
Permit fees from fair association 
Number: AGO 86-54

Date: December 22, 1997

Subject:
Permit fees from fair association

The Honorable Doyle Conner
Commissioner of Agriculture
The Capitol
Tallahassee, Florida 32301

RE: MUNICIPALITIES--Fair association subject to regulatory permit fee

Dear Commissioner Conner:

This is in response to your request for an opinion on substantially the following question:

Is a fair association, incorporated under the provisions of Ch. 616, F.S., and which operates
under a permit granted by the Department of Agriculture and Consumer Services subject to
payment of permit fees imposed pursuant to a municipal ordinance?

According to your letter of inquiry, the Central Florida Fair, operated by a nonprofit corporation of
agricultural, business and civic leaders, is situated in the City of Orlando and operates under a
permit issued by the Florida Department of Agriculture and Consumer Services (hereafter the
department). See s. 616.15, F.S., providing that no public fair or exposition may be conducted by
an association incorporated under the provisions of Ch. 616, F.S., without a permit issued by the
department as prescribed therein. Chapter 18 of the City Code of Orlando, a copy of which was
attached to your letter, operates to require procurement of a permit and payment of a fee for the
conduct of outdoor shows or assemblages in temporary structures. Section 18.01(1), City Code
of Orlando, provides that "[a]ny person proposing to conduct a circus, sideshow, bazaar, revival
meeting or any other outdoor show or assemblage for any purpose whatsoever, in/under any
tent or other temporary structure, shall first procure a permit from the city building inspection
department." Section 18.01(2) imposes a fee of thirty dollars ($30.00) "to cover the expenses
incident to processing of the application for permit and to cover the costs of inspections in
connection therewith . . . ." The permit is valid for no more than sixty (60) days from the date of
issuance. Section 18.01(3), City Code of Orlando.

As a prerequisite to the issuance of the foregoing permit, the city police, fire and building
inspection departments and, where sanitary facilities are provided, the Orange County Health
Department must inspect the premises and the tents or other temporary structures. Moreover,
the city zoning and traffic engineering departments must review the permit application to ensure
compliance with other applicable provisions of the city code. Section 18.02, City Code of
Orlando. Section 18.04 sets forth the nature of the inspection including examination of the
grounds, structure, aisles, exits, fire appliances and canvas tent or other such structure. The
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balance of Ch. 18 includes, inter alia, regulatory provisions for evidence of fireproofing and fire
protection, sanitary facilities, occupancy and police protection, all with respect to the conduct of
such outdoor shows or assemblages.

You inquire whether the fair association, incorporated under Ch. 616, F.S., and operating under
a permit issued by the department, is subject to the payment of such permit fees imposed by the
municipality in light of the provisions of s. 616.12, F.S. It is to be initially emphasized that the
Attorney General's legal authority to address questions of law does not encompass any power or
authority to comment upon the validity of a duly enacted municipal ordinance; rather, any such
ordinance must be considered presumptively valid unless and until determined otherwise by a
court of competent jurisdiction in appropriate legal proceedings. See AGO 73-172. However, it is
clear that municipal ordinances are inferior and subordinate to state law. Thus, an ordinance
may not conflict with any controlling provision of a state statute. If any doubt exists as to the
degree of power attempted to be exercised which may affect the operation of a state statute, the
doubt must be resolved in favor of the statute and against the ordinance. City of Miami Beach v.
Rocio Corp., 404 So.2d 1066 (3 D.C.A. Fla., 1981), petition for review denied, 408 So.2d 1092
(Fla. 1981); Rinzler v. Carson, 262 So.2d 661 (Fla. 1972); AGO 79-71.

Chapter 616, F.S., generally regulates public fairs and expositions held in this state. See, e.g.,
ss. 616.091 (trade and safety standards for operation of public fairs and expositions); 616.15
(permit from Department of Agriculture and Consumer Services required); 616.17 (display of
minimum exhibits); 616.12(1), F.S. (licenses upon certain shows required). And see s. 616.01,
F.S., providing for the formation of a not for profit association for the purpose of conducting and
operating public fairs or expositions for the benefit and development of the educational,
agricultural, horticultural, livestock and other resources of the state or county or counties of this
state. Section 616.12(2), F.S., provides:

"Any fair association incorporated under the provisions of this chapter and securing the required
fair permit from the department is exempt from occupational license fees, occupational permit
fees, or any occupational taxes assessed by any county, municipality, political subdivision, or
agency, or instrumentality thereof."

