficiency in
performing official duties. It should also be emphasized that an employee may not be sent to a
course at public expense unless that employee is engaged in duties, the performance of which
would be made more efficient by the course. (In other words, an employee engaged solely in
clerical or administrative functions, and who does not have any duties regarding the actual
assessment of property, could not be sent at public expense to a course designed to increase
the efficiency of employees engaged in assessing property. If such an employee were to be sent
to such a course at public expense, it would have to be assumed that the purpose was to train
that person for a position for which he or she was not already qualified; such an expenditure of
public funds would be clearly unlawful under the guidelines set forth in AGO's 062-97 and 064-
136.)



