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require process to start anew

Dear Mr. Peek:

This is in response to your request for an opinion on the following questions:

1. If changes are made in a proposed ordinance upon the second reading of the ordinance, is
the city required to have another reading of the ordinance following the reading in which changes
were made?

2. Must the city renotice the adoption of the ordinance in a newspaper of general circulation if
changes are made in the ordinance at the second reading?

3. Does the second reading of the ordinance have to be identical to the first reading of the
ordinance?

4. If changes are made in the ordinance at the first reading of the proposed ordinance, is the city
commission required to have two subsequent readings of the proposed ordinance?

Since your questions are interrelated, they will be answered jointly.

Your inquiry notes that, on numerous occasions, the City Commission of Valparaiso has found it
necessary to make changes in proposed ordinances during the enactment process. You also
note that the changes made at both the first and second readings of an ordinance are usually
small modifications, but that on occasions substantial changes are made to a proposed
ordinance.

It is appropriate to interject here that a determination whether any change to a proposed
ordinance during the enactment process is substantial or not is a question of fact or mixed
question of fact and law which our office is not empowered to determine. See, Statement of
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Policy Concerning Attorney General Opinions, Annual Report of the Attorney General, 1980, at
p. viii. Compare, Farnsley v. Henderson, 240 S.W.2d 82 at 84 (Ct.Ap. Ky. 1951) (holding that
what constitutes a material or substantial change in an ordinance between first consideration
and enactment is dependent upon the circumstances of each case).

Subsection (1)(a) of s. 166.041, F.S., defines "ordinance" for the purposes of that section as "an
official legislative action of a governing body, which action is a regulation of a general and
permanent nature and enforceable as a local law." See also, AGO 075-171. Section 166.041
generally sets forth the procedures for adoption of ordinances, s. 166.041(6) specifically
providing that:

"The procedure as set forth herein shall constitute a uniform method for the adoption and
enactment of municipal ordinances and resolutions and shall be taken as cumulative to other
methods now provided by law for adoption and enactment of municipal ordinances and
resolutions. By future ordinance or charter amendment, a municipality may specify additional
requirements for the adoption or enactment of ordinances or resolutions or prescribe procedures
in greater detail than contained herein. However, a municipality shall not have the power or
authority to lessen or reduce the requirements of this section or other requirements as provided
by general law." (e.s.)

See, AGO's 081-32; 075-173; 074-371 (concluding that this statute provides a uniform method
for the enactment of municipal ordinances unless a municipality has adopted more stringent
requirements subsequent to the effective date of s. 166.041).

Subsection (3)(a) of s. 166.041 sets forth this uniform method:

"Except as provided in paragraph (c), a proposed ordinance may be read by title, or in full, on at
least 2 separate days and shall, at least 7 days prior to adoption, be noticed once in a
newspaper of general circulation in the municipality. The notice of proposed enactment shall
state the date, time, and place of the meeting, the title or titles of proposed ordinances, and the
place or places within the municipality where such proposed ordinances may be inspected by
the public. Said notice shall also advise that interested parties may appear at the meeting and be
heard with respect to the proposed ordinance." (e.s.)

In City of St. Petersburg v. Austin, 355 So.2d 486 (2 D.C.A. Fla., 1978), the court interpreted
subsection (3)(a) as imposing a mandatory reading requirement in the enactment of municipal
ordinances, with municipalities having a choice of reading the proposed ordinance by title or in
full. Moreover, by the plain meaning of the language "shall . . . be noticed . . . in a newspaper . .
." it is apparent that the notice or publication provision is mandatory also. Thus, both the reading
and notice provisions of this section should be regarded as mandatory. See also, 62 C.J.S.
Municipal Corporations s. 418(a).

However, my research has revealed no Florida appellate decisions which are germane to the
specific issues raised by your inquiry, nor have I found any cases which interpret s.
166.041(3)(a) in these particular areas. But, there are other authorities which treat the issues
raised by your letter. 5 McQuillin, Municipal Corporations s. 16.87, states that while there may be
a change in details through which the purpose of an ordinance is manifested, the original general



purpose of a measure cannot be changed by amendment on passage. Thus, amendments can
be made during passage of an ordinance when the amendment is not one changing the original
purpose, but a material amendment, one going to the substance of the ordinance, cannot be
made during the very meeting at which the ordinance is passed. See, B. and B. Vending Co., v.
City of El Paso, 408 S.W.2d 545 (Ct. Civ. App. Tex. 1966) (holding that amendments to a city
ordinance between first and second readings were not so substantial as to make the final draft a
"new" ordinance); Jefferson v. City of Anchorage, 513 P.2d 1099 (Alaska 1973) (holding that
since amendment of a proposed ordinance did not change its basic character, and since there
was no material change in the subject treated, it was not necessary to proceed as though it were
a new ordinance, repeating required procedural steps). The same criteria have been applied to
the notice or publication requirement in the case of ordinances substantially amended following
original notice. 5 McQuillin, supra, at s. 16.88, and authorities cited therein. See also, 62 C.J.S.
Municipal Corporations s. 417(b) (noting that any material or substantial difference between the
ordinance originally introduced and that passed will render the ordinance void if the form in
which it was finally passed was not before the governing body for the required time, but that an
ordinance will not be invalidated simply because it is, when finally passed, not in the exact form
in which originally introduced, provided that any changes are not substantial or material). Accord,
Farnsley v. Henderson, supra.

I note in passing that notice is an elemental aspect of due process, courts having historically set
forth the general principle that due process consists basically and in part of fair notice and an
opportunity to be heard. In City of St. Petersburg v. Austin, supra, at 488, the Second District
Court of Appeal found correct and affirmed the trial court's conclusion of law stating, inter alia,
the legislative intent of s. 166.041(3)(a): "[t]he legislative intent is to give the public notice of the
ordinance and to make the council itself aware of the ordinance's effect . . .."

In view of the above authorities, I must conclude that if any substantial or material changes or
amendments are made during the adoption process, the enactment process mandated by s.
166.041(3)(a) must start anew, with full compliance with the reading and notice requirements
contained therein. Thus, your first and second questions are answered in the affirmative, if the
changes in the proposed ordinance were substantial or material; your third question is answered
in the negative; your fourth question is answered in the affirmative, if the changes made were
substantial or material.

In sum, unless and until legislatively or judicially determined otherwise, it is my opinion that if any
substantial or material changes or amendments are made during the process of enacting a
municipal ordinance, the enactment process mandated by s. 166.041(3)(a) must begin anew
with full compliance with the reading and notice requirements contained therein.

Sincerely,

Jim Smith
Attorney General

Prepared by:

Anne Curtis Terry



Assistant Attorney General


