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Date: January 06, 1998

Subject:
Authority to serve arrest warrants

Mr. Allen W. Lindsay, Jr.
City Attorney

City of Milton

Post Office Box 586
Milton, Florida 32570

RE: MUNICIPALITIES--Service of arrest warrants by municipal police officers
Dear Mr. Lindsay:
This is in response to your request for an opinion on the following questions:

1. Does a police officer of a municipality have the authority to serve arrest warrants issued by the
court of competent jurisdiction?

2. Can the sheriff direct the municipal police department to serve an arrest warrant or criminal
summons initiated by the municipal police department?

QUESTION ONE
Your first question is answered in the negative.

Section 30.15(1), F.S., provides that sheriffs, in person or by deputy, shall execute in their
respective counties all process of the courts of this state which is executed in their counties. No
provision of general law authorizes or requires a municipal police officer to execute or serve
arrest warrants or any other criminal process which is issued by the courts.

Section 901.04, F.S., requires that arrest warrants be directed to all sheriffs of the state and
states specifically that "[a] warrant shall be executed only by the sheriff of the county in which the
arrest is made ...." (e.s.) When the Legislature has prescribed the mode of doing a thing, that
prescription must be observed, and when the controlling law directs how a thing shall be done
that is, in effect, a prohibition against its being done in any other way. Alsop v. Pierce, 19 So.2d
799, 805-806 (Fla.1944). See also Weinberger v. Board of Public Instruction, 112 So. 253, 256
(Fla.1927); In re Advisory Opinion of the Governor Civil Rights, 306 So.2d 520, 523 (Fla.1975).
Therefore, as ss. 30.15(1) and 901.04, F.S., read together direct that arrest warrants or any
other criminal process issued by the state courts shall be executed or served only by the sheriff
or his deputies, such service by a municipal police officer is not only unauthorized but is
prohibited. Cf. AGO 71-107 (capias issued out of criminal court of record required to be served
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only by a sheriff, with result that such a capias cannot properly be directed to "all municipal
police officers" or to any particular municipal police officer) and AGO 81-38 (municipality has no
home rule power to grant its fire department officials the authority to issue or serve summonses
or criminal process or process in the nature of criminal process in the state courts).

QUESTION TWO
Your second question is answered in the negative.

No provision of Ch. 30, F.S., nor any other general law that | am aware of, empowers a sheriff to
delegate his or her duty to execute the criminal process of the state's courts to municipal police
departments or to authorize or direct municipal police officers to execute or serve any criminal
process issued by courts of this state. | therefore conclude that a sheriff is not authorized by law
to direct a municipal police department or the municipal police to execute or serve any criminal
process issued by the state's courts. As discussed above, s. 30.15(1), F.S., imposes on the
sheriff (either in person or by his deputies), the duty to execute the criminal process of the state
courts and ss. 30.15(1) and 901.04, F.S., when read together, direct that arrest warrants or any
other criminal process issued by the state courts be executed or served only by the sheriff or his
deputies. The general rule which is followed by courts in this state is that:

"[1ln the absence of statutory authority, a public officer cannot delegate his powers, even with the
approval of a court. An officer, to whom a power of discretion is intrusted, cannot delegate the
exercise thereof except as prescribed by statute. . . ."

67 C.J.S. Officers s. 194. See State v. Inter-American Center Authority, 84 So.2d 9 (Fla. 1955);
Nicholas v. Wainwright, 152 So.2d 458 (Fla. 1963). And see AGO's 68-6, 68-44, 73-380, 74-57,
74-116. Further, it is settled law in this state that constitutional county officers have no inherent
powers and have only such authority as may be expressly granted by statute or necessarily
implied from an express statutory grant of authority or imposition of duty. See generally 67 C.J.S.
Officers ss. 190, 192. See, e.g., Lang v. Walker, 35 So. 78, 80 (Fla. 1903); White v. Crandon,
156 So. 303, 305 (Fla. 1934); Gessner v. Del-Air Corporation, 17 So.2d 522 (Fla. 1944); AGO's
75-161, 78-46. These rules apply to sheriffs who, with respect to the subject matter of your
guestion, are expressly granted the authority and upon whom the duty is imposed to serve
criminal process and who are not statutorily authorized to delegate this power or duty.

However, with regard to criminal summonses, s. 901.10, F.S., provides that such a summons
shall be served in the same manner as a summons in a civil action, that is, service by the sheriff
or a special process server (as set forth in s. 48.021, F.S.). Section 48.021(2), F.S., provides for
appointment by the sheriff of each county of as many special process servers as he in good faith
deems necessary and who meet the requirements of s. 48.021, F.S., to serve at the pleasure of
the sheriff. While it appears that the sheriff might appoint (in his or her individual, unofficial
capacities) individual police officers to serve civil process and, pursuant to s. 901.10, F.S.,
criminal summons under the authority granted in s. 48.021, F.S., neither statute authorizes the
sheriff to "direct the municipal police department to serve ... criminal summons" nor do they
empower the sheriff to unilaterally and effectively authorize any individual police officer who
might be appointed as a process server under s. 48.021, F.S., to act as and perform the function
of a special process server during either "on duty" or "off duty" hours absent the official



authorization or approval of the governing body of the municipality or the chief of police if he or
she is duly authorized to give such approval on behalf of the municipality.

In conclusion, it is my opinion that a municipal police officer is not authorized by law to execute
or serve arrest warrants or any other criminal process issued by state courts and a sheriff is not
authorized by law to delegate his duty to execute the criminal process of the state courts or to
authorize or direct a municipal police department or a municipal police officer to execute or serve
such process.

Sincerely,

Jim Smith
Attorney General

Prepared by:

Gerry Hammond
Assistant Attorney General



