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QUESTIONS:

1. May travel and per diem expenses be considered part of the costs borne by the state in s.
943.25(2), F. S.?

2. May travel and per diem expenses of regular employees of the Division of Standards and
Training be expended from the administration and special training appropriation from the Law
Enforcement Training Trust Fund when incurred while implementing the statewide specialized
and technical training program?

SUMMARY:

The state is statutorily required to provide for the training, room, and board of those police
officers participating in special training programs established and supervised by the Division of
Standards and Training as approved by the Police Standards and Training Commission. The
state's liability is limited to those expenses enumerated in s. 943.25(2), although local and state
law enforcement agencies may authorize per diem and travel expenses incurred by their police
officers en route to and from the special training programs and facilities as part of, or in the
nature of, "compensation" of such officers. As compensation, traveling expenses may be
reimbursed to the trainee incurred en route to and from training programs and facilities; however,
in absence of any statutory or judicial interpretation to the contrary and as the agencies
themselves receive the benefit of their officer's special training, the state and local law
enforcement agencies are liable for any per diem or travel expenses which they authorize for
their respective police officer-trainees.

Members of the Police Standards and Training Commission are entitled to be reimbursed for
duly authorized travel expenses. Such expenses, however, should be paid from appropriations
to the Department of Criminal Law Enforcement for expenses, unless the moneys for such
expenses are appropriated to the Division of Standards and Training for and as a part of its
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expenses. Authorized travel expenses for division employees generally are to be paid out of
moneys appropriated in Item 280, s. 1, Ch. 76-285, Laws of Florida, for the division's expenses.
Only if the travel is in connection with the administration and special technical training provided
for by Item 282 of the 1976 Appropriations Act and such travel is necessary to the performance
of the employee's duties in this regard may such travel expenses be expended from the moneys
appropriated from the Law Enforcement Training Trust Fund in Item 282, s. 1, Ch. 76-285.

According to your letter, the Police Standards and Training Commission has adopted a 15-region
plan to implement the disbursement of moneys which had accumulated in a fund designed for a
Florida Police Academy. The regional plan basically reallocated all of the money in the police
academy fund to state and local law enforcement agencies through regional councils to
underwrite programs to train and educate law enforcement officers, with two exceptions. A
portion of the moneys has been withheld to be applied statewide in training concepts to meet the
needs and priorities in highly specialized and technical areas, and an appropriation was made by
the 1976 Legislature for the administration of the special technical training programs. See Item
282, s. 1 of Ch. 76-285, Laws of Florida, the General Appropriations Act.

Section 943.25(1), F. S., requires the Division of Standards and Training of the Department of
Criminal Law Enforcement to establish and supervise, as approved by the commission, an
advanced and highly specialized training program for the purpose of training police officers and
support personnel in the prevention, investigation, detection, and identification of crime and,
upon request, to instruct law enforcement agencies in such highly advanced and specialized
areas. Item 280, s. 1, ch. 76-285, Laws of Florida, provides generally for the division's expenses
from the General Revenue Fund and the Grants and Donation Trust Fund.

Section 943.25(6), F. S., transferred all funds which had accumulated to the Florida Police
Academy as of August 1, 1974, to the Department of Criminal Law Enforcement for
implementation of these training programs and training facilities. However, the department was
authorized to expend any such funds for the establishment or construction of, or improvement to,
any facility for law enforcement training on a regional basis. Additionally, the collection of $1 as
court costs, assessed in state and municipal courts (now abolished) against persons convicted
of violating a state criminal or penal statute or municipal or county ordinance, was authorized
and required under the provisions of s. 943.25(3), F. S. A portion of these funds is earmarked
for, and distributed to, the Department of Criminal Law Enforcement for disbursement from such
allocated funds of those sums necessary and required for the implementation of training
programs and the establishment of training facilities submitted by the Department of Criminal
Law Enforcement and approved by the Police Standards and Training Commission. Section
943.25(3) and (7), F. S.

In 1976, the Legislature created the Law Enforcement Training Trust Fund and appropriated
from such trust fund the necessary moneys for implementation of the commission's regional plan
for the disbursement and reallocation of the accumulated funds in the Florida Police Academy
Fund on a regional basis through regional councils. See Item 281, s. 1, Ch. 76-285, Laws of
Florida. This appropriation is subject to the proviso that the funds appropriated for grants and
aids for special education and technical training shall not fund projects which will require future
expenditures from general revenue for continuing operations. Item 282, s. 1, Ch. 76-285, made a
lump sum appropriation for the costs of administration and special technical training from the



trust fund.

