Marriage license and parental permission
Number: AGO 88-14

Date: December 19, 1997
Subject:

Marriage license and parental permission

The Honorable William W. Herring
Chairman Judge

Civil Division

Broward County Courthouse, Room 359
201 Southeast 6th Street

Fort Lauderdale, Florida 33301

RE: MARRIAGE-MINORS-JUDGES—written consent of both parents required for marriage of
minor where parents share parental responsibility. s. 741.0405, F.S.

Dear Judge Herring:
You have asked my opinion on substantially the following question:

May a marriage license be issued for one or more persons under the age of eighteen when the
written consent of only the custodial parent has been obtained?

In summary, | am of the opinion that:

The written consent of both parents is required before a marriage license may be issued for a
person under the age of eighteen, where both parents share parental responsibility of the minor
and where the parent to whom primary residence of the minor has been given, has not been
granted ultimate responsibility over this specific aspect of the child's welfare by the court.

Section 741.0405(1), F.S., provides in pertinent part:

"If either of the parties shall be under the age of 18 years but at least 16 years of age, the county
court judge or clerk of the circuit court shall issue a license for the marriage of such party only if
there is first presented and filed with him the written consent of the parents or guardian of such
minor to such marriage, acknowledged before some officer authorized by law to take
acknowledgements and administer oaths."

This office, in considering similar language in earlier statutes requiring the consent of the parents
in order to issue a marriage license to minors, concluded that when the parents are divorced
only the consent of the parent who has custody of the child is required.[1] For example, in AGO
46-239,[2] one of my predecessors in office stated:

"If the parents of the minor are living together, and thus in effect the minor is in custody of both
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parents, or if divorced and the joint custody of the minor is given to both parents . . . it would be
necessary to require the written consent of both parents.

The . . . former attorney general . . . ruled that in case the parents of the said minor are divorced
and the custody and control of the minor is given to one parent, then only the parent having
custody and control of the minor should be be required to give the written consent. | concur in
this opinion."

While the statutes have changed since these opinions were written,[3] the pertinent language
requiring the consent of the parents has remained substantially unchanged.

You ask whether the conclusion reached in these early Attorney General's Opinions remains the
same in light of the changes in the law relating to dissolution of marriage and child custody,
specifically s. 61.13(2)(b)2., F.S.

Section 61.13, F.S., was amended in 1982 to provide for shared parental responsibility;[4] as
amended, the statute states that "[i]t is the public policy of this state to . . . encourage parents to
share the rights and responsibilities of childrearing."[5] Thus, s. 61.13(2)(b)2., F.S., provides:

"The court shall order that the parental responsibility for a minor child shall be shared by both
parents unless the court finds that shared parental responsibility would be detrimental to the
child. . . . If the court determines that shared parental responsibility would be detrimental to the
child, it may order sole parental responsibility. . . ."

In ordering shared parental responsibility, the court may grant to one party the ultimate
responsibility over specific aspects of the child's welfare or may divide those aspects between
the parties based upon the best interests of the child.[6] When it is in the best interests of the
minor child, however, the court shall order sole parental responsibility, with or without visitation
rights, to the other parent.[7]

Prior to the changes in Ch. 61, F.S., in 1982, the courts had recognized that the grant of custody
of a child of divorced parents carried with it, in the absence of some extraordinary and unusual
circumstances, the right of the custodial parent to make certain decisions regarding the child.[8]

Under the new parental responsibility law, s. 61.13, F.S., however, the courts have held that the
statute "contemplates that joint decisions regarding a child shall continue to be made after a
dissolution by both parents, without regard to whom the primary physical residence has been
given."[9] In light of these changes in the law, | can no longer conclude that s. 741.0405(1), F.S.,
must be interpreted in such a way as to require only the consent of the parent to whom primary
physical residence of the child has been granted.

Accordingly, where both parents share parental responsibility for a minor child and where the
parent to whom the primary residence of the child has been given has not been granted ultimate
responsibility over this aspect of the child's welfare by the court, | am of the opinion, until
legislative or judicially clarified, that the written consent of both parents is required pursuant to s.
741.0405, F.S.



You specifically ask whether the consent of both parents would be required when the consent of
the noncustodial parent is impractical to obtain; for example, when the parent lives out-of-state. |
cannot conclude that the fact that consent may be difficult to obtain deprives the parent of his or
her parental rights under the statutes or removes the statutory requirement that the written
consent of the parents be given.

