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QUESTION:

Is the Department of Health and Rehabilitative Services authorized to reimburse travel expenses
incurred by its employees holding office in a department credit union when they participate in
meetings of the credit union's board of directors or its credit committee during normal working
hours?

SUMMARY:

The reimbursement of travel expenses incurred by employees of the Department of Health and
Rehabilitative Services attending or participating in meetings of a credit union's board of
directors or credit committee is not authorized by statute.

Section 112.061(1), F. S., provides that the travel expenses and per diem of all state officers,
employees, or authorized persons of a state agency are subject to, and controlled by, the rates
and limitations set forth in s. 112.061, as amended, unless expressly exempted by general law
specifically referring to s. 112.061. I am not aware of any provision of general law, nor has such
a provision been brought to my attention, which contains an exemption for the officers,
employees, and authorized persons of the department from the provisions of s. 112.061. In the
absence of such an express and specific exemption, such officers, employees, and authorized
persons are subject to and limited by the provisions of s. 112.061.

Section 112.061(3)(b), F. S., limits the traveling expenses of the officers and employees of the
department to those expenses necessarily incurred in the performance of a public purpose
authorized by law to be performed by the agency. Moreover, all travel must be authorized and
approved by the head of the agency, or his designated representative, from whose funds the
traveler is to be paid. The statute further provides that the agency head shall not authorize or
approve such a request unless it is accompanied by a signed statement by the traveler's
supervisor stating that such travel is on the official business of the state and also stating the
purpose of such travel. Section 112.061(3)(a). See also s. 112.061(11)(b) which requires the
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travel voucher form to provide for, inter alia, the purpose of the official travel and a certification
that the travel expenses were actually incurred by the traveler as necessary in the performance
of official duties, i.e., in connection with the official business of the state. Thus, under the
provisions of s. 112.061, travel expenses are expressly limited to those expenses necessarily
incurred by the traveler in carrying out a purpose, function, or duty authorized by law to be
performed by the state agency from whose funds the traveler is paid. Employees of the
department may therefore lawfully incur travel expenses under s. 112.061 only in carrying out
the duties or purposes imposed by law upon the department; if such purpose is not authorized
by law as a valid purpose, duty, or function of the department, the requirement in s.
112.061(3)(b) that the travel expenses be necessarily incurred in the performance of a public
purpose authorized by law to be performed by the agency cannot be met. Cf. AGO 071-28
stating, inter alia, that, to perform any function for the state or to expend any moneys for the
state, the public officer or employee seeking to perform such function or to incur such obligation
must point to a constitutional or statutory provision authorizing him to do so. See AGO's 079-105
and 071-160 (all activities and functions and expenses therefor are limited to those serving a
governmental or public purpose and must be directly connected with or related to such
purposes). See also AGO 078-101.

You refer to the provisions of Ch. 657, F. S., specifically s. 657.24, as evidence of the "growing
significance of credit unions in state government." Chapter 657 was substantially revised by the
1980 Legislature, see Ch. 80-258, Laws of Florida, and s. 657.24 was expressly repealed. The
provisions of the present statute, s. 657.008(4), F. S. (1980 Supp.) (s. 1, Ch. 80-258), however,
are similar to those of the former s. 657.24 and provide:

"Any credit union organized under this state or federal law, the members of which are presently,
or were, at the time of admission into the credit union, employees of the state or a political
subdivision or municipality thereof, or members of the immediate families of such employees,
may apply for space in any building owned or leased by the state or respective political
subdivision or municipality in the community or district in which the credit union does business.
The application shall be addressed to the officer charged with the allotment of space in such
building. If space is available, the officer may allot space to the credit union at a reasonable
charge for rent or services. If the governing body having jurisdiction over the building determines
that the services rendered by the credit union to the employees of the governing body are
equivalent to a reasonable charge for rent or services, available space may be allotted to the
credit union without charge for rent or services. The officer charged with the allotment of space
in such building shall report annually the terms and conditions of such use of space to the
Auditor General."

See s. 657.002(6), F. S. (1980 Supp.), defining "credit union" to mean any cooperative society
organized pursuant to part I, Ch. 657, as amended, and s. 657.003, F. S. (1980 Supp.),
describing a credit union organized under Ch. 657 as a "cooperative nonprofit association" for
the purpose of encouraging thrift among its members, creating sources of credit at reasonable
rates of interest, and providing an opportunity for its members to use and control their resources
in order to improve their economic and social condition. And see s. 657.01(1), F. S. 1979, stating
that a credit union is an incorporated cooperative society. Cf. AGO 074-20, noting that the
Constitution restricts the type and amount of services which may be provided to
nongovernmental entities such as credit unions made up of public employees and that any



attempt to appropriate or disburse moneys to the credit union or in any way lend to it the public
credit or property other than as provided in s. 657.24 (now s. 657.008(4)) would probably fall
within the constitutional prohibitions of s. 10, Art. VII, State Const.

Section 657.008(4), F. S. (1980 Supp.), sets forth those circumstances under which space in
buildings owned or leased by the state or its political subdivisions or municipalities may be
provided to qualified credit unions. The statute does not, however, make any mention of or
expressly or impliedly authorize the expenditure of state funds for travel expenses or for any
purpose other than the providing of office space or services in connection with the use or
occupancy of such space. Nor does s. 657.008(4) authorize state employees to participate in
meetings of the credit union's board of directors or credit committee during normal work hours;
instead, the Legislature has specifically authorized what services may be provided to the credit
unions, i.e., office space and services furnished in connection therewith. Cf. AGO 074-20. In
accordance with the rule of statutory construction, expressio unius est exclusio alterius, the
inclusion in a statute of those things upon which it is to act excludes from its operation all other
things, I must conclude that the Legislature, by providing that in the specified circumstances
space and incidental services in public buildings may be provided to qualified credit unions, has
impliedly prohibited the expenditure of state funds for other purposes. Cf. Interlachen Lakes
Estates, Inc. v. Snyder, 304 So.2d 433 (Fla. 1974); Dobbs v. Sea Isle Hotel, 56 So.2d 341 (Fla.
1952); and Ideal Farms Drainage District v. Certain Lands, 19 So.2d 234 (Fla. 1944). I am not
aware of any other statute which imposes the responsibility, duty, or function of attending such
meetings of the credit union's board of directors or credit committee during normal work hours
upon a public agency such as the department or which makes attendance at such meetings a
state or public purpose; nor has any such statute been brought to the attention of this office. It
might be noted that former s. 657.04(10) and present s. 657.031(25) empower the credit unions
to reimburse their directors and committee members for reasonable and necessary expenses
incurred in the performance of their credit union duties.

I am therefore of the opinion that the attendance by employees of the department during normal
working hours at meetings of the board of directors or the credit committee of a credit union,
established pursuant to ch. 657, F. S., is not a duty or function authorized by law to be
performed by the department; accordingly, the requirement contained in s. 112.061, F. S., that
travel expenses be incurred only in carrying out the duties or purposes imposed by law upon the
department cannot be met. No opinion is expressed herein regarding the provisions of the
department's regulation 70-1. Rules or regulations promulgated in the exercise of an agency's
rulemaking authority are presumptively valid, and this office lacks the authority to declare
otherwise. Cf. Florida Citrus Commission v. Golden Gift, 91 So.2d 657 (Fla. 1956); 4245
Corporation, Mother's Lounge, Inc. v. Division of Beverage, 348 So.2d 934 (1 D.C.A. Fla., 1977);
and 73 C.J.S. Public Administrative Bodies and Practices s. 104.


