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Number: AGO 82-27

Date: January 08, 1998
Subject:

Homestead exemption; children's residence

The Honorable Ed Crapo
Property Appraiser

Room 213 Courthouse
Gainesville, Florida 32601

RE: HOMESTEAD EXEMPTION--Nonresident owner and resident dependent occupant entitled
to exemption

Dear Mr. Crapo:
This will respond to your letter in which you raise essentially the following questions:

1. Can Florida's homestead exemption from ad valorem taxation be claimed by an individual
living out of state who purchases real estate in Florida for his or her dependent children to live
upon while attending college in the State of Florida?

2. Must the parent establish the right to such an exemption first?

3. If the parent has never occupied the property, can he claim the homestead exemption even
though he is living in another state due to work or sabbatical leave?

4. Will homestead be available if the dependent student shares these living quarters with another
student?

Initially, 1 would note that there is no absolute answer to the questions which you have posed.
The question of the availability of homestead exemption under a particular set of facts is usually
a mixed question of law and fact, which in a doubtful situation must be determined by the
property appraiser on a case by case basis after reviewing the facts applicable to each claim.

From a legal standpoint, the answers to all of your questions are governed by the provisions of s.
6, Art. VII, Florida Constitution, which reads in relevant part:

"Every person who has the legal or equitable title to real estate and maintains thereon the
permanent residence of the owner, or another legally or naturally dependent upon the owner,
shall be exempt from taxation thereon . . . upon establishment of right thereto in the manner
prescribed by law."

This constitutional provision has been implemented by the Legislature through s. 196.031(1),
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F.S. The applicable portion of this statute reads:

"Every person who has the legal title or beneficial title in equity to real property in this state and
who resides thereon and in good faith makes the same his or her permanent residence, of the
permanent residence or another or others legally or naturally dependent upon said person, shall
be entitled to an exemption from all taxation, except for assessments for special benefits, up to
the assessed valuation of $5,000 on the said residence and contiguous real property, as defined
in s. 6, Art. VIl of the State Constitution."

The utilization of the phrase "and who resides thereon" in the statute quoted above could be
construed to indicate that the homestead exemption would not be available unless the holder of
the legal or equitable title actually resided on the property. If this were the correct construction,
then the homestead exemption would not be available on the property where the parent did not
himself reside thereon.

However, this wording is not present in the constitutional provision. The Florida Supreme Court
has held that the Legislature of the State of Florida cannot impose conditions on the availability
of the basic homestead exemption as provided in s. 6(a), Art. VII, supra, which are not present in
the State Constitution. Sparkman v. State, 58 So0.2d 431 (Fla. 1952); see also Presbyterian
Homes of Synod of Florida v. Wood, 297 So.2d 556 (Fla. 1974); cf., Osterndorf v. Turner, Fla.
5th D.C.A. Case No. 81-864, opinion filed March 24, 1982.

In construing the foregoing statute, the Department of Revenue of the State of Florida has
promulgated Rule 12D-7.07(4), F.A.C. This rule reads as follows:

"A person not residing in a taxing unit but owning real property therein may claim such property
as tax exempt under Section 6, Article VII of the State Constitution by reason of residence on the
property of natural or legal dependents provided he can prove to the satisfaction of the property
appraiser that he claims no other homestead tax exemption in Florida for himself or for others
legally or naturally dependent upon him for support. It must also be affirmatively shown that the
natural or legal dependents residing on the property which is claimed to be exempt by reason of
a homestead and entirely or largely dependent upon the landowner for support and
maintenance."

This rule carries a presumption of validity, particularly where the construction of the statute
embraced therein is consistent with the State Constitution, while a different construction might
not be. This rule must be followed by the property appraiser. Section 195.027(1), F.S.;
Department of Revenue v. Markham, 396 So.2d 1120 (Fla. 1981). Thus, it would appear that a
nonresident of the State of Florida who owns property in the State of Florida may claim
homestead exemption on that property if he maintains on that property the permanent residence
of another who is naturally or legally dependent on him or her.

Thus, the availability of the exemption under your first question would appear to turn on a
determination of whether the property is the permanent residence of the owner's dependent
children. However, where the dependent child is a minor, it appears to be a general rule of law in
the State of Florida that, in the absence of a divorce of the parents, or a guardianship, the
permanent residence of a dependent minor is the same as his father. Chisholm v. Chisholm, 98



