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Date: January 05, 1998

Subject:
Municipalities, fire safety standards

Mr. William R. Lisch
City Attorney
City of Bradenton
519 13th Street, West
Bradenton, Florida 33505

RE: MUNICIPALITIES--More stringent fire safety standards or other police regulations than
those imposed by Florida Child Care Licensing Act authorized

Dear Mr. Lisch:

This is in response to your request for an Attorney General's Opinion on the following questions:

1. Has the state, by s. 402.305, F.S., preempted unto itself and HRS the establishment of fire
safety standards for child day care centers, so as to prevent the enforcement of fire safety
standards as listed in NFPA 101?

2. If the answer to question no. 1 is in the affirmative, then to what agency does the responsibility
for the inspection of fire safety standards at child day care centers fall?

You state that the City of Bradenton has adopted the Life Safety Code of the National Fire
Protection Association. According to your letter the fire protection requirements for child day care
centers set forth in this code exceed those imposed by the State Fire Marshal pursuant to
administrative rules contained in Rule Ch. 4A-36, F.A.C. You question whether the more
stringent standards of the Life Safety Code may be applied or whether the state has preempted
to itself the establishment of fire safety standards for child care facilities with regard to fire
department inspections. You further state that the State Fire Marshal does not make inspections
of child day care centers. This office has not been apprised of the specific provisions of the fire
safety or fire prevention code of the City of Bradenton or whether such code has been
incorporated into the building code of the city as the fire prevention segment of the code or as an
additional or more stringent requirement than that specified in the State Minimum Building Code
adopted by the city, or whether separately adopted by the city under the police power.

QUESTION ONE

Sections 402.301-402.316, F.S., Florida's Child Care Licensing Act, establish the licensing
procedures for child care facilities. The purpose of this act is to establish statewide minimum
standards for the care and protection of children in child care facilities and to approve county
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administration and enforcement to regulate conditions in such facilities through a program of
licensing. Section 402.301, F.S. The state minimum standards are designed to protect the
health, sanitation, safety and well-being of all children under care by ensuring competent
personnel, adequate physical surroundings, and healthful food. All standards established under
the act (Ch. 83-248, Laws of Florida) are to be in accordance with child care standards pursuant
to rules promulgated and utilized by the State Fire Marshal for child care facilities. Section
402.305, F.S. The minimum standards for child care facilities are to include the following areas:
personnel, physical facilities, sanitation and safety, nutritional practices, admissions and record
keeping and transportation safety. Section 402.305, F.S. Rules of the Department of Health and
Rehabilitative Services, contained in Rule Ch. 10M-12, F.A.C., implement and provide for the
minimum standards in the areas specified in subsections (1)-(6) of s. 402.305, F.S. An
examination of the child care licensing act and the legislation creating and amending the act
(Chs. 74-113 and 83-248, Laws of Florida) illustrates that the provisions of ss. 402.301-402.316,
F.S., relate specifically to the licensing of child care facilities and that the administration and
enforcement by the county or its designated licensing agency or the Department of Health and
Rehabilitative Services of the rules promulgated thereunder regulate the privilege or right of
licensees to engage in this business. See, e.g., the title to Ch. 74-113, Laws of Florida, which
provides that it is "[a]n act . . . requiring licenses for child care facilities; . . . providing for state
minimum licensing standards; . . ."; s. 402.301, F.S., stating that it is the legislative intent "to
ensure maintenance of these standards [as prescribed in the act], and to approve county
administration and enforcement to regulate conditions in such facilities through a program of
licensing . . ."; s. 402.305, F.S., prescribing licensing standards; s. 402.308, F.S., regarding the
issuance of licenses; s. 402.310, F.S., describing disciplinary actions and administrative fines for
violation of the provisions of the act or the rules promulgated thereunder; and s. 402.311, F.S.,
authorizing the inspection of licensed child care facilities by the department or the local licensing
agency. That portion of the statutes and rules which pertains to fire safety regulations and
standards and the enforcement thereof does not preempt or prohibit more stringent municipal
regulation in this area but requires that the minimum standards established by the statutes and
rules must be met. Administration of state minimum standards as prescribed by Ch. 402, F.S.,
and the rules relating thereto through the licensing of child care facilities is to be carried out by
the Department of Health and Rehabilitative Services or the local licensing agency. See ss.
402.306 and 402.307, F.S. The statutory provisions of Ch. 402, F.S., speak only to the
administration and enforcement of the standards of this chapter and related administrative rules
for purposes of the licensing of child care facilities and do not authorize or empower a county or
the department to enforce fire safety or fire protection codes. Compare s. 402.310, F.S.,
providing for disciplinary actions for the violation of the provisions of ss. 402.301-402.316, F.S.,
or the rules adopted thereunder and s. 402.311, F.S., regarding the inspection of licensed child
care facilities, with s. 633.121, F.S., setting forth the persons who are authorized to enforce the
state fire prevention and control law and rules of the State Fire Marshal, and s. 633.171, F.S.,
which prescribes the penalty for violation of Ch. 633, F.S., or any order, rule or regulation of the
State Fire Marshal.

