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To: Jeanette Blackmon, Mayor, Lake Wales
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QUESTION:

May the City Commission of Lake Wales amend the city charter without submitting the
amendment to the electors of the city for their approval?

SUMMARY:

The Lake Wales City Commission may not unilaterally amend the municipal charter but may only
propose an amendment which must be submitted to the municipal electors for their approval at a
referendum held for that purpose.

Your question is answered in the negative.

| am advised that the present Lake Wales City Charter was adopted by the city commission on
April 6, 1976, and approved by the municipal electors in a referendum held on May 4, 1976.
Section 5.03 of the city charter provides:

"The commission shall appoint an officer of the city who shall have the title of city clerk, and who
shall serve during the pleasure of the commission. The city clerk shall serve under the
supervision of the city manager and shall give notice of commission meetings to its members
and to the public, keep the minutes of its proceedings, and perform such other duties as are
assigned to him by this charter or by the commission, or by the city manager."

In your letter you ask whether the city commission, without seeking the approval of the electors,
may amend that section of the existing city charter set out above by placing the city clerk solely
under the supervision of the city commission.

Subsection (1) of s. 166.031, F. S., provides the method for amending municipal charters.
According to that subsection, the governing body of the municipality, by ordinance, or the
electors of the municipality, by petition signed by 10 percent of the registered electors, may
propose an amendment to any section or all of the municipal charter with the exception of that
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part setting out the municipal boundaries. The municipal governing body is directed to place the
proposed amendment on the ballot at the next general election or at a special election called for
that purpose. Section 166.031(2) provides that, if the proposed amendment receives the
favorable vote of a majority of the municipal electors voting in the referendum, the governing
body shall incorporate the amendment into the charter and file a copy of the revised charter with
the Department of State, at which time the revised charter shall become effective. Section
166.031(3) provides that a municipality may amend its charter as described above, even if the
charter itself provides otherwise.

| therefore conclude that the Lake Wales City Commission may not unilaterally amend the
municipal charter but may only propose an amendment which must be submitted to the
municipal electors for their approval at a referendum held for that purpose.



