Notice of commission's intent to consider ordinance
Number: AGO 89-82

Date: December 17, 1997

Subject:
Notice of commission's intent to consider ordinance

The Honorable Lennard B. Register, I
State Attorney

Eighth Judicial Circuit

Post Office Box 1437

Gainesville, Florida 32602

RE: NOTICE-COUNTIES-ORDINANCES—validity of ordinance adopted at improperly noticed
meeting. ss. 125.66, 286.0105, F.S.

Dear Mr. Register:
You have asked for my opinion on substantially the following question:

Can notice of a county commission's intent to consider an ordinance which omits one or more of
the requirements prescribed by s. 125.66(2)(a), F.S., as amended by Ch. 89-267, Laws of
Florida, and s. 286.0105, F.S. (1988 Supp.), relating to public notice of meetings, be cured by
subsequent notice which is published less than 15 days before the meeting of the commission to
consider the ordinance?

In sum:

Failure to comply with the procedural requirements of s. 125.66(2), F.S., as amended supra, and
s. 286.0105, F.S., cannot be cured by subsequent notice published less than 15 days before a
meeting of the commission to consider enactment of an ordinance.

Section 125.66, F.S., prescribes the procedure for enactment of ordinances by noncharter
counties. This section provides that, "[ijn exercising the ordinance--making powers conferred by
s. 1, Art. VIl of the State Constitution, counties shall adhere to the procedures prescribed
herein."[1] (e.s.) Pursuant to s. 125.66(2), F.S., as amended by s. 1, Ch. 89-267, Laws of
Florida:

"(a) The regular enactment procedure shall be as follows: The board of county commissioners at
any regular or special meeting may enact or amend any ordinance, except as provided in
subsection (5),[2] if notice of intent to consider such ordinance is given at least 15 days prior to
said meeting . . . ."

The requirement of notice imposed by s. 125.66(2)(a), F.S., as amended supra, is phrased in
terms of "shall" and imposes a mandatory duty to act rather than making such performance
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discretionary.[3] The failure to meet the procedural requirements of this statute has led one court
to hold a county ordinance invalid when the ordinance was adopted without compliance with this
section.[4] When the Legislature prescribes the method of doing a thing, that method must be
observed. When the controlling law directs how a thing shall be done, that is, in effect, a
prohibition against its being done in any other way.[5] Thus, when s. 125.66(2)(a), F.S., as
amended supra, sets forth procedural requirements for the adoption of county ordinances, it
effectively prohibits the adoption of such ordinances by any other method.

Section 286.0105, F.S. (1988 Supp.), provides, in part, that:

"Each board, commission, or agency of this state or of any political subdivision thereof shall
include in the notice of any meeting or hearing, if notice of the meeting or hearing is required, of
such board, commission, or agency, conspicuously on such notice, the advice that, if a person
decides to appeal any decision made by the board, agency, or commission with respect to any
matter considered at such meeting or hearing, he will need a record of the proceedings, and
that, for such purpose, he may need to ensure that a verbatim record of the proceedings is
made, which record includes the testimony and evidence upon which the appeal is to be based."

This additional requirement is imposed at each occasion where notice of a meeting or hearing is
required and is to be included in the notice given to the public of such meeting. Again, when the
Legislature prescribes how a thing is to be done, there is a prohibition against it being done in
any other way.[6]

Therefore, it is my opinion that the notice of a county commission's intent to consider an
ordinance must comply with the procedural requirements of s. 125.66(2), F.S., as amended by
Ch. 89-267, Laws of Florida, and s. 286.0105, F.S. (1988 Supp.), and cannot be cured by
subsequent notice which is published less than 15 days before the meeting of the commission to
consider the ordinance.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tgh

[1] Section 125.66(1), F.S. And see s. 1(f), Art. VIII, State Const., which provides that "[t|he
board of county commissioners of a county not operating under a charter may enact, in a
manner prescribed by general law, county ordinances not inconsistent with general or special
law . .. ." (e.s.)

[2] Subsection (5) of s. 125.66, F.S., relates to ordinances or resolutions which rezone private
real property.

[3] Words of common usage, when used in a statute, should be construed in their plain and



ordinary sense. See Pedersen v. Green, 105 So0.2d 1, 4 (Fla.1958). The word "shall" is defined
as: "used in laws, regulations, or directives to express what is mandatory”, Webster's New
Collegiate Dictionary 1064 (1975) and Webster's Third New International Dictionary 2085
(unabridged ed. 1981); "In common, and ordinary usage, 'shall' has a compulsory, peremptory,
imperative, or mandatory meaning . . . as opposed to a permissive or directory meaning . .. ." 80
C.J.S. Shall p. 136-137 (1953).

[4] See Linville v. Escambia County, 436 So.2d 293 (1 D.C.A. Fla., 1983), pet. for rev. den., 444
So.2d 416 (Fla. 1984), in which the First District Court of Appeal determined that an Escambia
County ordinance regulating the operation of bottle clubs was invalidly enacted because the
procedural elements of s. 125.66(2), F.S. (1981) were not met.

[5] Alsop v. Pierce, 19 So.2d 799, 805 (Fla. 1944); Thayer v. State, 335 So.2d 815, 817 (Fla.
1976).

[6] Id.