Fla. 1196, 125 So. 694, 702 (1929); Beekman v. Beekman, 53 Fla. 858, 43 So. 923 (1907); AGO
069-37; AGO 063-47; 20 Fla. Jur.2d Domicile and Residence, ss. 21-22. Therefore, if the
parent's permanent residence was in another state, the permanent residence of his or her
dependent minor child would also be considered to be that other state, notwithstanding the fact
that the minor child may actually live on the Florida property for substantial portions of the year.
Furthermore, notwithstanding the fact that the age of majority in Florida is 18 (ss. 1.01[14] and
743.07, F.S.), the question of whether the disability of nonage has been removed so that a
person may formulate the intent necessary to effect a change in permanent residence must be
answered by the law of the state of domicile. Clingan v. Duffey, 381 So.2d 303, 304 (2 D.C.A.
Fla., 1980); 10 Fla. Jur.2d Conflict of Laws, s. 6 (1979); 16 Am. Jur.2d Conflict of Laws, s. 12
(1979). Thus, if an 18 year old student who resides with his parents in a state where the age of
majority is higher than 18, enters Florida to attend college, he cannot legally form the necessary
intent to change his permanent residence to Florida until he has attained the age of majority
under the law of his original domiciliary state.

Where the student has attained the appropriate age of majority, he does then have the capacity
to change his permanent residence to Florida. However, there is then another potential obstacle
to the qualification of his parent's Florida property for a claim of homestead exemption. Where
the student is an adult, there is some question whether he is "legally or naturally dependent” on
his parents, regardless of whether the parent actually supports the student. Thus, in Hanley v.
Liberty Mutual Insurance Company, 323 So.2d 301, 305 (3 D.C.A,, Fla., 1975), the court said:

"The obligation of a normal adult is to care for himself. A person may not be a dependent
member of a family and an independent adult at the same time; this would be a contradiction of
terms. Thus, an 18 year old had no legal obligation within the family, and, as such, has no legal
benefit of support.”

In the field of domestic relations, there is a division of authority over whether an adult college
student can be held dependent on his or her parents for purposes of requiring continued support.
See generally, discussion in Nicolay v. Nicolay, 387 So.2d 500 (2 D.C.A. Fla. 1980); and
Kellogg, Finn v. Kern Does a Florida Dissolution Court possess authority to compel child support
of healthy, majority-age children who are attending college, 9 F.S.U. Law Review 107 (Winter
1981). The view that an adult student cannot be a dependent of his or her parents is succinctly
reflected in Genoe v. Genoe, 373 So.2d 940, 942 (1 D.C.A. Fla., 1979), where the Court said:

". .. since attendance at college does not render a child a legal dependent, courts have no
authority to require parents to furnish their offspring such advanced education."”

See also, Kern v. Kern, 360 So.2d 482 (4 D.C.A,, Fla., 1978); Dwyer v. Dwyer, 327 So.2d 74 (1
D.C.A. Fla., 1976); French v. French, 303 So.2d 668 (4 D.C.A., Fla., 1974); and see Krogen v.
Krogen, 320 So.2d 483 (3 D.C.A., Fla., 1975). Other cases have held that a court can make a
factual determination that a normal, healthy student between the ages of 18 and 21 is
dependent, and order the father to continue support payments until the student reaches the age
of 21. In Finn v. Finn, 312 So.2d 726, 731 (Fla. 1975), the Florida Supreme Court said:

"In this age of sophisticated technology and economic complexity with the necessity of
development of special skills to qualify for pursuit of a trade, profession or to obtain employment,



a person over 18 and less than 21 may indeed be dependent on the help of others to obtain
what education and training is needed to be competitive in the economic system in which he
must make his way. He and society have a right to expect his parents to meet that need to the
reasonable extend of their abilitytodo so . . .."

See also, Nicolay v. Nicolay, supra.

In order to answer your first question, it is not necessary to attempt a reconsideration of these
divergent decisions. At the most, they deal with the issue of whether an adult college student can
be found to be legally dependent on his or her parents. However, under the state constitution
and statutes, the exemption is made available for property used as a permanent residence by
one who is "legally or naturally dependent” on the owner. Thus, the exemption could be available
if property is being used as a permanent residence by one who is naturally dependent on the
owner, even though not legally dependent on him or her.

The phrase "naturally dependent” has not been defined or construed in the Constitution,
statutes, case law, administrative rules, or previous opinions of this office. The word "natural”
has been defined in Black's Law Dictionary 1177 (Rev. 4 ed. 1968), as follows:

"The juristic meaning of this term does not differ from the vernacular, except in the cases where
it is used in opposition to the term 'legal;’ and then it means proceeding from or determined by
physical causes or conditions, as distinguished from positive enactments of law, or attributable to
the nature of man rather than to the commands of law, or based on moral rather than legal
considerations or sanctions.” (e.s.)

Since the state Constitution and statutes use the word "naturally” in opposition to "legally," the
latter portion of this definition would appear applicable so that the exemption could be available
where property was the permanent residence of one who was morally dependent on the owner
for support, even though not legally dependent on him. Even the preceding cases which refused
to order support for an adult student recognize the moral obligation of a parent to provide an
education for his children, and the continued moral dependency of adult college students. In
Kern v. Kern, the court alluded to the fact that:

"...aparent may suffer a moral obligation to assist children in acquiring an advanced education
...." 360 So.2d at 485.