Section 633.05(8), F.S., provides, inter alia, that the State Fire Marshal shall make and
promulgate rules and regulations for the "[e]stablishment of uniform firesafety standards for . . .
residential child care facilities. . . ." This subsection also states that "[n]othing in this subsection
shall preclude the Department of Health and Rehabilitative Services from reporting any firesafety
standard violations discovered in the course of an inspection to either the fire department or the



State Fire Marshal." Subparagraph (8)(c) states that this subsection applies only to the
establishment of uniform fire safety standards and does not affect the responsibility for
conducting fire safety inspections or enforcing fire safety laws. The persons authorized to
enforce Ch. 633, F.S., and the rules prescribed by the State Fire Marshal within their
jurisdictions, as agents of their respective jurisdictions, include the chiefs of municipal fire
departments and other fire department personnel designated by their respective chiefs. Section
633.121, F.S. The provisions of Ch. 633, F.S., and all regulations prescribed by the State Fire
Marshal under this chapter, have the same force and effect as ordinances in the respective
municipalities and are made enforceable in county courts in the same manner as municipal
ordinances. Section 633.15, F.S. See also s. 633.171(1), F.S., making it a misdemeanor of the
second degree to violate any provision of Ch. 633, F.S., or any order, rule or regulation of the
State Fire Marshal.

Pursuant to s 633.05, F.S., "The Minimum Fire Safety Standards for Child Care Facilities" (Rule
Ch. 4A-36, F.A.C.), were promulgated. The purpose of these standards, as described in Rule
4A-36.02, F.A.C., is "to specify measures which will provide that degree of public safety from fire
which can be reasonably required. These rules . . . insist upon compliance with a minimum
standard for life safety necessary in the public interest. . . ." (e.s.) Regarding limitations on these
standards, Rule 4A-36.07(1), F.A.C., provides that "[n]othing in these rules shall be construed to
prohibit a better type of building construction, the use of any material, method of construction,
more exits, systems, or appliances, which can be shown by the submission of evidence (certified
documentation by the manufacturer, or acceptance by a nationally recognized testing agency, or
approved by the authority having jurisdiction) to provide at least an equivalent degree of quality,
strength, effectiveness, fire resistance, durability, and safety, or otherwise safer conditions than
the minimum requirements specified in this chapter." (e.s.) It would appear that Rule Ch. 4A-36,
F.A.C., operates to establish the state minimum standards for child care facilities referred to in s.
402.301, F.S., and which the Department of Health and Rehabilitative Services or the county or
its duly designated licensing agency are required to adopt and enforce. The rule chapter
imposes minimum standards for fire safety in child care facilities and recognizes that such
standards may be exceeded.

Section 166.021(1), F.S., of the "Municipal Home Rule Powers Act" provides that municipalities
may exercise any power for municipal purposes except when expressly prohibited by law, and s.
166.021(3) states that pursuant to the authority set forth in s. 2(b), Art. VII, State Const., the
legislative body of each municipality has the power to enact legislation concerning any subject
upon which the State Legislature may act except, inter alia, any subject which is expressly
prohibited by the Constitution or any subject which is expressly preempted to state or county
government by the Constitution or by general law. Section 166.021(3)(b) and (c), F.S. The term
"express" as used in s. 166.021, F.S., has been construed to mean a reference which is
distinctly stated and not left to inference. See Edwards v. State, 422 So.2d 84, 85 (2 D.C.A. Fla.,
1982). Cf. Pierce v. Division of Retirement, 410 So.2d 669, 672 (2 D.C.A., Fla., 1982). Nothing in
Ch. 402, F.S. (or the rules promulgated thereunder), or Ch. 633, F.S., expressly (or impliedly)
preempts or prohibits a municipality from enacting and enforcing more stringent fire prevention
or fire safety codes or other regulatory measures enacted under the police power applicable to
all persons and structures within its jurisdiction, including child day care centers. As is stated in
Chs. 402 and 633, F.S., and Rule Ch. 4A-36, F.A.C., these fire safety and other standards are
the minimum requirements imposed on child care facilities for licensing purposes which are to be



administered and enforced by the county or its designated licensing agency or the Department of
Health and Rehabilitative Services.

QUESTION TWO

Your second question will not be addressed as it is premised on an affirmative answer to your
first question.

Therefore, it is my opinion until legislatively or judicially determined otherwise that ss. 402.301-
402.316, F.S., and Ch. 633, F.S., do not expressly prohibit a municipality from enacting and
enforcing more stringent fire prevention or fire safety codes or other regulatory legislation
enacted under the police power applicable to all persons and structures within their jurisdictions,
including child day care centers or other child care facilities nor do these statutory provisions
expressly preempt to the state or county government the authority to establish fire safety
standards or other police regulations for child day care centers or other child care facilities.
Rather, the fire safety and other standards imposed on such child care facilities by ss. 402.301-
402.316, F.S., Ch. 633, F.S., and the administrative rules promulgated thereunder are the
minimum requirements for the licensing of such facilities and such licensing standards are to be
enforced by the county, or its licensing agency or the Department of Health and Rehabilitative
Services. Therefore, municipalities may lawfully enact and enforce more stringent fire safety
standards or fire safety codes or other police regulations for such child care facilities.

Sincerely,

Jim Smith
Attorney General

Prepared by:

Gerry Hammond
Assistant Attorney General


