Residence req./app. mbrs of comm. redevelopment agency
Number: AGO 90-19

Date: September 27, 1995

Subject:
Residence req./app. mbrs of comm. redevelopment agency

Mr. Paul R. Gougelman, 1l
Attorney for City of Cocoa
Redevelopment Agency
1825 South Riverview Drive
Melbourne, Florida 32901

RE: MUNICIPALITIES--COMMUNITY REDEVELOPMENT ACT--RESIDENCE
REQUIREMENTS--residence requirements for appointed members of community
redevelopment agency. s. 163.356(3)(b), F.S.

Dear Mr. Gougelman:

As the attorney for the City of Cocoa Redevelopment Agency you have asked for my opinion on
substantially the following questions:

1. Pursuantto s. 163.357, F.S., must an appointed member of a municipal community
redevelopment agency reside within the geographic boundaries of the community
redevelopment area, or is the member required to be a resident of the municipality within which
the community redevelopment agency is located?

2. If the appointed member must reside within the geographic boundaries of the community
redevelopment area, does that individual cease to be a member of the agency if he or she
changes residence to an area within the municipality but outside the geographic limits of the
community redevelopment agency?

3. If the appointed member of a municipal community redevelopment agency need only live
within the city limits, may the local government creating the agency, or the agency itself, require
the appointed members of the agency to reside within the geographic limits of the community
redevelopment area?

In sum:

1. and 2. Section 163.356(3)(b), F.S., establishes residence requirements for the
commissioners of a community redevelopment agency and mandates that appointed
commissioners must reside in or be engaged in business "within the area of operation of the

agency, which shall be coterminous with the area of operation of the . . . municipality . . . ."

3. Neither a municipality nor the community redevelopment agency which it establishes
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possesses the authority to impose residence requirements for appointed commissioners of the
agency in conflict with those residence requirements set forth in s. 163.356(3)(b), F.S.

Your letter states that the City of Cocoa passed an ordinance in the early 1980's to form a
redevelopment agency pursuant to s. 163.356, F.S. The agency consisted of five members at
that time. Subsequently the governing body of the city adopted a resolution, pursuant to s.
163.357, F.S., which increased the board of the redevelopment agency to seven members: five
city council members and two appointed members. Your questions are directed to residence
requirements for the appointed members of the community redevelopment agency.

Questions One and Two

The Community Redevelopment Act of 1969, codified as Part Il of Ch. 163, F.S., was enacted to
enable counties and municipalities to eliminate and prevent the development or spread of slums
and urban blight, to encourage needed community rehabilitation and to provide for the
redevelopment of slums and blighted areas.[1] A municipality, upon a finding of necessity[2] and
the need for an agency to function in the municipality to carry out the purposes set forth in the
act, may create a body corporate and politic known as a "community redevelopment agency."[3]
Such an agency constitutes a public instrumentality and the exercise of powers conferred by the
act is deemed to be the performance of an essential public function.[4]

When the governing body of a municipality has adopted a resolution declaring the need for a
community redevelopment agency, that body shall, by ordinance, appoint a board of
commissioners as the governing body of the agency. The board shall consist of not fewer than
five nor more than seven commissioners.[5]

Section 163.356(3)(b), F.S., provides that:

"The powers of a community redevelopment agency shall be exercised by the commissioners
thereof. A majority of the commissioners constitutes a quorum for the purpose of conducting
business and exercising the powers of the agency and for all other purposes. Action may be
taken by the agency upon a vote of a majority of the commissioners present, unless in any case
the bylaws require a larger number. Any person may be appointed as commissioner if he
resides or is engaged in business, which means owning a business, practicing a profession, or
performing a service for compensation, or serving as an officer or director of a corporation or
other business entity so engaged, within the area of operation of the agency, which shall be
coterminous with the area of operation of the county or municipality, and is otherwise eligible for
such appointment under this part.” (e.s.)

The statute states that members of the community redevelopment agency must reside or
engage in business within the area of operation of the agency, which is coterminous with the
territorial boundaries or limits of the county or municipality. "Area of operation” is defined to
mean "for a municipality, the area within the corporate limits of the municipality."[6] In contrast, a
"[clommunity redevelopment area" is defined to mean "a slum area, a blighted area, or an area
in which there is a shortage of housing that is affordable to residents of low or moderate income,
including the elderly, or a combination thereof which the governing body designates as
appropriate for community redevelopment.”[7] Clearly then, the area of operation for a municipal



redevelopment agency is within the territorial boundaries of the municipality itself, although the
community redevelopment area may represent a smaller area within the municipality.[8]

Section 163.356(3)(b), F.S., supra, does not require that the appointed members of the agency
reside or engage in business within the community redevelopment area but "within the area of
operation of the agency, which shall be coterminous with the area of operation of the . . .
municipality . . . ." Itis a fundamental rule of statutory construction that, where the legislative
intent as evidenced by a statute is plain and unambiguous, there is no necessity for any
construction or interpretation of the statute and effect need only be given to the plain meaning of
its terms.[9]

Thus, pursuant to s. 163.356(3)(b), F.S., an appointed commissioner of a municipal
redevelopment agency must reside or be engaged in business within the area of operation of the
agency, that is, within the municipality.

Question Three

You also ask whether a municipality or the redevelopment agency itself may impose a residence
requirement which differs from that prescribed by statute for appointed members of a municipal
redevelopment agency governing board.

Part Il of Ch. 163, F.S., prescribes with particularity the structural organization and powers of
community redevelopment agencies, the composition and number of the members thereof and
their terms of office. In addition, as discussed above, residence requirements for appointed
commissioners of such agencies are set forth. | find no provision in the act which delegates the
authority or otherwise authorizes or empowers the city commission to alter the statutorily
prescribed residence requirements for appointed commissioners of the community
redevelopment agency.[10]

While municipalities possess home rule powers, such powers are not unlimited and in those
instances where a municipal ordinance is in conflict with a state statute, the ordinance must
fail.[11]

The Legislature has prescribed with particularity the residence requirements for appointed
members of the board of commissioners of community redevelopment agencies established
pursuant to Part lll, Ch. 163, F.S., and has not delegated to the governing body of the
municipality the power or authority to alter these requirements. | am, therefore, of the opinion
that the City Commission of the City of Cocoa may not impose a residence requirement in
conflict with the provisions of s. 163.356(3)(b), F.S.

With regard to the authority of an administrative agency, such as the City of Cocoa
Redevelopment Agency, to impose such residence requirements, it is the rule that such an
agency possesses no power not granted by statute. Further, any reasonable doubt as to the
lawful existence of a particular power sought to be exercised must be resolved against the
exercise thereof.[12] Therefore, absent any statutory provision which authorizes a community
redevelopment agency to impose residence requirements on the appointed commissioners
thereof other than those prescribed in s. 163.356(3)(b), F.S., it is my opinion that the City of



Cocoa Redevelopment Agency may not impose such a requirement.
Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tgh

[1] Section 163.335(1), F.S.
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1981), petition for review denied, 408 So.2d 1092 (Fla. 1981), wherein the court stated that
"[o]ne impediment to constitutionally derived legislative powers of municipalities occurs when the
municipality enacts ordinances which conflict with state law. . . . Municipal ordinances are
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Rinzler v. Carson, 262 So.2d 661 (Fla. 1972).
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