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QUESTION:

When a municipality adopts a comprehensive plan pursuant to the Local Government
Comprehensive Planning Act of 1975, as amended, which contains land-use elements
inconsistent with existing municipal zoning ordinances, may the municipality issue a building
permit for construction permissible under the existing zoning ordinance but which is not in
accordance with the land-use elements of the comprehensive plan?

SUMMARY:

All development, including construction and building permits therefor, undertaken within a
municipality subsequent to adoption of its comprehensive plan pursuant to the Local
Government Comprehensive Planning Act must be in accordance with that plan. Further, a
municipality should move expeditiously to amend its existing zoning ordinances to conform with
the land-use elements of such adopted comprehensive plan.

The answer to your question is that all building permits for construction issued after the adoption
of the comprehensive plan must be in accordance with the land-use elements of that plan
regardless of the municipal zoning ordinances in effect at the time of such adoption.

The Local Government Comprehensive Planning Act of 1975, as amended, ss. 163.3161-
163.3211, F. S., is a general act which requires municipalities and certain other units of local
government to prepare and adopt comprehensive plans to guide future development. The
primary consideration for construing a statute is the legislative intent expressed in the statute
which must be determined and effectuated, if possible. See Lewis v. Mosley, 204 So.2d 197
(Fla. 1967); Armstrong v. City of Edgewater, 157 So.2d 422 (Fla. 1963); and Florida State
Racing Commission v. McLaughlin, 102 So.2d 574 (Fla. 1958). Consistent with this primary
consideration is the rule of statutory construction that the legislative intent is to be gleaned from
the entire enactment and that all sections should be construed in connection with all other
sections of the act to produce a harmonious whole. See Wilensky v. Fields, 267 So.2d 1 (Fla.
1972); Forehand v. Manly, 2 So.2d 864 (Fla. 1941); and Ozark Corp. v. Pattishall, 185 So. 333
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(Fla. 1938).

Section 163.3167, F. S., which provides the powers and responsibilities municipalities and other
units of local government shall have under the Local Government Comprehensive Planning Act,
requires, in subsection (2), that "[o]n or before July 1, 1979 . . . each municipality in this state
shall prepare and adopt a comprehensive plan of the type and in the manner set out in this act."
Section 163.3161(5), F. S., provides:

"It is the intent of this act that adopted comprehensive plans shall have the legal status set out in
this act and that no public or private development shall be permitted except in conformity with
comprehensive plans, or elements or portions thereof, prepared and adopted in conformity with
this act."

Section 163.3164, F. S., providing definitions for the Comprehensive Planning Act, states that
"[d]evelopment" shall have the meaning given it in s. 380.4(1), F. S., in which it in defined as "the
carrying out of any building or mining operation or the making of any material change in the use
or appearance of any structure or land . . .." Section 163.3164(19) states that "structure" shall
have the meaning given it by s. 380.031(17), which is "anything constructed, installed, or
portable, the use of which requires a location on a parcel of land . . .." "Development order" is
defined in s. 163.3164(5) to mean "any order granting, denying, or granting with conditions an
application for a development permit." And, in subsection (6), "[d]evelopment permit" is defined
to include "any building permit, zoning permit, subdivision approval, rezoning, certification,
special exception, variance, or any other official action of local government having the effect of
permitting the development of land." It is quite clear from these definitions that the coverage of
the Local Government Comprehensive Planning Act includes the issuance of building permits for
construction and any construction undertaken within the jurisdictional boundaries of the
municipality.

Section 163.3194, F. S., which establishes the legal status of the comprehensive plan, provides,
in subsection (1):

"After a comprehensive plan or element or portion thereof has been adopted in conformity with
this act, all development undertaken by, and all actions taken in regard to development orders
by, governmental agencies in regard to land covered by such plan or element shall be consistent
with such plan or element as adopted. All land development regulations enacted or amended
shall be consistent with the adopted comprehensive plan or element or portion thereof."
(Emphasis supplied.)

Land development regulations include any local government zoning, subdivision, building and
construction, or other regulations controlling the development of land. See s. 163.3194(2)(b), F.
S. This language clearly provides the legislative intent that all development, including
construction and building permits therefor, within a municipality, undertaken subsequent to the
adoption of the comprehensive plan, must be in accordance with the land-use elements of that
plan. To interpret this act otherwise would be to fly in the face of clearly expressed legislative
intent and would undermine one of the primary objectives of the act which is "to protect human,
environmental, social, and economic resources; and to maintain, through orderly growth and
development, the character and stability of present and future land use and development in this



state." Section 163.3161(7), F. S. Further, s. 163.3197, F. S., makes it clear that any
comprehensive plan or element or portion thereof adopted before the effective date is to remain
in force and effect only until a new comprehensive plan is adopted as required by the
Comprehensive Planning Act.

You state in your inquiry that a corollary to your question is whether, upon the adoption of a
comprehensive plan pursuant to the Local Government Comprehensive Planning Act, a
municipality is required to immediately amend its existing zoning ordinances to conform to the
land-use elements of the newly adopted comprehensive plan. While the act does not provide a
timetable for the adoption of conforming zoning ordinances, s. 163.3201, F. S., provides:

"It is the intent of this act that adopted comprehensive plans or elements thereof shall be
implemented, in part, by the adoption and enforcement of appropriate local regulations on the
development of lands and waters within an area. It is the intent of this act that the adoption and
enforcement by a governing body of regulations for the development of land or the adoption and
enforcement by a governing body of a land development code, as defined in paragraph
163.3194(2)(b), for an area shall be based on, related to, and a means of implementation for an
adopted comprehensive plan as required by this act."

Paragraph (2)(b) of s. 163.3194, F. S., defines "regulations for the development of land" to
"include any local government zoning, subdivision, building and construction, or other regulations
controlling the development of land." The same paragraph goes on to provide that the "various
types of local government regulations or laws dealing with the development of land within a
jurisdiction may be combined in their totality in a single document known as the 'land
development code' of the jurisdiction." Section 163.3201, F. S., which not using the phrase
"immediately amend," implies an intent that an affected unit of local government should move in
an expeditious manner, consistent with reasonable legislative procedure, to conform its existing
zoning ordinances and all other "land development regulation" with its adopted comprehensive
plan.

In conclusion, all development, including construction and building permits therefor, undertaken
within a municipality subsequent to adoption of its comprehensive plan pursuant to the Local
Government Comprehensive Planning Act must be in accordance with the plan. Further,
municipality should move expeditiously to amend its existing zoning ordinances to conform with
the land-use elements of such adopted comprehensive plan.


