Service charge charged by clerk from gas tax money
Number: AGO 85-53

Date: December 23, 1997

Subject:
Service charge charged by clerk from gas tax money

Mr. Michael A. Rider

Attorney for Glades County Board of County Commissioners
13 Oak Street

Post Office Box 608

Lake Placid, Florida 33852

RE: CLERKS OF CIRCUIT COURT--Payment of service charges and administrative fees
concerning fifth and sixth cent gas tax

Dear Mr. Rider:

This is in response to your request, in your capacity as attorney for the Glades County Board of
County Commissioners for an opinion on the following question:

Upon authorization by the board of county commissioners, may the clerk pay to himself from the
"fifth and sixth cent" gas tax monies a service charge or administration fee for his efforts in
providing investment, accounting and bookkeeping services for those funds on behalf of the
board?

Your letter of inquiry states that the Clerk of the Circuit Court for Glades County, acting on behalf
of the Board of County Commissioners of that county, has experienced "a tremendous increase
in accounting and bookkeeping costs" through his office due to the administration of "fifth and
sixth cent" gas tax funds. You note that the clerk has asked the Board of County Commissioners
for authorization to charge some type of fee against these gas tax funds for investment,
accounting and bookkeeping services. This opinion is expressly limited to a consideration only of
the clerk's authority to charge a service charge or administrative fee from the fifth and sixth cent
gas tax.

As a general rule, public officers, such as the clerk of the circuit court, have no legal claim for
official services rendered, except when and to the extent that, compensation is provided by law;
when no compensation is provided, the rendition of such service is deemed to be gratuitous.
Attorney General Opinions 67-44; 79-8; 75-250; 51-160, January 14, 1951, Biennial Report of
Attorney General, 1951-1952, p. 42; 53-188, August 6, 1953, Biennial Report of Attorney
General, 1953-1954, p. 255; Rawls v. State ex rel. Nolan, 122 So. 222 (Fla. 1929); Gavagan v.
Marshall, 33 So.2d 862 (Fla. 1948); Pridgeon v. Folsom, 181 So.2d 222 (1 D.C.A. Fla., 1965).
See also 14 C.J.S. Clerks of Courts s. 9 (noting that clerk takes his office cum onere and must
perform gratuitously those official duties for which no compensation is provided by law). The
right to fees collected by an officer depends on statute, and fee statutes are to be strictly
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construed. Bradford v. Stoutamire, 38 So.2d 684 (Fla. 1948); 67 C.J.S. Officers and Public
Employees s. 224(b). See also s. 5(c), Art. Il, State Const., which expressly provides that the
"powers, duties, compensation and method of payment of state and county officers shall be fixed
by law" (e.s.); s. 1(d), Art. VIII, State Const., providing that the clerk of the circuit court, a county
officer, where not otherwise provided by county charter or special law approved by vote of the
electors, serves as "ex officio clerk of the board of county commissioners, auditor, recorder and
custodian of all county funds"; s. 16, Art. V, State Const.; ss. 125.17 and 28.12, F.S.; Alachua
County v. Powers, 351 So.2d 32 (Fla. 1977).

The tax monies involved in your question--the "fifth and sixth cent" gas tax--are imposed
pursuant to s. 9(c), Art. Xll, State Const., therein referred to as the "second gas tax." Both the
State Constitution, s. 9(c)(1), and its statutory implementation, s. 206.41, F.S., specify this tax to
be "two cents per gallon." This tax was labeled "second gas tax" in s. 16, Art. IX of the 1885
Constitution, as amended, to distinguish it from the state tax already imposed on like fuels and in
effect at that time. See Ch. 15659, 1931, Laws of Florida, and former s. 208.04, F.S. 1941,
subsequently codified as s. 206.41, F.S., and then amended in 1983 to delete reference to and
description of the "first gas tax.” Section 206.41, F.S., for purposes of clarity, designates the
second gas tax as the "constitutional gas tax." | also note that this tax is distinct from that
imposed pursuant to s. 206.60, F.S., "County tax on motor fuel,” which is alluded to in your letter.

