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Subject:
School board subject to comprehensive plan

Mr. Isadore F. Rommes, Jr.
Attorney for City of Perry and District School Board of Taylor County
115 West Bay Street
Perry, Florida 32347

RE: MUNICIPALITIES–SCHOOL BOARDS–LOCAL COMPREHENSIVE PLANNING AND LAND
DEVELOPMENT ACT–district school board subject to comprehensive plan when developing
within the municipality. s. 163.3161, F.S., et seq.

Dear Mr. Rommes:

You have asked substantially the following question on behalf of the City of Perry and the Taylor
County District School Board:

Is the district school board subject to the municipality's comprehensive plan adopted pursuant to
s. 163.3161, F.S., et seq., when developing land situated within the municipality?

In sum, I am of the opinion that:

The district school board is subject to the municipality's comprehensive plan adopted pursuant to
s. 163.3161, F.S., et seq., when developing land situated within the municipality to the extent
that such plan does not regulate the same subject as the State Uniform Building Code for Public
Educational Facilities Construction.

You refer to s. 235.26, F.S., which provides that all educational facilities constructed by a school
board shall conform to the State Uniform Building Code for Public Educational Facilities
Construction. That section states that such facilities shall be "exempt from all other state, county,
district, municipal, or local building codes, interpretations, building permits, and assessments of
fees for building permits, and . . . ordinances . . . ." (e.s.)

Pursuant to s. 235.26(9), the State Uniform Building Code for Public Educational Facilities
Construction has the force and effect of law and supersedes any other building code or
ordinance for the construction of educational facilities, whether at the local, county, or state level.
It is assumed, for purposes of this inquiry, that the city's comprehensive plan and development
permits required thereunder do not apply to or regulate the same subject as the State Uniform
Building Code for Public Educational Facilities Construction.

Section 163.3161, F.S., provides in part:
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"It is the intent of [the Local Government Comprehensive Planning and Land Development
Regulation Act] that adopted comprehensive plans shall have the legal status set out in this act
and that no public or private development shall be permitted except in conformity with
comprehensive plans, or elements or portions thereof, prepared and adopted in conformity with
this act."[1] (e.s.)

Once a comprehensive plan, or element or portion thereof, has been adopted in conformity with
the act, "all development undertaken by, and all actions taken in regard to development orders
by, governmental agencies in regard to land covered by such plan or element shall be consistent
with such plan or element as adopted."[2] "Governmental agency" is defined to specifically
include school boards.[3]

Thus, all development undertaken by, and all actions taken in regard to developmental orders
by, school boards in regard to land covered by the plan or element, must be consistent with the
plan or element. The language of the statute is clear and unambiguous and expresses the
Legislature's intent that school boards may be included within a local government's
comprehensive plan.[4] When the legislative intent, as evidenced by the language of a statute, is
clear and unambiguous, the statute must be given its plain and obvious meaning.[5]

There is, therefore, ample statutory authority indicating that school boards as governmental
agencies are subject to local comprehensive plans adopted pursuant to the Local Government
Comprehensive Planning and Land Development Act, s. 163.3161, F.S., et seq. While s. 235.26,
F.S., expressly exempts educational facilities constructed by a school board from local building
codes, interpretations, building permits or fees, I am not aware of any provision which generally
exempts school boards from the provisions of the Local Government Comprehensive Planning
and Land Development Act.[6]

Therefore, I am of the opinion that a district school board is subject to a municipality's
comprehensive plan adopted pursuant to s. 163.3161, F.S., et seq., when developing land
situated within the municipality to the extent that such plan does not regulate the same subject
as the State Uniform Building Code for Public Educational Facilities Construction.[7]

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/t

----------------------------------------------------------------

[1] Section 163.3161(5), F.S.

[2] Section 163.3194(1), F.S., which provides for the legal status of comprehensive plans.

[3] See s. 163.3164(9)(d), F.S.



[4] See, s. 163.3177(6)(a), F.S. (comprehensive plan shall include "[a] future land use plan
element designating proposed future general distribution, location, and extent of the uses of land
for . . . education, public buildings and grounds, other public facilities, and other categories of the
public and private uses of land . . ."). And see s. 163.3177(7)(e), F.S., stating that the
comprehensive plan may include:

"A public buildings and related facilities element showing locations and arrangements of civic
and community centers, public schools, hospitals, . . . and other public buildings. This plan
element should show particularly how it is proposed to effect coordination with governmental
units, such as school boards or hospital authorities, having public development and service
responsibilities, capabilities, and potential but not having land development regulatory authority.
This element may include plans for architecture and landscape treatment of their grounds."

[5] See State v. Egan, 287 So.2d 1 (Fla. 1973); Reino v. State, 352 So.2d 853 (Fla. 1977).

[6] See AGO 79-37 concluding that development on real property owned by district school board
situated within municipality must comply with municipality's comprehensive land-use plan
provided that plan or development permits required by it do not regulate same subject as the
State Uniform Building Code for Public Educational Facilities Construction.

[7] The 1989 Legislature is currently considering a bill which would amend s. 235.193, F.S., to
provide that school facilities shall be a permitted use in any land use category or zoning district
which permits residential development and that their construction shall not be unduly delayed or
stopped by land development regulations. Section 235.26(9), F.S., would also be amended by
the bill to provide that the State Uniform Building Code for Public Educational Facilities
Construction shall supersede any other code adopted by a board or any other building code or
ordinance affecting the construction of educational facilities. The bill would also amend s.
235.34, F.S., to provide that the provisions of that section shall regulate the levying and payment
of special assessments for special benefits on school or community college districts. Any
municipal or county ordinance adopted pursuant to Chs. 163 or 380 or any other law or local
policy to the contrary would be void and of no effect. In addition, no governmental body which
regulates the use of land would be allowed to make its permit or order authorizing the
development of law for a school plant or for the construction of educational facilities conditional
upon the provision of any off-site improvements by the board, except as provided in s. 235.34,
F.S. See Senate Bill 251. A companion bill has been filed in the House of Representative. See
House Bill 478. And see House Bill 1205.