AS TO QUESTION 1:

You inquire as to whether under s. 943.25(2), F. S., the state must bear per diem and travel
expenses incurred en route to and from the training programs and facilities. Section 943.25(2)
provides:

"No fee or other charge shall be assessed against any person, municipality, sheriff, county, or
state law enforcement agency for the training, room, or board of any person; said expenses shall
be borne by the state. Any compensation to any person during the period of his or her training
shall be fixed and determined by the proper authority within the municipality, county, or state law
enforcement agency sponsoring the person, and such compensation, if any, shall be paid
directly to the person." (Emphasis supplied.)

The foregoing statutory provision clearly provides that the state shall not charge any fee or other
charge against a "trainee" or local or state law enforcement agency for the training, room, or
board of participants in these programs; these costs are to be borne by the state. Section
112.061(6), F. S., which provides generally for per diem rates and subsistence allowances for
public employees, permits the trainee to be reimbursed only for actual expenses of lodging and
meals, not to exceed $25, as provided in s. 112.061(6)(a)2. But see s. 943.25(9)(a) and (b), F.
S., which grants the Department of Criminal Law Enforcement the authority to contract with "any
state university or community college in the state, or any other organization" to provide training
for, or facilities for training, police officers. These officers, if approved by the department, are to
receive such training "without cost." Paragraphs (a) and (b) of s. 943.25(9), F. S., must be read
in pari materia with s. 112.061, F. S. Therefore, should the department contract with an
organization to provide training or facilities for training police officers as specified in s.
943.25(9)(a), the costs of the foregoing are not to be charged to the trainee or the state or local
law enforcement agency. The costs of training, room, or board of any trainee must be borne by
the state out of duly appropriated moneys for those purposes at the actual costs thereof, even
though the same might exceed the $25 per diem limit set by s. 112.061(6)(c)2.

Section 943.25(2), F. S., deals directly with the state's liability for a trainee's expenses. The
section does not apply generally to implementing the commission's regional plan, to
administering the special training program, or to disbursing moneys for grants or aids as
specified in Item 281 of the 1976 General Appropriations Act. Accordingly, per diem and travel
expenses of individuals engaged in the foregoing activities are not included within this statutory
provision.

Moreover, s. 943.25(2), F. S., enumerates those expenses of the trainee for which the state will
be liable. Under the rule expressio unius est exclusio alterius, the mention of one thing excludes
the other, the state's liability for a trainee's expenses under s. 943.25(2) is limited to training,
room, and board. Cf. Dobbs v. Sea Isle Hotel, 56 So.2d 341 (Fla. 1952). However, the last
sentence of s. 943.25(2) provides that the payment of "compensation" to trainees is left to the
discretion of the local or state law enforcement agency sponsoring the trainee. Compensation
has been defined as "[t]he remuneration or wages given to an employee or, especially, to an
officer," Black's Law Dictionary, p. 354 (4th ed. 1968), and encompasses the concept of making



one "whole." Under this definition, compensation has been used to comprehend a wide variety of
purposes such as fees, mileage, and traveling expenses. 15A C.J.S. Compensation, p. 105; cf.
Lechenby v. Post Printing and Publishing Co., 176 P. 490, 492 (Colo. 1918) (mileage); Lowden
v. Washita Co. Excise Board, 113 P.2d 370, 372 (Okl. 1941) (travel expenses); State v.
Pitzenbarger, 214 N.E.2d 849, 852 (Ohio 1965).

Reimbursing a trainee for traveling expenses incurred while participating in these training
programs encompasses the concept of making the trainee "whole." Thus, it appears that the last
sentence of s. 943.25(2), F. S., may permit, but does not require, local and state law
enforcement agencies to authorize, in their discretion, the payment of per diem and traveling
expenses for police officers who attend these programs. The local and state law enforcement
agencies receive the benefit of the specialized training of their police officers; therefore, in the
absence of a statutory provision to the contrary, these agencies should be liable for those costs
which they authorize. Accordingly, it is my opinion that, while the state is liable for costs incurred
in the training, room, and board of police officers, other expenses such as travel expenses and
per diem may be but are not required to be authorized by the local or state law enforcement
agencies. As these agencies will receive the benefit of such training of their officers, they are
liable for per diem and traveling expenses of the police officers' training incurred while traveling
to and from the training programs and facilities.