Earlier, the court in Kern had observed:

"A child attending college full time in an active and sincere pursuit of an advanced education
may certainly be dependent upon his parents for support.” 360 So.2d at 484.

Thus, it is my opinion that an adult college student may be "naturally dependent” on his or her
parent within the meaning of s. 6(a), Art. VII, Fla. Const., and s. 196.031(1), F.S. Of course, the
property appraiser must factually verify the dependency of the student. Rule 12D-7.07(4), supra.
However, where such natural dependency exists, and the property appraiser has also verified
that the adult student has made the Florida property his or her permanent residence in good
faith, under the tests of s. 196.015, F.S., then the Florida property may qualify for homestead



exemption, notwithstanding that it is owned by the student's parent who is a permanent resident
of another state.

It is not entirely clear what you are asking in your second question. As noted above, the parent
need not make the Florida property his own permanent residence. If the parent who owns the
real estate does make his or her permanent home on the Florida real estate, then homestead
exemption would be available. However, if the parent only resides on the property temporarily,
the fact of that temporary residence would not alter the analysis or conclusions expressed in
response to your first question. Furthermore, if the parent does establish a permanent residence
on the property, but thereafter changes his permanent residence back to his former state of
residence while leaving his dependent minor child to live on the property while attending college,
those facts would appear to constitute an abandonment of the permanent residence by the
parent and likewise by the minor child since the new permanent residence of the parent would
become that of the minor child in spite of the child continuing to live on the Florida property. If the
homestead is abandoned, the exemption for ad valorem taxation may no longer be claimed.

In response to your third question, it appears unlikely that homestead exemption could be
claimed where the party has never occupied the property, since the establishment of a
permanent residence on a piece of property contemplates physical occupancy of that property.
See AGO 079-50 (it is necessary for all persons who own real property, or those persons who
are legally or naturally dependent upon such owners, to occupy the real property as a permanent
home or place of residence in order for the owners thereof to be entitled to the homestead
exemption from taxation). Of course, if the parent has established a permanent residence, his
later absence from the state on a sabbatical or in connection with his work would not necessarily
constitute an abandonment of that permanent residence, if he does not establish a permanent
residence in some other jurisdiction. Lanier v. Lanier, 95 Fla. 522, 116 So. 867 (1928); Rule
12D-7.13(1), F.A.C.; cf. AGO 076-177.

Your last question is whether homestead exemption will be available if the dependent minor child
shares living quarters with another student. Although the foregoing analysis indicates that
homestead exemption will not always be available in the first place, nevertheless if it is otherwise
property available, the fact that someone else besides the home owner's dependent may also
reside on that property would not destroy its eligibility for homestead exemption. Rule 12D-
7.13(5)(a), F.A.C., reads as follows:

"The head of the family occupying the second story of a building as his home and the first story
of the building as his business house is entitled to claim homestead exemption on the building,
except that portion not used by him either as his business house or as his home. Any portion of
the property not used as his business house may not be exempted as a homestead. In other
words, if any portion of the first floor or second floor of the building is rented to another party and
used by the other party for other purposes, it would not be within the exemption provided for
under Article VII of the State Constitution. (Smith v. Guckenheimer, Fla. 1900, 27 So. 900)."

This rule would seem to indicate that the fact that someone unrelated to the owner resides on
the property, even if that person pays rent for the right to do so, will not necessarily destroy the
eligibility for homestead exemption if it otherwise exists. However, it appears that the homestead
exemption might not be available for that portion of the premises which is leased or rented.



Thus in conclusion, it is my opinion that homestead exemption may be claimed by a nonresident
of the state who owns property in the state and maintains thereon the permanent residence of
another who is legally or naturally dependent on him. Since the permanent residence of a
dependent minor is generally that of his or her parents, it would appear that a nonresident parent
could not claim homestead exemption for Florida real estate on which the parent's minor child
lived while attending college in Florida. However, if an adult college student in good faith
establishes Florida property owned by his or her parent as the student's permanent residence,
then the student could also be considered naturally dependent on the parent, if such were in fact
the case, making homestead exemption available for the property. These conclusions would not
be altered if the parent lived on the property temporarily without making that property his
permanent residence, or if the parent abandoned that permanent residence after establishing it.
If not otherwise available, the parent would generally not be able to claim homestead on property
which he had never occupied, not having made that property his permanent residence. However,
if the parent does establish the property as his permanent residence, an absence from the state
due to work or sabbatical would not necessarily constitute an abandonment of that permanent
residence where no new permanent residence in another jurisdiction was acquired. If property is
entitled to a claim of homestead, the fact that the property may also be occupied by another
student who is not the dependent of the owner of the property would not, of itself, destroy the
right of the owner to claim homestead exemption.

Sincerely,

Jim Smith
Attorney General

Prepared by:

E. Wilson Crump, Il
Assistant Attorney General