A more difficult situation is presented in your second factual situation when the whereabouts of
one parent are unknown. Where, however, the court, pursuant to Ch. 61, F.S., has ordered
shared parental responsibility and has not granted to the "custodial" parent the ultimate
responsibility over this aspect of the child's welfare, this office cannot conclude that the signature
of the custodial parent alone is sufficient. The Legislature, however, may wish to address these
issues by amendatory legislation.[10]

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tjw

[1] See 1949-1950 Biennial Report of the Attorney General 566, AGO 49-122; 1939-1940
Biennial Report of the Attorney General 46, AGO 39-369 (statute requiring consent of parents
when party seeking marriage license is under twenty-one years of age "should be construed so
as to require only the consent of the parent having custody and control of the minor before a
marriage license could be issued to such a minor").

[2] 1945-1946 Biennial Report of the Attorney General 723.

[3] See 1945-1946 Biennial Report of the Attorney General 723, AGO 46-239, stating that s.
741.04, F.S. 1941, requiring the written consent of the parents, was derived from the Compiled
General Laws 1927, ss. 5848 and 5850. Section 5848 required the consent of the parent while s.
5850 required the consent of the parents. "The compilers of the Florida Statutes, 1941,
combined the said Sections 5848 and 5850 into one section, 741.04, and retained the
requirement of the written consent 'of the parents."™

Chapter 78-266, Laws of Florida, deleted the provision in s. 741.04, F.S., pertaining to the
marriage of minors and created s. 741.0405, F.S.

[4] See s. 1, Ch. 82-96, Laws of Florida, which rewrote s. 61.13(2)(b), F.S., to provide, among
other things, for shared parental responsibility. "Shared parental responsibility” was defined by
the act to mean that both parents retain full parental rights and responsibilities with respect to
their child and required both parents to confer so that major decisions affecting the welfare of the
child would be determined jointly. See s. 61.13(2)(b)2.a, F.S., 1983. In 1986, however, s. 61.13,
F.S., was amended by s. 118, Ch. 86-220, Laws of Florida, and the above definition was deleted
from the statute.



And see "Shared Parental Responsibility and Residence Restrictions in Florida,” 38 U.Fla.L.Rev.
117, 118, n. 4 and 5 (1986), which noted that in Florida the courts use the term "shared parental
responsibility” rather than "joint custody,” and which, quoting Folberg, Custody Overview, in Joint
Custody and Shared Parenting 3 (J. Folberg ed. 1984), stated:

"The distinguishing feature of joint custody is that both parents retain legal responsibility and
authority for the care and control of the child, much as in an intact family. Joint custody upon
divorce is defined here as an arrangement in which both parents have equal rights and
responsibilities regarding major decisions and neither parent's rights are superior. Joint custody
basically means providing each parent with an equal voice in the children's education,
upbringing, religious training, nonemergency medical care, and general welfare. The parent with
whom the child is residing at the time must make immediate and day-to-day decisions regarding
discipline, grooming, diet, activities, scheduling social contacts, and emergency care."

[5] Section 61.13(2)(b)1., F.S.

[6] Section 61.13(2)(b)2.a, F.S. The subparagraph provides that "[a]reas of responsibility” may
include primary residence, education, medical and dental care, and any other responsibilities
which the court finds unique to a particular family.

[7] Section 61.13(2)(b)2.b, F.S. Cf. Frey v. Wagner, 433 So.2d 60 (3 D.C.A. Fla., 1983)
(presumption is that shared parenting is in best interests of child).

[8] See, e.g., Connelly v. Connelly, 409 So.2d 175 (2 D.C.A. Fla., 1982) (custodial parent has
right to make decision regarding child's education); Peterseil v. Peterseil, 307 So.2d 498 (3
D.C.A. Fla., 1975).

[9] Markham v. Markham, 485 So0.2d 1299, 1300 (5 D.C.A. Fla., 1986); and see Wheeler v.
Wheeler, 501 So.2d 729 (1 D.C.A. Fla., 1987).

[10] Compare s. 63.072(1), F.S., which provides that the court may excuse the consent of a
parent who has abandoned a child to an adoption.