It appears that the phrase "occupational license fees" (e.s.) as found in s. 616.12(2), F.S., supra,
relates or refers to those regulatory fees authorized pursuant to s. 166.221, F.S., which provides
as follows:

"A municipality may levy reasonable business, professional, and occupational regulatory fees,
commensurate with the cost of the regulatory activity, including consumer protection, on such
classes of businesses, professions, and occupations, the regulation of which has not been
preempted by the state or a county pursuant to a county charter."

Thus, a municipality may impose an occupational license fee for the purpose of regulation and
requiring compliance with certain prescribed standards and conditions for the conduct of such
business, profession or occupation, such fee to be limited to a sum commensurate with the cost
of the regulatory activity. Cf. s. 166.222, F.S., which empowers governing bodies of
municipalities to provide a schedule of reasonable inspection fees in order to defer the costs of
inspection and enforcement of the provisions of their building codes.



Chapter 205, F.S., governs local occupational license taxes and authorizes municipalities to levy
an "occupational license tax." See s. 205.042, F.S. Section 205.022(1), F.S., defining the phrase
"local occupational license," distinguishes between a local occupational license and a regulatory
permit. Pursuant to s. 205.022(1), a local occupational license is defined as

"the method by which a local governing authority grants the privilege of engaging in or managing
any business, profession, or occupation within its jurisdiction. It does not mean any fees or
licenses paid to any board, commission, or officer for permits, registration, examination, or
inspection. Unless otherwise provided by law, these are deemed to be regulatory and in addition
to, but not in lieu of, any local occupational license imposed under the provisions of this chapter."
(e.s.)

See AGO's 76-30 and 74-21. Section 18.01(2), City Code of Orlando, expressly provides that the
thirty dollar fee for the permit required by that chapter of the code is "to cover the expenses
incident to processing of the application for permit and to cover the costs of inspections in
connection therewith . . . ." Thus, such permit fee would not appear to be an occupational license
tax pursuant to s. 205.042, F.S., since such taxes are generally enacted solely or primarily for
revenue purposes. See generally 53 C.J.S. Licenses s. 3(b). See also Sandstrom v. City of Fort
Lauderdale, 133 So.2d 755 (2 D.C.A. Fla., 1961), cert. denied, 139 So.2d 695 (Fla. 1962);
Petroleum Carrier Corporation v. Silco Petroleum Carrier, Inc., 312 So.2d 457 (1 D.C.A. Fla.,
1975), cert. denied, 333 So.2d 464 (Fla. 1976). And see Bateman v. City of Winter Park, 37
So.2d 362 (Fla. 1948); Tamiami Trail Tours, Inc. v. City of Orlando, 120 So.2d 170 (Fla. 1960)
and Finlayson v. Conner, 167 So.2d 569 (Fla. 1964).

The issue, then, is whether the permit fee is an occupational license fee or an occupational
permit fee, the payment of which a fair association incorporated under Ch. 616, F.S., and
securing the state permit required therein is exempted from under the provisions of s. 616.12(2),
F.S. Chapter 616 does not define the terms "occupational license fee" or "occupational permit
fee." (e.s.) In such instance, the rule of interpretation is that where a statute uses words and
terms, without specifically defining their meaning, such words and terms will be considered to
have their plain and ordinary meaning. Milazzo v. State, 377 So.2d 1161 (Fla. 1979); State v.
Stewart, 374 So.2d 1381 (Fla. 1979); Gaulden v. Kirk, 47 So.2d 567 (Fla. 1950). The term
"occupational" is generally defined as "[o]f or pertaining to an occupation, trade or work." Black's
Law Dictionary 973 (5th ed. 1979); and see Webster's Third New International Dictionary 1560
(unabridged ed. 1981). Section 18.01, City Code of Orlando, relates to the conduct of "a circus,
sideshow, bazaar, revival meeting or any other outdoor show or assemblage for any purpose
whatsoever, in/under any tent or other temporary structure . . . ." (e.s.) See 3A C.J.S. Any, p. 903
defining the term "any" in its ordinary sense as "a word which is broad and general, and
comprehensive, and is broadly inclusive, and all embracing . . . it negatives the idea of exclusion,
and it is applied indifferently." Cf. AGO 83-90. While the Orlando City Ordinance specifically
mentions "a circus, sideshow, bazaar [or] revival meeting," the ordinance goes on to provide that
it applies to any other show or assemblage for any purpose in or under a temporary structure.
Thus, the ordinance is comprehensive in its terms and applies to all outdoor assemblages in or
under temporary structures and is not limited to any particular occupation, trade, or work or
group thereof. A permit fee imposed by ordinance which does not pertain to any particular
occupation, trade or work, but is assessed to cover the costs of administrative expenses and
inspections in regulating temporary structures in which an outdoor show or assemblage will take



