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286.011, F.S.

Dear Mr. Karl:

You ask the following questions:

1. May the Board of County Commissioners use a computer network in the course of their official
business?

2. Do the commissioners' aides come within the purview of the Government in the Sunshine
Law?

In sum, I am of the opinion that:

1. The Board of County Commissioners may use a computer network in the course of their
official business. The information stored in the computer, however, would be subject to the Ch.
119, F.S., the Public Records Law. In addition, any discussions between the members of the
board via computer on issues pending before the board would be subject to the provisions of s.
286.011, F.S., the Government in the Sunshine Law. The board of county commissioners,
however, would appear to be precluded from conducting its official meetings by computers when
the individual members of the board were not physically present.

2. The aides of the county commissioners are not subject to the Government in the Sunshine
Law unless they have been delegated decision-making functions outside of the ambit of normal
staff functions, are acting as liaisons between board members, or are acting in place of the
board members at their direction.

Question One

You state that the board of county commissioners is interested in using computers to facilitate

https://www.myfloridalegal.com/ag-opinions/use-of-computer-network-by-commissionpublic-records-


and conduct their official business. The computers would be used for electronic calendars, word
processing, electronic mail, bulletin boards and private data basis. You ask whether the use of
such computers would be subject to the provisions of the Government in the Sunshine Law, s.
286.011, F.S., and the Public Records Law, Ch. 119, F.S.

Section 125.01(1), F.S., provides that the governing body of a county possesses the power to
carry on county government and to adopt its own rules of procedure. Unless the Legislature has
preempted a particular subject relating to county government by general or special law, the
county governing body has the full power to act through the exercise of home rule power.[1]

I am not aware of any provision of law which would generally prohibit the board of county
commissioners from using computers to facilitate and conduct their official business.[2] However,
this office has previously stated that Ch. 119, F.S., constitutes a preemption of the field of public
records.

Pursuant to Ch. 119, F.S., any material prepared in connection with official agency business
which is intended to perpetuate, communicate or formalize knowledge of some type is a public
record.[3] Information stored in a computer clearly can constitute a public record.[4] Public
records are not restricted to those documents which have been reduced to final form or
otherwise represent the ultimate product of a public official or agency. As The Supreme Court of
Florida has stated:

"Inter-office memoranda and intra-office memoranda communicating information from one public
employee to another or merely prepared for filing, even though not a part of an agency's later,
formal public product, would nonetheless constitute public records inasmuch as they supply the
final evidence of knowledge obtained in connection with the transaction of official business."[5]

Only those records made confidential or exempt from disclosure by law are exempt from the
disclosure provisions of s. 119.07(1), F.S.[6] Therefore, the information in the computer, if made
or received pursuant to the transaction of official business and intended to perpetuate,
communicate or formalize knowledge of some type, is a public record. Accordingly, such
information, in the absence of a specific statute exempting the information or providing for its
confidentiality, would be subject to disclosure.[7]

In addition, to the extent that such computers are used to communicate between board members
on matters coming before the board for action, such discussions would be subject to the
requirements of the Government in the Sunshine Law.[8]

Section 286.011, F.S., states that all meetings of public boards or commissions at which official
acts are to be taken are public meetings open to the public. The statute has been held to extend
to the discussions and deliberations of a public board as well as formal action taken by that
board or commission.[9] Thus, the Sunshine Law is applicable to any gathering where two or
more members of a public board or commission discuss some matter on which foreseeable
action will be taken by that board or commission.[10]

Generally, the Sunshine Law is applicable to meetings of two or more members of the same
board or commission. However, in order to assure public access to the decision-making process



of public boards or commissions, the presence of two or more members has not always been
necessary. For example, this office has previously stated that the use of a memorandum among
members of the board or commission to avoid a public meeting may constitute a violation of the
Sunshine Law even though two members are not physically present.[11] Similarly, this office has
concluded that the use of a telephone to conduct discussions between members of a public
board or commission on matters coming before that board or commission does not remove the
conversation from the operation of the Sunshine Law.[12]

Therefore, the use of computers by members of the board of county commissioners to
communicate among themselves on issues pending before the board would appear to be subject
to the provisions of s. 286.011, F.S. It should be noted, however, that this office has previously
stated that the board of county commissioners is not authorized to conduct or hold official
meetings by telephonic conference.[13] Thus, this office concluded that a physically absent
county commissioner was not authorized to telephonically participate in and cast a vote on
matters before the board. Similarly, the board would appear to be precluded from conducting
official meetings by computers where the individual members of the board were not physically
present.

Accordingly, while the board of county commissioners is not prohibited from using computers to
facilitate the members in carrying out their duties and functions, the information stored in the
computer would be subject to Ch. 119, F.S., the Public Records Law. In addition, any
discussions between the members of the board via computer on issues pending before the
board would be subject to the provisions of s. 286.011, F.S., the Government in the Sunshine
Law. Moreover, the board of county commissioners would appear to be precluded from
conducting official meetings of the board by computers where the individual members of the
board were not physically present.

Question Two

The staff of a board or commission covered by the Sunshine Law is not normally within the ambit
of s. 286.011, F.S.[14] However, when a member of the staff ceases to function in his capacity
as staff and performs a decision-making function, he loses his identity as staff while working on
the committee and is, accordingly, included within the operation of the Sunshine Law.[15]

For example, in Wood v. Marston,[16] The Supreme Court of Florida held that s. 286.011, F.S.,
applied to a staff search committee for a law school dean. Finding that the committee performed
a decision-making function in screening applicants which was outside the normal scope of staff
activities, the court concluded that the committee was subject to the Sunshine Law.

In addition, if staff is being used as a liaison between members of the county commission, then
staff will be subject to the provisions of s. 286.011, F.S. As this office recognized in AGO 74-47,
staff is not subject to the Sunshine Law so long as they do not act as a liaison between members
of the public board or commission or attempt to act in the place of the board or commission
members at their direction.[17]

Accordingly, I am of the opinion that the aides of the county commissioners are not subject to the
Government in the Sunshine Law unless they have been delegated decision-making functions



outside of the ambit of normal staff functions, are acting as liaisons between board members, or
are acting in place of the board members at their direction.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tjw

-------------------------------------------------------------
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Fla., 1973) (as a practical matter in order for a public meeting to be "public," reasonable notice of
the meeting must be given); Yarbrough v. Young, 462 So.2d 515, 517 (1 D.C.A. Fla., 1985). And
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to 'formal action,' within the meaning of the act."

[10] Board of Public Instruction of Broward County v. Doran, 224 So.2d 693 (Fla. 1969).
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the make-up of the committee or the proximity of the act to the final decision which determines
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So.2d 546 (2 D.C.A. Fla., 1982).

[16] 442 So.2d 934 (Fla. 1983).

[17] Accord AGO 75-59.


