Circuit judicial nominating commission&#13;&#10;
Number: AGO 90-49

Date: September 28, 1995
Subject:

Circuit judicial nominating commission&#13;&#10;

Mr. Wayne J. Boyer
Attorney at Law

1968 Bayshore Boulevard
Dunedin, Florida 34698

RE: PUBLIC OFFICERS--APPOINTMENTS--JUDICIAL NOMINATING COMMISSIONS--circuit
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commission appointee when commission member's term expires prior to the vacancy occurring.
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Dear Mr. Boyer:

As a member of the Judicial Nominating Commission in the Sixth Judicial Circuit, you ask
substantially the following question:

May | as a circuit judicial nominating commission member, appointed by the Governor, vote to fill
a vacancy in one of the commission appointee positions when the vacancy will not occur until
after the expiration of my term on the commission?

In sum, | am of the opinion that:

A circuit judicial nominating commission member is not authorized to vote to fill the position of
commission appointee, the term of which does not begin until his own term has expired.

Section 11(d), Art. V, State Const., provides that there shall be a separate judicial nominating
commission as provided by law for the supreme court, each district court of appeal, and each
judicial circuit for all trial courts within the circuit. Section 20(c)(5), Art. V, State Const., provides
for the composition of a judicial nominating commission (JNC) by stating:

"a. Three members appointed by the Board of Governors of The Florida Bar from among The
Florida Bar members who are actively engaged in the practice of law with offices within the
territorial jurisdiction of the affected court, district or circuit;

b. Three electors who reside in the territorial jurisdiction of the court or circuit appointed by the
governor; and

c. Three electors who reside in the territorial jurisdiction of the court or circuit and who are not
members of the bar of Florida, selected and appointed by a majority vote of the other six
members of the commission."[1]
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Members of a judicial nominating commission serve a term of four years.[2] Your inquiry
concerns whether you are authorized to vote to fill an anticipated vacancy in one of the
commission appointee positions when the vacancy will not occur until after the expiration of your
term on the commission.

It has been generally held that an appointment to an office in anticipation of a vacancy is proper
only when the officer or body making the appointment is still in office when the vacancy
occurs.[3] This principle was recognized by The Supreme Court of Florida in Tappy v. State,[4]
when it stated:

"A prospective appointment is valid if the governor who makes the appointment is still in office at
the time the vacancy occurs and the commission becomes effective." (emphasis supplied by the
Court)

| am not aware of anything in the Constitution or the statutes which would authorize a
commission member to vote on the commission appointees prior to there being a vacancy in
such office when such commission member will not be a member of the commission at the time
the vacancy occurs.

While s. 11(d), Art. V, State Const., provides that uniform rules of procedure shall be established
by the JNCs at each level of the court system, the rules for the circuit JINCs do not appear to
require a contrary conclusion. Section IX of the Rules for the Circuit Judicial Nominating
Commissions merely provides that "[n]otwithstanding commission appointees' participation in the
nomination and interview process, only those commissioners appointed by The Florida Bar
Board of Governors and the Governor of the State of Florida and who are members of the
commission shall be entitled to vote for commission appointees."[5]

Accordingly, I am of the opinion that you are not authorized to vote on an anticipated vacancy of
a commission appointee when your term would expire prior to the time of the vacancy occurring.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/t

[1] And see s. 43.29(1), F.S.

[2] Section 20(c)(7), Art. V, State Const. And see s. 43.29(3), F.S., which provides that a
member is not eligible for consecutive reappointments.

[3] See 67 C.J.S. Officers s. 40 which further states that an officer with the power of appointment
to a public office has no right to forestall the rights and prerogatives of his successor by making
a prospective appointment to fill an office, the term of which is not to begin until his own term and



power to appoint have expired.
[4] 82 So0.2d 161, 166 (Fla. 1955).

[5] Compare s. IX, Rules of District Court Nominating Commissions, which provides in part that
only those commissioners appointed by The Florida Bar Board of Governors and the Governor
of the State of Florida and who are members of the commission on the date of the annual
meeting shall be entitled to vote for commission appointees.