place would not appear to be an occupational license fee or occupational permit fee as
contemplated by s. 616.12(2), F.S.

Section 2(b), Art. VIII, State Const., provides in pertinent part that "[m]unicipalities shall have
governmental, corporate and proprietary powers to enable them to conduct municipal
government, perform municipal functions and render municipal services, and may exercise any
power for municipal purposes except as otherwise provided by law." (e.s.) Pursuant to s.
166.201, F.S., "[a] municipality may raise, by taxation and licenses authorized by the constitution
or general law . . . amounts of money which are necessary for the conduct of municipal
government . . . ." (e.s.) This office has recently concluded that the term "licenses" as used in s.
166.201, supra, includes in its generality regulatory taxes levied under the police power and
regulatory licenses or fees. See AGO 84-98 which concluded, inter alia, that a municipality may
not impose either a regulatory license or a revenue license in the absence of authorization by
general law. Cf. AGO's 74-21; 76-30. The foregoing conclusion would also appear to be
applicable to municipal regulatory permits. See 53 C.J.S. Licenses s. 1. (terms "license" and
"permit" are often used synonymously). See also Black's Law Dictionary 1026 (5th ed. 1979)
defining "[p]ermit" as "any document which grants a person the right to do something. A license
or grant of authority to do a thing . . . A written license or warrant, issued by a person in
authority, empowering the grantee to do some act not forbidden by law, but not allowable without
such authority"; and Webster's Third New International Dictionary 1683 (unabridged ed. 1981).
Accordingly, a municipality must be authorized by general law or the Constitution before it may
impose a regulatory license or permit to raise amounts of money which are necessary for the
conduct of municipal government. See, e.g., s. 166.222, F.S., supra, authorizing municipalities to
impose reasonable inspection fees to defer the costs of inspection and enforcement of their
building codes.

You have directed my attention to AGO 65-88 which addressed the question of whether a fair
association, incorporated under the provisions of Ch. 616, F.S., which operates under permit
granted by the Commissioner of Agriculture was subject to payment of a license tax or fee
provided by ordinance of a municipality. Under the facts of that inquiry, the City of Key West had
enacted Ordinance No. 840, which levied a carnival and circus license fee of $500 for the first
day of operation and $50 for each succeeding day of operation. Unlike Ch. 18, City Code of
Orlando, Ordinance No. 840 explicitly pertained to a schedule of occupational license fees,
which were imposed upon the occupation of conducting carnivals and circuses. Moreover, AGO
65-88 discussed s. 616.12, F.S., 1965. Section 616.12 has been amended since the rendition of
that opinion. Subsection (2) of s. 616.12, the provision in question in the instant inquiry was
added by s. 11, Ch. 83-239, Laws of Florida. Therefore, to the extent of any conflict with the
instant opinion, AGO 65-88 should be considered as modified.

Accordingly, unless and until legislatively clarified or judicially determined otherwise, I am of the
view that a fair association, incorporated under the provisions of Ch. 616, F.S., and which
operates under a permit granted by the Department of Agriculture and Consumer Services is
subject to payment of a nonoccupational, regulatory permit fee imposed by a municipal
ordinance provided the imposition of such permit fee or license is authorized by the Constitution
or general law.

Sincerely,



Jim Smith
Attorney General

Prepared by:

John Rosner
Assistant Attorney General