AS TO QUESTION 2:

Members of the Police Standards and Training Commission serve without compensation;
however, they are statutorily authorized "to be reimbursed for per diem and traveling expenses
as provided by s. 112.061, F. S." Section 943.11(6), F. S. Section 943.11(5), F. S., provides that
the commission "shall hold at least four regular meetings each year at the call of the chairman or
upon the written request by three members of the commission." Thus, members of the
commission may be reimbursed for per diem and travel expenses incurred while attending these
duly authorized meetings. There is, however, no special appropriation for the commission's
expenses. Although the commission is a part of the Department of Criminal Law Enforcement, it
is not a part of the Division of Standards and Training and, accordingly, the per diem and travel
expenses of the members of the commission should be paid from moneys appropriated to the
department, unless the moneys for such expenses are appropriated to the division for and as a
part of its expenses. See the appropriation to the office of the executive director and the Division
of Staff Services for expenses, and appropriation to the division for expenses, Items 270 and
280, respectively, s. 1, Ch. 76-285, Laws of Florida.

The officers and employees of the Division of Standards and Training of the department, when
traveling on official business of the state, also may be reimbursed for travel expenses
necessarily incurred by them while administering and implementing the commission's plan and
for the administration and special technical training referred to in Item 282 of the General
Appropriations Act. The traveling expenses of all travelers are limited to those expenses
necessarily incurred by them in the performance of a public purpose authorized by law to be
performed by the agency and must be within the limitations prescribed by s. 112.061(3)(b), F. S.
All travel must be duly authorized and approved by the agency head. Section 112.061(3)(a), F.
S.



The moneys appropriated in Item 281, s. 1, Ch. 76-285, Laws of Florida, from the Law
Enforcement Training Trust Fund are earmarked for grants and aids for special education and
technical training. It is well recognized within this state that public funds may be expended only
for public purpose or function which the public body is expressly authorized to carry out or which
must be necessarily implied in order to carry out the purpose or function expressly authorized.
See 81 C.J.S. States s. 167, p. 1226; 20 C.J.S. Counties ss. 129 and 207, pp. 941 and 1052,
respectively; O'Neill v. Burns, 198 So.2d 1 (Fla. 1967); Florida Development Comm. v.
Dickinson, 229 So.2d 6 (1 D.C.A. Fla., 1969), cert. denied, 237 So.2d 530 (Fla. 1970); AGO 075-
120. Moreover, if there is any doubt as to the lawful existence of a particular power being
exercised with respect to public funds, it should not be exercised. See AGO's 075-299 and 075-
120; cf. State ex rel. Greenberg v. Florida State Board of Dentistry, 297 So.2d 628, 636 (1
D.C.A. Fla., 1974), cert. dismissed, 300 So.2d 900 (Fla. 1974) ("If there is a reasonable doubt as
to the lawful existence of a particular power which is being exercised, the future exercise of the
power should be arrested.").

Applying the foregoing to your inquiry, Item 281 clearly specifies the use for which the moneys
contained in this appropriation may be expended--grants and aids for special education and
technical training. As public funds are involved, the purposes for which the appropriation
contained in Item 281 may be used should be strictly construed and limited to those enumerated
in the appropriation. The funds appropriated in Item 281 are not funds earmarked for the benefit
of, or expenses of, the division, but rather are appropriated to the division for disbursement to
local agencies. The division acts as a conduit for the moneys contained in Item 281 for the
benefit of such local agencies, and, therefore, the division may not, in my opinion, expend the
moneys contained in Item 281 for its own purposes. Accordingly, per diem and expenses
incurred by division employees may not be paid out of the Item 281 funds from the Law
Enforcement Training Trust Fund.

The division may, however, pay travel expenses to division employees when such travel is duly
authorized and necessarily incurred on official business of the division. Such expenditures may
be classified as "expenses" of the division and expended from the moneys appropriated to the
division for expenses under Item 280, s. 1, Ch. 76-285, Laws of Florida. Only when the travel is
in connection with "administration and special technical training" within the purview of the Item
282 lump sum appropriation of the 1976 General Appropriations Act and is necessary to the
performance of the division employee's official duties in those regards may the expenses of such
travel be expended from the Law Enforcement Training Trust Fund under the moneys
appropriated by Item 282. Moreover, the "activity associated with implementation of the
program" referred to in your inquiry also must be primarily associated with or in connection with
"administration and special technical training" within the meaning of Item 282. Otherwise, any
travel expenses necessarily incurred by the division must be paid out of the Item 280
appropriations from the General Revenue Fund or the Grants and Donation Fund.