Nothing in s. 9(c), Art. XII, appears to authorize the clerk to collect a fee or charge for the
services described in your letter; s. 9(c)(4) merely provides in pertinent part for these monies to
be "allocated to the account of each of the several counties” in the amounts specified therein.
Moreover, my review of the pertinent statutes has not revealed any statutory provision which
would authorize payment to the clerk of a fee for his efforts in providing accounting and
bookkeeping services for the tax monies in question.

Additionally, my research did not reveal, nor have you brought to my attention, any special law
which authorizes such a fee. See ss. 206.41; 206.45(1) (providing for remittance of the
constitutional gas tax to the State Board of Administration for distribution as provided in the State
Constitution); s. 206.47 (implementation of the constitutional scheme of distribution); ss. 215.20
and 215.22 (providing for a service charge to be deducted from the Gas Tax Collection Trust
Fund [which contains constitutional gas tax funds, among other types of gas taxes] with such
service charge or deduction to be deposited in the General Revenue Fund); s. 339.083
[transferred to s. 336.022, F.S. (1984 Supp.)] (providing for a county transportation trust fund into
which all funds received by a county for transportation shall be deposited, specifying that "[n]o
expenditures other than transportation expenditures authorized by law shall be made from such
fund,” and providing for periodic audit by the Auditor General to assure that these funds are
expended in accordance with law); Ch. 28, ss. 28.12 and 28.24. Compare s. 28.24(13)
(authorizing a service charge for "receiving money into the registry of court,” which duty is to be
distinguished from the clerk's duties as "custodian of all county funds,"” imposed by s. 1, Art. VIII
and implemented by ss. 28.12 and 125.17). And see AGO 75-241 (distinguishing county funds
from money in the registry of court).

However, the provisions of s. 28.33, F.S., "Investment of county funds" do provide authority for
the clerk, under certain circumstances, to retain interest earned from investment of surplus
funds. Section 28.33 provides in pertinent part:



"Except for interest earned on moneys deposited in the registry of the court, all interest accruing
from moneys deposited shall be deemed income of the office of the clerk of the circuit court
investing such moneys and shall be deposited in the same account as are other fees and
commissions of the clerk's office. . . ."[1] (e.s.)

Attorney General Opinions 75-241 and 75-241A, in construing s. 28.33, concluded that the
circuit court clerk is entitled to retain as income of his office the earnings from investments of his
own funds, such as fees and commissions, and from the investments of surplus county funds
when specifically authorized by resolution of the board of county commissioners to invest such
funds and to credit the interest thereon as income of his office. See also Alachua County v.
Powers, supra (also construing s. 28.33 and concluding that the clerk has investment discretion
of county funds except for those surplus funds directed by the board of county commissioners to
be invested pursuant to their directions), and AGO 82-29 (reiterating the rules stated in Powers,
supra, and AGO 75-241A).

In summary, until legislatively or judicially determined otherwise, it is my opinion that the clerk of
the circuit court is not authorized to exact a service charge or administration fee from "fifth and
sixth cent" gas tax monies for his efforts in providing investment, accounting and bookkeeping
services for those funds on behalf of the board of county commissioners; however, the clerk may
retain as income of the office of clerk of the circuit court the earnings from investments of surplus
county funds except as otherwise directed by the board of county commissioners.

Sincerely,

Jim Smith
Attorney General

Prepared by:

Anne Curtis Terry
Assistant Attorney General

[1] I note in passing that s. 28.33 was amended in 1982 (Ch. 82-117, Laws of Florida) following
the 1980 judgment of the Supreme Court of the United States in Webb's Fabulous Pharmacies,
Inc. v. Beckwith, 449 U.S. 155 (1980), on remand, Beckwith v. Webb's Fabulous Pharmacies,
Inc., 394 So.2d 1009 (Fla. 1981), finding a portion of s. 28.33 (as it existed prior to the 1982
amendment) unconstitutional. The amended statute is presumptively valid and must be given
effect until the courts declare otherwise.



