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Date: October 14, 1997

Subject:
Retrieval costs when public records stored off premises

Mr. Marion J. Radson
City Attorney
City of Gainesville
Post Office Box 1110
Gainesville, Florida 32602-1110

Attention: Ms. Alison E. Gerencser, Assistant City Attorney

RE: PUBLIC RECORDS--MUNICIPALITIES--municipal police department may not routinely
charge for travel time and retrieval costs for public records stored off-premises.

Dear Mr. Radson:

You ask substantially the following question:

May a police department charge a fee based upon the costs related to travel time, retrieval
charges and copying charges for copying public records of the department which are stored off
premises in a warehouse?

In sum, I am of the opinion:

A municipal police department may not charge for travel time and retrieval costs for public
records stored off-premises. If, however, the nature or volume of the records requested, rather
than the location of the records, is such as to require extensive clerical or supervisory assistance
or extensive use of the information technology resources, a special service charge may be
imposed pursuant to s. 119.07(1)(b), F.S., in addition to the actual costs of duplication.

You state that, due to space restrictions, the Gainesville Police Department maintains only the
last four years of police records on-site at the police department building. Police reports older
than four years are maintained at an off-site warehouse.[1]

When a request for such records is made, there is a charge by the storage company for retrieval
and copying. In addition, a charge is made for the employee's time spent traveling to and from
the off-site storage for retrieving the requested public records. You ask whether the police
department may charge the costs for the employee to travel to and from the warehouse and for
retrieving the record.

It is clear that a municipal police department is an "agency" for purposes of Ch. 119, F.S., the
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Public Records Law.[2] The records of the police department made or received in connection
with the transaction of official business are, therefore, subject to disclosure in the absence of a
statute providing for the confidentiality of such records or exempting such records from
disclosure.[3]

As a general rule, public information must be open for public inspection without charge unless
expressly provided by law.[4] When a request has been made for a copy of a public record, s.
119.07(1)(a), F.S., provides that the record custodian must furnish copies of records, certified or
otherwise, upon payment of the "actual cost of duplication" in the event specific fees are not
prescribed by law.

The phrase "actual cost of duplication" is statutorily defined to mean "the cost of the material and
supplies used to duplicate the record, but it does not include the labor cost or overhead cost
associated with such duplication." (e.s.) Thus, such items as search or exploration fees,
employee time fees and the like may not be routinely charged in the absence of specific
statutory authorization.[5]

Section 119.07(1)(b), F.S., however, authorizes the imposition of a special service charge when
the nature or volume of the records requested to be inspected or copied is such as to require
extensive clerical or supervisory assistance or extensive use of information technology
resources,[6] or both. This special service charge, which must be reasonable, is to be based on
the actual cost incurred for such extensive use of the information technology resources or the
labor cost of the personnel providing the services actually incurred by the agency.

Whether the nature or volume of the records requested is such as to require extensive clerical or
supervisory assistance or extensive use of the information technology resources is a
determination which must be made on a case-by-case basis. However, the special service
charge may not be routinely imposed.[7]

Moreover, the imposition of this special service charge is authorized only when the nature or
volume of the records requested requires extensive clerical or supervisory assistance or
extensive use of the information technology resources. Your inquiry does not appear to relate to
those situations when the volume of the records requested necessitates extensive clerical or
supervisory assistance or extensive use of the information technology resources. Nor can I
conclude that the decision by the police department to store its older records off-site relates to
the nature of the record itself, so as to justify the imposition of the special service charge.
Instead, the determination to store its older records off-premises would appear to be a policy
decision by the public agency as to how to maintain its public records in light of certain space
restrictions.

Accordingly, I am of the opinion that where a specific fee has not been prescribed by a statute, a
municipal police department may only charge the actual cost of duplication for copying public
records and may not charge for travel time and retrieval costs for those records stored off-
premises. In those cases where the nature or volume of the records requested, rather than the
location of such records, requires extensive clerical or supervisory assistance or extensive use
of the information technology resources, an additional charge may be imposed pursuant to s.
119.07(1)(b), F.S.



Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tjw

-----------------------------------------------------------------

[1] It is presumed for purposes of this inquiry that the off-premises storage facilities are located
within the municipality. See Myakka Valley Ranches Improvement Association, Inc. v. City of
Sarasota, Case No. 85-1248 CA-01 (12th Cir. Sarasota Co., May 22, 1985), in which the court,
in ordering all non-exempt records of the city, or copies thereof, relating to the city's waste water
treatment project, to be maintained within the city limits, stated:

"[A public agency] cannot avoid its responsibility under the Public Records Act by virtue of the
fact that the records sought are located in the hands of city agents situated outside the municipal
boundaries. . . . To require anyone seeking to inspect public records to travel great distances at
great expense to effectuate a statutory right would be at odds with the legislative intent of
Chapter 119."

[2] See s. 119.011(2), F.S., defining "Agency" to mean "any state, county, district, authority, or
municipal officer, department, division, board, bureau, commission, or other separate unit of
government created or established by law and any other public or private agency, person,
partnership, corporation, or business entity acting on behalf of any public agency."

[3] See s. 119.07(2) and (3), F.S. And see s. 119.011(1), F.S. defining "Public records."

[4] See State ex rel. Davis v. McMillan, 38 So. 666 (Fla. 1905); AGO 75-50.

[5] See, e.g., AGO 76-34 (the right of citizens to inspect public records may not, in the absence
of statute, be conditioned upon the payment of search fees).

[6] "Information technology resources" is defined as data processing hardware and software,
supplies, personnel, facility resources, maintenance and training. See s. 282.303(10), F.S., and
s. 119.07(1)(b), F.S., stating that the term "Information technology resources" shall have the
same meaning as in s. 282.303(10).

[7] See AGO 86-69. And see AGO 84-81 in which this office stated that the imposition of the
service charge for the inspection of records in not justified merely because the record contains
exempted material; rather extensive clerical or supervisory assistance must be involved.


