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Subject:

Commissioner living outside district

Mr. Daniel S. Mcintyre

County Attorney

St. Lucie County

2300 Virginia Avenue

Fort Pierce, Florida 34982-5652

Dear Mr. Mcintyre:
You ask substantially the following question:

May a county commissioner whose district's lines are redrawn so that the commissioner's
residence is outside the district from which he was elected change residence prior to the
expiration of his or her current term to a location within the newly drawn district, but outside the
boundaries of the original district, without creating a vacancy in office pursuant to s. 114.01(g),
F.S., and s. 3, Art. X, State Const.?

In summary:

A county commissioner whose residence is no longer within the district from which he was
elected due to the redrawing of district lines or redistricting may change residence to a location
within the newly drawn district prior to the expiration of his term without creating a vacancy in
office.

Residency in the district which a county commissioner represents is required by law.[1] This
office, however, has previously stated that a change in the boundary line of commission districts
or redistricting does not deprive a county commissioner of the right to hold office for the rest of
his term, even though the commissioner's residence may no longer be within the district which
he represents.[2] Thus, it appears clear that the redrawing of district lines cannot operate to
deprive a commissioner of the office for which he or she was elected.

In AGO 72-177, this office considered whether a county commissioner whose residence was no
longer within the district from which he was elected due to redistricting could seek election in the
new district which his residence occupied without resigning his office. It was concluded that the
commissioner would have to comply with the Resign-to-Run Law in order to seek election in a
district other than the one from which he was elected.[3] Although the commissioner could not be
deprived of his office due to the redistricting, he could not seek election in another district (the
one which he then resided in due to the redistricting) without resigning his old office.[4]
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Section 3, Art. X, State Const., provides that a "[v]acancy in office shall occur upon . . . failure to
maintain the residence required when elected or appointed . . . ." Likewise, s. 114.01(1)(g), F.S.,
provides that a vacancy in office shall occur "[u]pon the officer's failure to maintain the residence
required of him by law."

Based upon the discussion above, the redrawing of county commission district lines or
redistricting such that a commissioner's residence is no longer in the district from which he was
elected does not operate to create a vacancy in the commissioner's office.[5]

In State ex rel. Askew v. Thomas,[6] the Supreme Court determined that a school board
commissioner who chose to relocate her residence outside the area from which she was elected
had failed to maintain the residency required for her office, leaving her office vacant. The Court
found the constitutional and statutory requirement of maintaining residency applicable during any
of the term in which the office was held. In simplifying the implications of an officer moving out of
the district from which he or she was elected, the Court stated "if he leaves, he leaves his office
and a vacancy occurs in that residence area to be filled."[7]

The analysis in Thomas would apply equally to county commissioners, given the constitutional
and statutory requirements of residency for that office.[8] A commissioner who chooses to
relocate his or her residence outside the district fails to maintain the required residency, resulting
in a vacancy in the office.

| am unable to conclude, however, that a commissioner who moves his residence into a newly
drawn district which he already represents would, thereby, create a vacancy in the office. The
commissioner's move into the newly drawn district does not result in a failure to maintain the
required residency. Moreover, if the commissioner moves to establish residency to qualify for re-
election to the office which he holds, no part of the term of the office sought runs concurrently
with the office he presently holds.

Based upon the above, it is my opinion that a county commissioner whose residence is
displaced from the district the commissioner represents due to redrawing of district lines or
redistricting may relocate his or her residence to the new district which he or she represents
without creating a vacancy in office.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/Is

[1] See s. 1(e), Art. VIII, State Const., providing that "[o]Jne commissioner residing in each district
shall be elected as provided by law"; s. 124.01, F.S., providing for the election of one county
commissioner for each county commission, as provided by s. 1(e), Art. VIII, State Const. and s.
124.011(1)(a), F.S., stating that "[flive county commissioners shall reside one in each of five



county commission districts,” under single-member representation districts. (e.s.) See also AGO
55-182 (county commissioner must reside in the district in which he or she was elected).

[2] See AGO 46-389 concluding that a county commissioner whose district's lines are redrawn
such that the commissioner's residence is no longer within the district from which he or she was
elected remains a commissioner for the district, provided the residence is still within the county;
AGO 51-265 concluding that redistricting during the county commissioner's term which results in
the commissioner no longer residing in the district from which elected does not deprive the
commissioner of his office.

[3] See s. 99.012(2), F.S., Florida's Resign-to-Run Law, stating that "[n]o individual may qualify
as a candidate for public office who holds another elective or appointive office, whether state,
county, or municipal, the term of which or any part thereof runs concurrently with the terms of
office for which he seeks to qualify without resigning from such office not less than 10 days prior
to the first day of qualifying for the office he intends to seek."

[4] In AGO 72-177, the term of office for the county commissioner overlapped that of the office
which he sought, creating a clear requirement that he resign his current office pursuant to s.
99.012, F.S.

[5] It is recognized that s. 97.012, F.S., makes the Secretary of State the chief election officer of
the state with responsibility to "[o]btain and maintain uniformity in the application, operation, and
interpretation of the election laws [Chs. 97-106, F.S.]."

[6] 293 So. 2d 40 (Fla. 1974).

[7] Id. at 43.

[8] See n.1, supra.



